Wil jij genieten van deze Brusselse wafels met poedersuiker en/of slagroom? Volg dit lekkere, beproefde recept zodat je luchtige én krokante wafels zal bakken.
Luchtige Brusselse wafels maken
Om luchtige wafels te maken, moet je dus op de een of andere manier “lucht” in je beslag verwerken. De makkelijkste manier is nog steeds gewoon zelfrijzende bloem te gebruiken.
Wie liever met gewone bloem werkt, kan steeds eiwit superstijf opkloppen (dus met een elektrische mixer op volle kracht, tot je de pot boven je hoofd durft omdraaien).
Een andere manier is bier mee in het beslag te gieten: zowel de belletjes in het bier als de verdampende alcohol tijdens het bakken zullen de wafels luchtiger maken.
Vandaag gaan we echter gewoon klassiek werken met echte, verse gist. Hier moet je er wel op letten dat je lauw water gebruikt:
- te koud water… dan moet je gewoon wat langer wachten vooraleer je beslag goed gerezen is
- te heet water… en je doodt al je gist: dus je beslag zal nooit rijzen.
Nogmaals herhalen: je kan pas gaan bakken wanneer je beslag goed gerezen is (waar je zonder gist onmiddellijk aan het bakken kan gaan): dus geduld! Moeilijk te zeggen hoelang het beslag moet rijzen, hangt van de temperatuur af in je huis: makkelijk een half uur tot 1 uur wachten.
Smakelijk!
Heb jij een ander/beter/makkelijker/lekkerder recept om Brusselse wafels te bakken, of een extra tip!? Deel het hieronder in de reacties!
Brusselse wafels
Ingrediënten
- 1 kg bloem
- 50 gram verse gist
- 100 ml water op lichaamstemperatuur lauw, net iets kouder dan hoe water aanvoelt in de douche
- 1 liter volle melk
- 1 vanillestokje
- 40 gram griessuiker
- 10 eieren
- 400 gram niet gezouten hoeveboter
- 10 gram rotszout
- extra spuitwater indien nodig
Bereiding
- Breek de gist in het lauwe water. Laat enkele minuten staan tot je belletjes ziet opborrelen.
- Smelt ondertussen de hoeveboter: vuur uitdraaien en pot of pan van het vuur nemen wanneer de hoeveboter bijna volledig gesmolten is.
- Warm indien nodig je melk wat op (nooit warmer dan lauw!) zodat je er makkelijk de suiker in kan oplossen. Roer er tegelijk de vanillezaadjes door.
- Doe de bloem in een hoge kom, maak een kuiltje in het midden en werk er eerst het water met de gist door. Om makkelijker te werken gebruik je kloppers op lage snelheid.
- Werk dan de melk doorheen de bloem.
- Werk tenslotte de eieren door de bloem: zet nu indien nodig de snelheid wat hoger, zodat je een mooi, glad beslag krijgt zonder klontertjes.
- Werk er tenslotte de gesmolten hoeveboter door en het zout. Indien nodig voeg je wat meer (spuit)water toe.
- Laat je beslag rijzen... dus wacht tot het volume verdubbeld is.
- Het geheim van krokante wafels: zet je wafelijzer zo heet mogelijk! Smeer de eerste keer indien nodig in met vet of olie om te bakken, schep een lepel van het gistbeslag in de vorm, sluit het wafelijzer, draai indien mogelijk om en laat bakken tot je Brusselse wafels krokant bruin gebakken zijn.
Een reactie achterlaten