• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Moeders frangipanetaart : die ook jij zal (s)maken!

Wil je genieten tot de laatste kruimel? Ga dan deze frangipanetaart bakken volgens dit beproefd recept van mijn moeder: geen mixer nodig en smullen gegarandeerd.

Onskookboek.be » Allernieuwste recepten » Moeders frangipanetaart : die ook jij zal (s)maken!

Laat een Reactie achter

Wil je genieten tot de laatste kruimel? Ga dan deze frangipanetaart bakken volgens dit beproefd recept van mijn moeder: geen mixer nodig en smullen gegarandeerd.

Alvast de lievelingstaart van mijn vader en ze staat ook steevast op tafel wanneer mijn oudste broer op bezoek komt wegens vooral een zeer lekkere amandeltaart, maar ook nog eens makkelijk te maken:

  • deeg in de vorm
  • een laagje abrikozengelei erover zodat de bodem niet te week wordt van de vulling en dus toch goed zal gebakken zijn
  • de franchipanevulling erbij
  • eventueel afwerken met een ruitjespatroon of een gans vel deeg erover of gewoon open laten
  • in de oven gaar bakken en klaar!

Inderdaad: geen mixer nodig, geen deeg waar je koude stukjes boter moet inwerken… Gewoon makkelijk en superlekker.

Frangipanetaart

Frangipanetaart maken met uitroldeeg

Onderstaand recept is met bladerdeeg uit de winkel. Wil je zelf een makkelijk deeg maken of wil je niet extra naar de winkel op zoek naar bladerdeeg uit de diepvries, ga dan deze uitroldeeg maken, zoals ook mijn moeder het nog steeds maakt!

Wat is uitroldeeg vroeg ik mijn moeder dan? Wel… deeg dat je kan uitrollen! …

OK :) …

Voor een taartvorm van 22-24 cm heb je nodig:

  • 200 gram bloem
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 100 gram griessuiker
  • 100 gram gesmolten hoeveboter
  • 1 ei

Werkwijze om het uitroldeeg te maken: meng alles door elkaar tot een vast deegje, wikkel in plastiekfolie en laat enkele uren rusten in de ijskast.

Was dat te snel, dan stap voor stap:

  1. Laat de hoeveboter net smelten in een pannetje op een laag vuur: Haal het pannetje al van het vuur vooraleer alle boter gesmolten is: de boter zal verder smelten doordat de pan nog extra warm is.
  2. Doe het bakpoeder bij de bloem, roer wat door elkaar en in een zeer grote kom of gewoon op een werktafel.
  3. Maak in het midden een kuiltje en voeg daarin de griessuiker toe.
  4. Voeg er ook het ei bij en de gesmolten boter en begin met je handen de bloem met de ingrediënten in het kuiltje te mengen.
  5. Kneed verder met je handen tot een homogeen deeg.
  6. Doordat het deeg warm is, kan je het nu echter nauwelijks uitrollen (het gaat gewoon aan je deegrol plakken), dus laat je het nu eerst wat rusten in de ijskast, afgedekt met bakpapier of plastiekfolie.

Lees hieronder verder hoe je ook makkelijk bladerdeeg kan gebruiken, hoe je de frangipanevulling maakt en hoe je de taart verder afbakt.

Smakelijk!

Moeders frangipanetaart : die ook jij zal (s)maken

http://www.OnsKookboek.be
Wil je genieten tot de laatste kruimel? Ga dan deze frangipanetaart bakken volgens dit beproefd recept van mijn moeder: geen mixer nodig en smullen gegarandeerd.
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 45 mins
Totaal 1 hr
Gerecht Gebak
Keuken Klassiek, Moeder's keuken
Servings 4

Ingrediënten

  • taartvorm 22-24 cm
  • 230 gram bladerdeeg
  • abrikozengelei
  • 1 appel

Voor de frangipane taartvulling:

  • 100 gram zachte hoeveboter zacht wil zeggen: op kamertemperatuur gebracht
  • 100 gram griessuiker
  • 1 ei liefst uit eigen tuin van biologisch scharrelende losloopkippen
  • 4 eetlepels volle melk
  • 65 gram gemalen amandelen
  • 1 eetlepel amandelextract
  • 90 gram zelfrijzende bloem

Bereiding
 

  • Oven voorverwarmen op 200 graden.
  • Bedek de bodem van de taartvorm met het bladerdeeg en prik er met een vork putjes in. Kocht je bladerdeeg met bakpapier er rond, dan maak je je het zo makkelijk mogelijk door het bakpapier mee in de taartvorm te leggen: wel het bladerdeeg zo goed mogelijk tegen de randen drukken. Gebruik je moeders uitroldeeg, beboter en bebloem dan eerst de taartvorm, schud de overtollige bloem weer uit de vorm en druk er dan het deeg in.
  • Strijk een dun laagje abrikozengelei over de ganse bodem van de taart.
  • Leg daarop een laagje dun gesneden appelschijfjes.
  • Maak dan snel de frangipanevulling: meng in een kom de zachte hoeveboter met de griessuiker, het ei, de melk, de gemalen amandelen, het amandelextract en zelfrijzende bloem en giet deze frangipane over de appelschijfjes.
  • Werk de taart indien gewenst verder af door te bedekken met (blader-)deegreepjes in ruitjesmotief.
  • Bak de taart 45 minuten op 200 graden.
  • Haal je gebakken frangipanetaart uit de oven en bestrijk met abrikozengelei (gaat makkelijker als deze wat warm gemaakt is, zeker wanneer je je confituur in de ijskast bewaart) of suikerglazuur voor de super zoetebekken.
Keyword Amandelen, Frangipane, Oma, Taart
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: Taart Recepten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!