2 makkelijke recepten om maizena koekjes te bakken zodat je ofwel volledig glutenvrij kan genieten, ofwel wat zuiniger kan omspringen met je tarwebloem.
Het eerste recept is gelezen op de verpakking van een doos maïzena. De idee om glutenvrij te gaan bakken door alle tarwebloem te vervangen met maïszetmeel, klinkt logisch. Maar als de verkopers van de maizena zelf toch nog voor het grootste gedeelte tarwebloem gebruiken, weet je dat simpelweg vervangen niet altijd tot het gewenste resultaat gaat leiden (zeker niet bij brood waar de gluten het koolzuurgas lucht van de gist vasthouden en zo het brood doen rijzen.
Wil je toch volledig glutenvrij gaan bakken, probeer dan het tweede recept. Of ga op zoek naar recepten met luchtig geklopte eieren, zodat de eieren een luchtige structuur aan het gebak gaan geven. Ook een combinatie die moet lukken: maizena met yogurt, eieren en natriumbicarbonaat (dat dan weer luchtige bubbels gaat vormen door te reageren met het zuur van de yoghurt).
De koekjes in het eerste recept worden voor het bakken versierd door er chocoladekorrels in te duwen en dan te bestrijken met losgeklopte eierdooier. In het 2de recept kan je ook koekjesstekers gebruiken, al vinden we het streepjesmotief van een vork best leuk op zich.
1. Recept met tarwebloem van op de doos
- 130 gram melkerijboter
- 170 gram tarwebloem
- 75 gram maïzena
- 70 gram griessuiker
- 50 gram gemalen droge kokos
- 40 gram gemalen havermout
- twee biologische eierdooiers
Om te garneren:
- eierdooier
- chocoladekorrels
Koekjes bakken:
- Doe de boter, griessuiker en eierdooiers in een kom en klop op tot een gladde room.
- Voeg nu de havermout, kokos en maïzena toe en roer goed onder elkaar.
- Voeg dan de tarwebloem toe en kneedt tot een koekjesdeeg.
- Druk het deeg plat en leg op een beboterde bakplaat. Duw er chocoladekorrels in en bestrijk met de eierdooier.
- Plaats in een voorverwarmde oven van 170°C en laat de maïzena koekjes een 25 minuten bakken.
2. Glutenvrije maizena koekjes recept
- 220 gram maizena
- 200 gram kristalsuiker
- 1 biologisch ei
- 1/2 theelepel puur (biologisch) vanille-extract
- 165 gram zachte melkerijboter (dus op kamertemperatuur gebracht)
- Klop het ei luchtig met de suiker met een mixer met kloppers op volle snelheid tot alle suiker in het ei is opgelost.
- Klop er dan de boter en het vanille-extract door.
- Zet de kloppers op zo laag mogelijke snelheid en klop er de maizena door. Laat het deeg 15 minuten rusten in de ijskast.
- Ondertussen verwarm je oven voor op 190 graden C. Ofwel vet je een bakplaat in met boter (nog niet in de oven zetten), ofwel leg je bakpapier op de bakplaat (ook nog niet in de oven zetten).
- Rol het deeg tot pingpongballetjes (2,5 cm diameter) en leg op de bakplaat. Duw de bolletjes plat met een vork, zodat je meteen ook een lijntjespatroon in je koekje krijgt. Zorg dat er 2 tot 3 cm plaats is tussen de koekjes.
- Bak de koekjes een 7 tot 10 tal minuten, tot de koekjes licht goudgeel kleuren, en neem ze dan uit de oven.
- Laat de maizena koekjes ietwat afkoelen op de bakplaat, omdat de kans groot is dan ze breken als je ze direct op een rooster plaatst.
Een reactie achterlaten