Maak het lekkerste ontbijt van Sandra Bekkari: havermout pannenkoeken die zo goed vullen dat je er dus de ganse morgen gezond mee verder kan.
Ideaal om op een zondagmorgen met een heerlijk kopje koffie de dag in te zetten of ’s woensdagnamiddag voor de kinderen als stevig, lekker en vooral gezond vieruurtje.
Inhoud
- 1 Sandra Bekkari, Havermout Pannenkoeken en De Voedselzandloper
- 2 Laat havermoutbeslag rusten alvorens pannenkoeken te bakken
- 3 De goedkoopste plantaardige melk maak je zelf!
- 4 Hartige pannenkoeken van Pascale Naessens
- 5 Hoe maakt Pascale Naessens havermout pannenkoeken?
- 6 Hoe maakt Sandra Bekkari snel havermout pannenkoeken?
- 7 Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
- 8 Heb je deze 8 heerlijke pannenkoek recepten al geproefd?
Sandra Bekkari, Havermout Pannenkoeken en De Voedselzandloper
Sinds Piet Huysentruyt – de verre voorvader van Sandra Bekkari’s kookprogramma
op VTM – met Kris Verburgh De Voedselzandloper introduceerde, is havermout weer op de voorgrond getreden als broodvervanger. Piet die zijn diabetes type 2 onder controle houdt dankzij De Voedselzandloper, maakt al gauw havermoutpap als ontbijt voor 4 dagen in een rij. Ook Sandra neemt dikwijls havermout als ontbijt in haar granola recept, geserveerd met flink wat kleinfruit.
Havermout zit immers boordevol vezels, waardoor de koolhydraten veel trager verteert worden. Anders gezegd: het jaagt je bloedsuikerspiegel niet als een gek de hoogte in of nog anders gezegd: je krijgt er niet zo snel honger van. En geen honger wil zeggen geen tussendoortjes nodig oftewel minder kans om meer te gaan eten dan je lichaam kan verbruiken.
Bovendien eten we al gauw teveel wit brood, pasta…: allemaal “geraffineerd spul” of snelle koolhydraten zoals Pascale Naessens ze noemt. En deze snelle koolhydraten zorgen dan weer voor suikerpieken in het bloed en liggen aan de basis van diabetes, hartziekten en vaatziekten. Bovendien geraak je er ongemerkt verslaafd aan: na een uurtje of 2 ontbijt met wit brood snack je alweer naar meer brood of een zoetigheid…
Pascale gaat nog een stap verder wanneer ze enkele professoren te woord laat die zegt dat mensen wel degelijk kunnen zonder koolhydraten, zolang ze maar vetten en eiwitten bij de hand hebben. Dat doet al snel denken aan de eskimo’s die vooral vlees eten… Wat illustreert dat het kan, maar daarom is dat nog niet het ideaal. Vandaar dat Pascale ook gewoon lekker eet met veel groenten en fruit voor koolhydraten, zoals bijvoorbeeld in dit kabeljauw recept van Pascale.
De Voedselzandloper voegt bij groenten en fruit havermout toe als gezond koolhydraat. Dus brood, rijst, mais, pasta wordt vervangen door havermout.
Sandra Bekkari is ook voorstandster van meer groenten en fruit, maar vindt dat je zo nu en dan toch wel een aardappel, volkoren boterham, zilvervliesrijst… aan je maaltijd kan toevoegen. En dus ook havermout, zoals in onderstaand pannenkoeken recept uit de Libelle en haar kookboek “Nooit meer Diëten“.
Sandra serveert met gebakken appeltjes. Wij houden van lekker zoet bij de pannenkoek (weet dat Sandra’s pannenkoeken al zoet zijn dankzij de rijpe bananen!) en serveren daarom met echte imkershoning (dus echte honing van echte bijen en niet een potje boordevol suikerstroop met wat honingsmaak). Trouwens in haar granola recept gebruikt Sandra Bekkari ook honing en zelfs chocolade bij de havervlokken, dus honing is volgens Sandra best een gezond ingredient.
Laat havermoutbeslag rusten alvorens pannenkoeken te bakken
Wie pannenkoeken bakt met tarwebloem, die kan gewoon even het beslag door elkaar mengen en beginnen bakken: het beslag kleeft immers mooi aan elkaar en je kan dus naar hartelust dunne flensjes bakken die niet gaan breken.
