Makkelijk en snel recept om zelf advocaat te maken zodat je onmiddellijk kan genieten van een lekkere eierpunch.
Advocaat is een heerlijk rijke, romige drank die traditioneel gedronken wordt rond Kerstmis en Nieuwjaar, maar je kan het natuurlijk ook drinken om elke andere koude winterdag wat op te warmen.
Dit recept maakt een "instant" drankje. Je zal ook recepten vinden waar het drankje eerst 1 maand in de ijskast moet staan alvorens te gebruiken. Gedurende deze maand zal de alcohol inspelen op de eiwitten van de eieren en de melk, waardoor de kleur, textuur en smaak van de advocaat verandert. De eiwitten van de dooiers gaan gelatineren, waardoor de drank in de mond voller en smeuïger aanvoelt.
Wanneer je de eiwitten wil gebruiken, klop je ze stijf. Klop ook 100 ml slagroom stijf en roer hierin het stijfgeklopte eiwit. Roer dit in het net gemixte advocaatmengsel van onderstaand recept en serveer onmiddellijk in een glas gevuld met ijsblokjes.
Advocaat recept
- 3 biologische eierdooiers (bewaar de eiwitten voor een extra romige serveer variant met extra 100 ml slagroom)
- 125 gram suiker
- 1/4 theelepel vanille extract
- 1/4 theelepel nootmuskaatpoeder
- extra nootmuskaatpoeder, steranijspoeder, kaneelpoeder of kaneelstokjes ter versiering
- 100 ml brandewijn (minimum 36% alcohol)
- 50 ml donkere rum
- 250 ml slagroom
- 250 ml melk
- 1 elektrische handmixer
- 1 grote kom
Advocaat maken in minder dan 1 uur
- Meng de eierdooiers met de suiker in een kom en klop met de mixer met kloppers tot room in 2 tot 3 minuten.
- Voeg de nootmuskaat en het vanille extract toe en klop enkele seconden verder om.
- Zet de mixer op hoge snelheid en voeg dan langs de rand van de kom langzaam de alcohol, room en melk toe. Blijf kloppen tot alle ingrediënten door elkaar gemengd zijn.
- Plaats de advocaat in de ijskast voor minstens een half uur.
- Serveer de advocaat in glazen met een lepeltje en werk af met een snuifje nootmuskaat, een snuifje kaneelpoeder, een snuifje steranijs en/of een stokje kaneel. Heb je nog slagroom over, klop het op en serveer bovenop de drank.
Een reactie achterlaten