Makkelijk en lekker recept om snel zelf je eigen kruidenboter te maken: goedkoper, dus goedkoper dan in de winkel en gezonder zonder bewaarmiddelen.
In plaats van de kruiden te versnijden of in een blendertje te cutteren, kan je ze ook fijnstampen met een mortier. Voor extra smaak voeg je bijvoorbeeld pastis likeur of zeste van geraspte schil van citroen toe.
Als vette room in reclame is tijdens de kerstdagen in de winkel, koop dan een doos en maak er zelf eigen boter mee: verser kan niet!
Boter maak je door room (even uit de ijskast gehaald op temperatuur van 16 tot 18 graden) een 10 tal minuten te kloppen: eerst heb je crème au beurre en plots begint de karnemelk en de boter te schiften: de kleur verandert naar geel.
Druk de karnemelk uit de boter en je hebt boter die je direct kan verwerken tot kruidenboter. Let wel op: als je de karnemelk niet uit de boter wast (steeds ijskoud water toevoegen en even onder de boter werken tot het water er weer even proper uitkomt als dat het erin ging), is de boter niet lang houdbaar: ideaal dus om direct te verwerken. Gebruik daarom slechts 250 ml room per keer je verse boter wil maken.
Kruidenboter recept met salie
Vertrek van met ongezouten boter: zelf je favoriete zout – zeezout, rotszout – toevoegen smaakt altijd anders dan reeds gezouten boter uit de winkel.
- ¼ kilogram ongezouten boter op kamertemperatuur gebracht
- een snuifje zeezout
Verse kruiden:
- een klein bosje salie (20 gram)
- 2 knoflookteentjes
Hoe lekkere kruidenboter maken
- Plet in een mortier de salie met de knoflook en grof zeezout.
- Voeg er dan de zachte boter bij en meng alles goed door elkaar.
- Rol de boter in een worstje in boterpapier en laat afkoelen in de ijskast.
Een reactie achterlaten