Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Brusselse wafels

March 31, 2016 door Ons Kookboek

Wil jij genieten van deze Brusselse wafels met poedersuiker en/of slagroom? Volg dit lekkere, beproefde recept zodat je luchtige én krokante wafels zal bakken.

Luchtige Brusselse wafels maken

Om luchtige wafels te maken, moet je dus op de een of andere manier “lucht” in je beslag verwerken. De makkelijkste manier is nog steeds gewoon zelfrijzende bloem te gebruiken.

Wie liever met gewone bloem werkt, kan steeds eiwit superstijf opkloppen (dus met een elektrische mixer op volle kracht, tot je de pot boven je hoofd durft omdraaien).

Brusselse wafels

Een andere manier is bier mee in het beslag te gieten: zowel de belletjes in het bier als de verdampende alcohol tijdens het bakken zullen de wafels luchtiger maken.

Vandaag gaan we echter gewoon klassiek werken met echte, verse gist. Hier moet je er wel op letten dat je lauw water gebruikt:

  • te koud water… dan moet je gewoon wat langer wachten vooraleer je beslag goed gerezen is
  • te heet water… en je doodt al je gist: dus je beslag zal nooit rijzen.

Nogmaals herhalen: je kan pas gaan bakken wanneer je beslag goed gerezen is (waar je zonder gist onmiddellijk aan het bakken kan gaan): dus geduld! Moeilijk te zeggen hoelang het beslag moet rijzen, hangt van de temperatuur af in je huis: makkelijk een half uur tot 1 uur wachten.

Smakelijk!

Heb jij een ander/beter/makkelijker/lekkerder recept om Brusselse wafels te bakken, of een extra tip!? Deel het hieronder in de reacties!

Brusselse wafels
 
Bewaar Print
Werktijd
60 min
Kooktijd
60 min
Totaal
2 h
 
Wil jij genieten van deze Brusselse wafels met poedersuiker en/of slagroom? Volg dit lekkere, beproefde recept zodat je luchtige én krokante wafels zal bakken.
Website: http://www.OnsKookboek.be
Soort recept: Gebak
Cuisine: Klassiek, België
Voor hoeveel personen: 40
Ingredienten
  • 1 kg bloem
  • 50 gram verse gist
  • 100 ml water op lichaamstemperatuur (lauw, net iets kouder dan hoe water aanvoelt in de douche)
  • 1 liter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 40 gram griessuiker
  • 10 eieren
  • 400 gram niet gezouten hoeveboter
  • 10 gram rotszout
  • extra (spuitwater) indien nodig
Bereiding
  1. Breek de gist in het lauwe water. Laat enkele minuten staan tot je belletjes ziet opborrelen.
  2. Smelt ondertussen de hoeveboter: vuur uitdraaien en pot of pan van het vuur nemen wanneer de hoeveboter bijna volledig gesmolten is.
  3. Warm indien nodig je melk wat op (nooit warmer dan lauw!) zodat je er makkelijk de suiker in kan oplossen. Roer er tegelijk de vanillezaadjes door.
  4. Doe de bloem in een hoge kom, maak een kuiltje in het midden en werk er eerst het water met de gist door. Om makkelijker te werken gebruik je kloppers op lage snelheid.
  5. Werk dan de melk doorheen de bloem.
  6. Werk tenslotte de eieren door de bloem: zet nu indien nodig de snelheid wat hoger, zodat je een mooi, glad beslag krijgt zonder klontertjes.
  7. Werk er tenslotte de gesmolten hoeveboter door en het zout. Indien nodig voeg je wat meer (spuit)water toe.
  8. Laat je beslag rijzen... dus wacht tot het volume verdubbeld is.
  9. Het geheim van krokante wafels: zet je wafelijzer zo heet mogelijk! Smeer de eerste keer indien nodig in met vet of olie om te bakken, schep een lepel van het gistbeslag in de vorm, sluit het wafelijzer, draai indien mogelijk om en laat bakken tot je Brusselse wafels krokant bruin gebakken zijn.
3.4.3177
 

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Konijn klaarmaken
  • Speculaas cookies
  • Witloof stoven
  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Spruitjes koken
  • Ons Kookboek Recepten Index

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Broccoli stomen
  • Granola Sandra Bekkari
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer