Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
Maak zelf je eigen GEZONDE granola met dit makkelijk recept van Sandra Bekkari of combineer je favoriete fruit, noten en zaden tot de perfecte muesli mengelmoes.
Maak zelf je eigen GEZONDE granola met dit makkelijk recept van Sandra Bekkari of combineer je favoriete fruit, noten en zaden tot de perfecte muesli mengelmoes.
Deze granola kan je makkelijk enkele weken bewaren in een afgesloten bokaal in je ijskast… als je er zo lang vanaf kan blijven natuurlijk!
Granola, cruesli en muesli
Geen zin om pompoenen te schillen? Maak dan deze makkelijke pompoensoep van Sandra Bekkari…
Dit granola recept van Sandra Bekkari verscheen ook al in de Libelle onder de naam “cruesli met chocolade”. We zetten hier even op een rijtje de verschillen (en de gelijkenissen) tussen cruesli, muesli en granola.
Muesli: bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. De Zwitserse dokter Maximilian Bircher-Benner genas zichzelf van geelzucht door het eten van… rauwe appels. Hij verdiepte zich in de voordelen van het eten van rauw voedsel en creëerde een rauw ontbijt met rauwe havermout, fruit en noten, wat hij muesli noemde. Voor wie eens iets anders wil voor ontbijt: kies uit deze 5 lekkere ontbijt recepten van Sandra Bekkari: amandelbrood, crumble, pannenkoeken, granola of smoothie.Volgens hem is het gezondste eten: rauw fruit en rauwe groenten, gevolgd door gekookt voedsel en tenslotte vlees. Je raadt het al, hij bande tenslotte al het vlees uit zijn persoonlijk dieet.
Cruesli is de merknaam die Quaker aan hun krokante muesli gaven. De muesli wordt gemengd met een vetstof (olie of boter) en een zoetstof (suiker of honing), gebakken en dan in kleine stukjes gebroken.
Granola is een mengsel van noten, pitten, zaden en/of granen die je met suiker of honing roostert in de oven. Dus simpelweg een zelfgemaakte “cruesli” of een muesli die je met suiker of honing laat roosteren in de oven.
Sandra Bekkari’s favoriet ontbijt recept met havermout = granola
Maak het lekkerste ontbijt van Sandra Bekkari: havermout pannenkoeken die zo goed vullen dat je er dus de ganse morgen gezond mee verder kan.
Inderdaad: Sandra laat uitdrukkelijk weten dat ze de dag niet kan starten zonder lekker ontbijt, en meestal is dat met granola met flink wat vers fruit en allerhande verschillende kleuren + yoghurt.
Voor wie een strikt paleo dieet volgt, die maakt zelf yoghurt van noten en laat de havermout achterwege. In Neo Paleo eet je gewoon ook havermout, het is immers glutenvrij en rijk aan vezels, dus je krijgt er niet echt snel honger van.
Wie volgens De Voedselzandloper eet, kan ook een kant en klaar potje sojayoghurt kopen.
Kleine variaties dus op het recept van Sandra’s SANA dieet.
TOPPER! Lekkere lunch met liefde gemaakt: dat is wat deze makkelijk te maken eiersalade belooft. Makkelijk op voorhand klaar te maken en oh zo lekker op de boterham.
Wat yoghurt betreft: kiezen wij steevast voor Griekse yoghurt… Wegens: hoe minder vet in de yoghurt, hoe meer suiker je geneigd bent toe te voegen om het toch nog “lekker” te maken. Weet dat sommige yoghurt van zichzelf zuurder is dan andere, dus probeer wat verschillende merken zodat je je granola kan serveren zonder extra suiker toe te voegen. Smakelijk!
Ontbijt Tip: heb jij, zoals wij, flink wat kleinfruit in je diepvries liggen? Neem dan een portie fruit uit de diepvries. Legt dat fruit in je ijskast: zodat je het de volgende morgen lekker ontdooid doorheen je yogurt en je granola kan mengen. Lekker en vooral goedkoop wanneer het kleinfruit niet in seizoen is. Smakelijk!
Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
https://www.onskookboek.be
Maak zelf je eigen GEZONDE granola met dit makkelijk recept van Sandra Bekkari of combineer je favoriete fruit, noten en zaden tot de perfecte muesli mengelmoes.
Naar wens, het hoeft echt niet allemaal zo perfect afgewogen te worden
250tal gram havervlokken
100 tot 150tal gram noten (Sandra gebruikt hazelnotendie wel eens duur in aankoop durven te zijn, dus ga gerust op zoek naar walnoten, amandelen of vervang een deel van de havervlokken met zaden
90mlwater (of wie geen probleem met vet heeft: een of twee extra eetlepels kokosolie en geen water: wij verkiezen zonder water wegens we willen roosteren: de noten bevatten van zichzelf al flink wat olie om zo te roosteren de havervlokken daarentegen kunnen best wat extra olie gebruiken
Naar wens voor bij Sandra's granola
50gramfondanthoe meer cacao in de reep, hoe beter
gedroogd fruit (In de Open Keuken van Sandra Bekkari op VTM gebruikt ze geen gedroogd fruit. Op haar website nooit meer dieten voegt ze 8 eetlepels zaden en 70 gram gedroogd fruit toe zoals rozijnen veenbessen, pruimen, dadels...)
yoghurt
vers kleinfruit
Bereiding
Oven voorverwarmen op 160/180 graden.
Hak de helft van de noten fijn met een hakmes en mix de andere helft van de noten tot meel in een blendertje of keukenrobot. Opgelet: niet te lang blijven mixen zodat je notenboter zou krijgen, gewoon de blender of keukenrobot op pulse (aan/uit) tot je noten naar wens fijn genoeg gehakt zijn.
Doe de noten met de kokosolie en havervlokken in een grote kom. Voeg er de kokosolie en de honing bij (vaste honing en vast kokosvet maak je best eerst vloeibaar door even op te warmen), wie wenst voegt ook wat water toe en roer alles goed door elkaar.
Leg een boterpapier op de bakplaat van de oven, spreid er de ingrediënten in een even dikke laag op uit, zet in de oven en laat een 20tal minuten roosteren. LET OP: houd alles in de gaten en roer zo nu en dan de ingrediënten weer door elkaar zodat niets aan zal bakken en alle ingrediënten de warmte van de oven redelijk gelijkmatig zullen voelen.
Hak ondertussen de chocolade fijn.
Haal de geroosterde granola uit de oven en roer er onmiddellijk (het gedroogd fruit voor wie dat gebruikt) en de chocolade door, zodat de chocolade wat kan smelten en zich zo beter aan de rest van de ingrediënten zal hechten. Dubbel lekker dus als je erin bijt want je zal alle smaken samen proeven.
Vouw het bakpapier dubbel zodat je de ingrediënten makkelijk in een brede bokaal kan gieten.
Bewaar je granola een 2 tot 3 weken in de ijskast en serveer zo nu en dan een deel voor ontbijt met flink wat vers fruit en yoghurt.
Ik vind het leuk om zo recepten te lezen! Vooral de inleiding bij het recept voor granola van Sandra Bekkari.
Dankuwel Chris! Laat het vooral ook smaken.