Makkelijk recept om garnalencocktail te maken zodat je snel en met zeer weinig werk een lekkere, verse cocktail kan serveren.
Lekker pittig garnalencocktail recept met verse, grote garnalen en verse, zelfgemaakte, kruidige cocktailsaus.
Het geheim van lekkere garnalen is ze niet zomaar te koken in water, maar bijvoorbeeld in een lekker gekruide bouillon. Als je kan, koop dan garnalen waarvan alleen het darmkanaal verwijderd is.
Grote tijgergarnalen koop je best vers en ongekuist. Verwijder de kop en de schalen maar laat het staartje eraan (dat presenteert best mooi). Verwijder wel het darmkanaal door de garnaal langs de rug even in te snijden en "de zwarte draad" eruit te halen.
De koppen en schalen smijt je niet weg, maar stoof je aan in olie totdat de aroma’s je keuken vullen. Vul dan aan met water en trek er een bouillon van. Ideaal voor vissoep of tom yam soep.
Recept garnalencocktail
Voor de garnalen:
- 24 grote, rauwe garnalen (of meer als je kleine garnalen koopt): met de staart intact maar het darmkanaal verwijderd (gekuist kopen of met een mes de rug langs insnijden en "de zwarte draad" verwijderen)
- 2 eetlepels "Old Bay" kruiden van McCormick (op amazon.com verkrijgbaar) of Cajun kruiden of zelf maken met:
- 6 laurierbladen
- 4 kruidnagels
- 1 theelepel hele zwarte peperkorrels
- 1 theelepel zoete paprika
- 1 theelepel selderzaadjes
- 1/2 theelepel mosterdzaadjes
- 1/2 theelepel hele cardamoms
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- Doe al bovenstaande kruiden in een proper gemaakte koffiemolen of kleine blender en maal tot poeder. Kan ook met de vijzel fijngeklopt worden, houd pas op wanneer je een fijn poeder hebt.
- 1 citroen in 2 gesneden
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 fijn gehakt teentje knoflook
- 1 theelepel (zee)zout
- 1 / 2 theelepel chilipoeder
Voor de Cocktail Saus:
- 250 ml tomatenketchup
- 125 ml chilisaus van Heinz (deze chilisaus is niet echt pikant en wel lekker zoet), als je een ander merk hebt, begin dan met wat minder, proef en voeg indien gewenst meer chilisaus toe
- 1 eetlepel mierikswortel
- 1 scheutje Worcestershire saus
- sap van een halve citroen
- 1/2 theelepel Tabasco
- 1/2 geraspt of zeer fijn gesneden teentje knoflook
- 1 eetlepel vers gehakte korianderblaadjes
Garnalencocktail bereiden
Om de cocktailsaus klaar te maken meng je alle saus-ingrediënten door elkaar en zet in de ijskast tot de garnalen serveer klaar zijn.
Om de garnalen te bereiden zoek je eerst een grote kom met ijs en water om de garnalen in te blussen:
- Doe 2 tot 3 liter water in een kookpot met de Old Bay kruiden, de citroen, knoflookpoeder, knoflook, chilipoeder en het zout. Breng aan de kook.
- Doe de garnalen in het kokend water en wanneer het water opnieuw begint te koken zijn de garnalen klaar (duidelijk roze kleur). Neem de garnalen onmiddellijk uit de pot en laat ze in het ijsbad voor 2 minuten afkoelen.
Laat de garnalen uitlekken en serveer met de cocktailsaus op een bedje van je favoriete slablaadjes.
Een reactie achterlaten