Havermout heeft echter veel minder bindkracht dat tarwe. Vandaar dat je het beslag eerst laat rusten zodat de havermout het vocht in het beslag kan opslorpen en zo een meer plakkerig beslag vormen. Omgekeerd: droge havermout plakt niet aan elkaar, nat wordt het een papje maar na rusten zie je het een plakkerig geheel worden.
Geduld is dus een schone deugd wanneer je met havermout (pannenkoeken) gaat bakken!
De goedkoopste plantaardige melk maak je zelf!
Tot slot gebruikt Sandra rijstdrink van AH. Beter dan die van Alpro, want daar is maltodextrine aan toegevoegd. Maltodextrine is een snel koolhydraat, dus dat neemt zowat de wind uit het vaandel wanneer we net stelden dat havermout een traag koolhydraat is. En rijst past niet in De Voedselzandloper, noch in het paleo dieet.
Wie echter geen koemelk wil en geen tetrabrik melk met toegevoegde calcium en zo (zonnebloemolie zit er ook in bij zowel AH als Alpro)… die maakt snel zelf notenmelk.
- Mix 10 gram noten 1 minuut in een blendertje met 100 ml water,
- doe door een zeef en
- je hebt plantaardige melk zonder toevoegstoffen, met echte notenolie uit de noten! :-)
Smakelijk!
Hartige pannenkoeken van Pascale Naessens
Pascale Naessens maakt hier eigenlijk een dosa of thosai. Dit is een lekkere, Indische glutenvrije pannenkoek.
Om helemaal correct te zijn maakt ze: een uttapam of dikke dosa met groenten bovenop.
Typisch gemaakt met beslag van:
- 1 deel zwarte mungbonen (ook wel eens verwarrend zwarte linzen genaamd) en
- 3 delen rijst.
- De bonen en rijst laat je eerst weken,
- maal je dan fijn en
- laat je tenslotte een nachtje gisten zonder toevoeging van gist.
Deze gisting helpt je de niet gekookte bonen en rijst veel beter te verteren.
Pascale laat de gisting achterwege… Je geeft je spijsvertering hiermee dus extra werk!
Hoe maakt Pascale Naessens glutenvrije hartige pannenkoeken:
Uit Puur Eten 2 – Ingrediënten:
- 100 gram groene linzen
- 100 gram zilvervliesrijst
Extra smaakmakers voor in het hartige pannenkoekenbeslag:
- 3tal knoflookteentjes
- peper
- zeezout
- lenteuitjes
Serveer met extra groenten en tuinkruiden naar wens plus:
- peper
- zeezout
- olijfolie
Uiteraard: olie om te bakken
Bereiding:
- Laat de linzen en rijst een nachtje weken in water.
- Spoel de geweekte linzen en rijst af.
- Doe in een blender met knoflook, peper, zeezout en lenteuitjes. Overgiet met water tot alles net onder staat en mix door elkaar tot beslag. Laat een 10tal minuten rusten.
- Verwarm de bakolie in een antikleeflaagpan en giet er wat pannenkoekenbeslag in. Bak de bovenkant gaar en droog en de zijkanten wat knapperig. Wie wil kan de pannenkoek dan nog omdraaien en de andere kant ook eventjes laten bakken.
- Serveer met fijngesneden tuinkruiden, slablaadjes, rauwe groenten.
Hoe maakt Pascale Naessens havermout pannenkoeken?
Niet!
Waarom niet?
Pascale combineert niet graag granen met eiwitten (waarom kan je hier lezen).
Dus geen bloem van havermout met ei voor een lekkere pannenkoek.
Wat wel kan zijn granen met groenten zoals in de dosa hierboven: geserveerd met groenten.
Wat Pascale ook maakt, zijn deze heerlijke havermoutkoekjes. Daar gaan we straks met de hulp van Sandra Bekkari’s allerlaatste recept: een pannenkoekrecept van maken. Dus met extra ei en plantaardige melk.
Pascale’s havermoutkoekjes uit radio2 :
- 1 rijpe banaan
- 40 gram havermoutvlokken
- 25 gram kokosrasp
Pascale plet de bananen, mengt er de havermout en kokosrasp door. Maakt er hoopjes van en bakt een kwartiertje in een oven van 180 graden.
