Makkelijk recept om lekker Vlaams stoofvlees te maken met peperkoek en bier zodat je met ietwat geduld kan genieten van het lekkerste stoofvlees dat je ooit geproefd hebt.
Een oud stoofvlees recept met allemaal oerdegelijke ingrediënten van Vlaamse bodem: reuzel, appel, mosterd, wijnazijn, trappist, bruine suiker en peperkoek.
Het vlees wordt eerst gaar gestoofd in eigen nat en pas de volgende dag wordt met bier een saus bij gemaakt.
Heerlijk met frietjes…. Dit is een bijzonder smaakvol stoofpotje!
Gents stoofvlees recept
Begin met het vlees te bruinen in brede pan:
- 750 gram stoofvlees
- 125 gram lever van ‘t rund
- 125 gram niertjes van’t varken
- peper en zout
- melkerijboter of reuzel
Begin ajuin en appel bruinen in de stoofpot:
- melkerijboter of reuzel
- 2 grote, witte uien
- 1 stoofappel
- laurierblad
- tijm
- 1 snede bruin brood
- mosterd van Devos-Lemmens
De volgende dag saus maken:
- 500 ml bruin bier of trappistenbier
- naar smaak, ongeraffineerde donker bruine suiker (1 eetlepel)
- enkele sneden peperkoek
- wijnazijn
Hoe Vlaams stoofvlees met peperkoek maken
- Snijd het vlees in zo vierkant mogelijke stukken van een 3tal centimeter en kruid met peper en zout. Dep de lever en de nieren droog, snijd in stukken, dep opnieuw droog en kruid met peper en zout.
- Warm melkerijboter of reuzel op in een brede pan met dikke bodem en bak de stukjes vlees in 1 laag langs alle zijden mooi bruin aan.
- Neem ondertussen een stoofpot, smelt hierin melkerijboter of reuzel, snijd de ajuinen in brede ringen, snijd de appel in stukjes en bruin ze in de vetstof zonder zwart te laten verbranden natuurlijk: voeg indien nodig een beetje water toe zodat er niets aan de bodem gaat kleven en aanbakken.
- Voeg het afgebakken vlees nu in de stoofpot met de ajuin en voeg het laurierblad en de tijm toe.
- Smeer flink wat mosterd op de snede bruin brood, snijd de snede in enkele stukken en leg bovenop het vlees.
- Leg een goed sluitend deksel op de pan en laat 2 uur op een zeer klein vuurtje stoven (moeder zette de pot gewoon opzij op de kachel), liefst een glazen deksel zodat je zeker bent dat de pot niet droog kookt (zoniet een beetje water bijvoegen).
- Zet het vuur uit, raak de pot niet meer aan en laat 1 nacht rusten.
- De volgende dag zet je terug een vlam onder de pot, giet er het bier bij, breng aan de kook en laat zonder deksel indikken tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Als de saus al ietwat ingedikt is, voeg je bruine suiker en peperkoek toe en laat verder een half uurtje pruttelen (voeg indien nodig meer water toe, zodat de saus met de peperkoek wel degelijk een half uur kan pruttelen) en roer af en toe om.
- Proef en breng je Vlaams stoofvlees verder op smaak met azijn, suiker, peper en/of zout.
Een reactie achterlaten