Lekker makkelijk recept om rode bieten salade te maken: al dan niet met gierst voor een snelle maaltijd of stevig en gezond tussendoortje.
Deze salade maak je met wortel, eieren, sla, sjalot, mosterd en een zelf gemaakte vinaigrette met heerlijke kruiden.
Gierst is een zeer oude graansoort zonder gluten maar met veel vezels. Het werd reeds 8000 jaar voor onze jaartelling gegeten in China, toen er nog geen sprake was van rijst. Ook in Europa en Afrika was het een belangrijke bron van koolhydraten. Ongepelde gierst heeft een bittere smaak, gepelde gierst is een ideale rijstvervanger.
Je kan dit gerecht ook zonder gierst maken, of de gierst vervangen door gekookte mais.
Rode bieten salade recept
- 1 rode biet
- 1 wortel
- het hart van 1 sla of een flinke bussel veldsla
- 4 eieren
- 1 kleine sjalot
- sap van 1/2 limoen
- 2 kopjes gierst
Voor de vinaigrette
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel sesamzout (gomasio :goma = sesamzaad, shio = zout: 4 tot 16 delen sesamzaad op 1 deel zout)
- 1 theelepel geelwortel (kurkuma)
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels warm water
- fijngesneden bieslook of peterselie indien voorhanden
Rode bieten salade klaarmaken
- Kook de eieren voor 7 minuten.
- Kook de gierst zoals aangegeven op de verpakking, gebruik een rijstkoker als je die bij de hand zou hebben. Laat afkoelen.
- Rasp de bieten en wortelen, hak het sjalotje fijn en voeg toe aan de afgekoelde gierst.
- Was de sla in water met azijn, laat uitlekken, snijd in reepjes en meng met de rest van de salade.
Maak de vinaigrette:
- Meng de mosterd met de kruiden en het sesamzout. Voeg er langzaam de olie en het water aan toe onder voortdurend roeren.
- Schik de rode bieten salade op de borden, snijd de eieren in 4 en schik ze bij in de salade. Overgiet alles met de vinaigrette, voeg meer sesamzout toe en fijngesneden bieslook of peterselie indien gewenst.
Een reactie achterlaten