Lekker makkelijk recept om hertengebraad te maken met extra tips om hert mals en sappig te bereiden.
Vlees van hert is een geweldige bron van eiwitten en goed klaargemaakt smaakt het beter dan rundvlees, zolang je het maar weet dat het geen rundvlees is, en als dusdanig anders moet worden klaargemaakt.
Hert bevat minder vet en meer eiwitten dan rund, waardoor het sneller gaar is dan rund. Het weinige vet maakt mals koken moeilijker en het vet is voor sommigen niet eens zo lekker dan rundvet. Lekker is hier erg relatief: het leunt wat aan bij wild en schaap wat ik best lekker vind, maar wat je niet verwacht van iets dat op rundvlees lijkt. Het is dan ook hert en geen rund: reden waarom mensen aanraden om zoveel mogelijk vet weg te snijden alvorens hert te braden in een andere vetstof.
Hert recepten tips
- hert bakken doe je best in een warme pan met flink wat olie, zolang totdat je een normale rundsteak ‘rare’ of ‘saignant’ zou bakken: het hertenvlees is dan roos in het midden en bruin van buiten. (ongeveer 5 tot 6 minuten per kant voor 1.3 cm karbonades in een voorverwarmde pan).
- serveer het vlees altijd in een saus voor meer smaak en het vlees sappig te houden.
- hertengehakt meng je best met 25% varkensgehakt om meer vet in het gehakt te krijgen.
- voor hertengebraad kan je het vet wegsnijden aan de buitenkant. Smelt daarna boter en bloem in een pan en bekleed hiermee het ganse gebraad, zoals je een cake zou bekleden met suikerglazuur. Dit dicht het vlees af, geeft vet aan het gebraad en serveert best mooi bruin geroosterd in een oven van 210 Celsius of op een ronddraaiend spit.
Hertengebraad recept
- hertengebraad van 1.25 kg (25 x 10 x 5 cm)
- 1 grote aardappel in kubusjes gesneden
- 2 eetlepels fijngehakt knoflook
- 12 tot 24 in stukjes gesneden olijven uit een potje of blik (zonder pit), vocht bijhouden!
- 2 kleine uien, fijngehakt
- 1 avocado in schijfjes gesneden
- 1 tomaat in schijfjes gesneden
- ongeveer 160 gram rozijnen
- 1 eetlepel fijngehakte walnoten
- 80 ml rode bourgogne (overschot van het coq au vin recept)
Hoe dit gebraad van hert klaarmaken
Oven voorverwarmen op 210 graden Celcius.
- Vlees inwrijven met een mengsel van zout, peper en knoflookpoeder en in een vuurvaste schotel bedekt met aluminiumfolie leggen, met wat olijfolie ingevet op de plaats waar je het vlees neerlegt.
- Schik de aardappelen rond het gebraad.
- Strooi het knoflook op het vlees en leg daarop de olijven.
- Giet 80 ml vocht van de olijven in de schotel, sprenkel de uien overal in de schotel, verdeel de schijfjes avocado en tomaat over de schotel, waarna je de rozijnen en de stukjes walnoot toevoegt.
- Giet tenslotte 80 ml rode bourgogne in de zijkanten van de schotel.
- Vouw nu de aluminiumfolie over het gebraad en dicht af.
- Plaats in een voorverwarmde oven van 210 graden Celsius en laat het hertengebraad bakken voor 2 uur.
Kook in tussentijd bruine rijst of noedels en maak indien gewenst een champignonsaus. Serveer de rijst of noedels alvast met het vocht rondom het hertengebraad en een glas bourgogne wijn als drank.
Een reactie achterlaten