Wil je van Pascale’s havermoutkoekjes, pannenkoeken maken? Dan voeg je naar Sandra’s recept ei, bakpoeder + plantaardige melk toe als volgt…
Ingrediënten:
Koekjes:
- 1 rijpe banaan
- 40 gram havermoutvlokken
- 25 gram kokosrasp
Plus:
- 1 ei
- 1/2 theelepel bakpoeder voor wie snel een luchtiger eindresultaat wil
- rijstdrink naar noodzaak
Bereiding:
- Mix alle ingrediënten in een blender en laat rusten. Is je beslag na 10 minuten te dik, voeg dan wat rijstdrink toe, mix opnieuw en laat weer rusten.
- Schep zeer kleine pannenkoekjes in een met kokosolie ingevette pan (bijvoorbeeld 3 per pan) en bak langs beide kanten bruin. Zoals altijd: pas omdraaien nadat het oppervlakte droog gebakken is.
Hoe maakt Sandra Bekkari snel havermout pannenkoeken?
Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
Ingrediënten
Voor 12 pannenkoekjes heb je nodig:
- 120 gram havermout
- 2 zeer rijpe bananen
- 2 biologische eieren
- 1 to t 2 scheutjes plantaardige melk
- 1 to t 2 theelepels glutenvrij bakpoeder
- een snuifje rotszout
- 2 appels of meer naar wens
- kokosolie voor extra kokossmaak ... of zoals Pascale Naessens altijd gebruikt: olijfolie. Voor wie geen speciaal dieet volgt: echte boter is nog steeds mijn favoriet om er zowel appels als pannenkoeken in te bakken. Wie het paleo dieet volgt, die kan boter steeds vervangen met ghee: evenzeer lekker want ghee is gewoon geklaarde boter (dus nog meer botersmaak). Maar havermout is een graan, dus NIET paleo.
- kaneelpoeder
- echte imkershoning om te serveren Sandra doet dit niet!
Bereiding
- Maak "havermoutbloem" door de havermout eerst in een blender fijn te malen.
- Doe daarbij 2 in stukken gesneden bananen en 2 biologische eieren en meng in de blender tot een dik, homogeen beslag.
- Voeg het bakpoeder, een snuifje rotszout en een scheutje zelfgemaakte plantaardige melk toe en mix door elkaar: beslag klaar, maar wel minstens een 10tal minuten laten rusten zodat de havermout het vocht opslorpt en je zo een heus havermoutdeeg hebt gemaakt. Doe je dit niet, dan is de enige bindkracht in je beslag het ei, waardoor je het jezelf extra moeilijk maakt om de pannenkoeken om te draaien zonder te breken.
- Ondertussen snijd je de appels (zonder te schillen0 in stukjes en bak in flink wat olijfolie in een pan. Overstrooi met kaneel en laat lichtjes karameliseren voor de meeste extra smaak.
- Schep met een brede pollepel een pannenkoek in de met kokosolie ingevette pan: een brede pollepel is ideaal zodat je met 1 schep een dikke pannenkoek uitschept met de perfecte breedte (van de pollepel). Als de pannenkoek bovenaan bijna droog is, draai je hem om en bak aan de andere kant. Wegens de banaan in het beslag duurt het wel even langer dan bij een normale pannenkoek vooraleer je gebakje (bijna volledig) drooggebakken is.
- Sandra doet wat volgt niet, maar wij serveren deze havermout pannenkoeken graag met wat lopende honing: smakelijk gegarandeerd en mooi afgewerkt met extra kaneelpoeder!
Heb je deze 8 heerlijke pannenkoek recepten al geproefd?
- 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?
- 3x lekkere dikke Pannenkoeken van Jeroen Meus: smullen gegarandeerd!
- Grootmoeders klassieker: je lekkerste gistpannenkoeken!
- Glutenvrije pannenkoeken bakken: lekkerder dan gewone pannenkoeken!
- Kies uit deze 3 beproefde, makkelijke havermout pannenkoeken recepten…
- Wil je in 10 minuten lekkere pannenkoeken smullen van Piet Huysentruyt?
- Lekker flamberen en genieten met roomijs van Crêpes Suzette
- Je snelste Pannenkoeken Recept! – "Van den BoerinnenBond"
Inge zegt
Lekkere pannekoeken!
Ons Kookboek zegt
Ook wij vinden dit pannenkoeken recept van Sandra bekkari een topper :-)
Smakelijk en dank voor je reactie Inge!
monique vos zegt
heel lekkere pannenkoeken lijkt mij. bedankt voor het recept.
Ons Kookboek zegt
Graag gedaan en laat het je smaken Monique!
joan Fredison zegt
Fantastisch pannekoek recept,ga dit uitproberen,kindwren houden namelijk vsn pannekoeken