Lekker, makkelijk en leuk om de kinderen mee te laten kokkerellen: grootmoeders petit Beurre taart recept met of zonder pure chocolade of creatief met banaan.
Een variant op onderstaand recept zijn de chocolade petit beurre taarten waar je ofwel wat cacaopoeder toevoegt in onderstaand recept. Ofwel roer je gewoon 80 gram au bain marie gesmolten pure chocolade door de 250 gram boter met 60 gram poedersuiker. Proef en voeg eventueel meer poedersuiker toe en indien gewenst 1 eierdooier. Bouw verder op zoals in het taart recept dat volgt.
Petit Beurre taart recept
- 2 pakken petit-Beurre koekjes
- 2 soeplepels oploskoffie opgelost in een kop water
- 250 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
- 250 gram griessuiker
- 100 ml water
- 2 eierdooiers
- 1 pakje hagelslag
Petit Beurre taart maken
- Breng het water met de suiker aan de kook, roer goed om en laat inkoken tot siroop. laat alles weer afkoelen (zet in een pot met koud water).
- Roer de boter tot room.
- Roer de dooiers door de siroop en voeg dan beetje bij beetje toe aan de boter onder voortdurend roeren.
Klassieke opbouw:
- Voor een krokante onderlaag, dompel je de onderste koekjes niet in de koffie. Dompel de andere koekjes wel in de koffie en laat goed doordringen zonder de koekjes uit elkaar vallen.
- Leg een laag koekjes op een platte schotel bedekt met aluminiumfolie en vorm een rechthoek.
- Besmeer de eerste laag koekjes met een dunne laag boterroom (1 tot 2 mm).
- Bedek met een volgende laag koekjes gedrenkt in koffie.
- Smeer er weer boterroom over.
- Ga zo hoog je kan en werk de ganse taart af door er boterroom over en rond te smeren tot een mooi geheel.
- Bestrooi zo gelijkmatig mogelijk met hagelslag zodat de boterroom goed bedekt is.
- Zet de petit Beurre taart in de ijskast en laat 1 nacht opstijven.
Petit beurre taart met banaan:
- Analoge werkwijze als hierboven: de koekjes aan de buitenkant (bovenkant en onderkant) niet in koffie dompelen, de koekjes aan de binnenkant wel.
- Leg 1 droog koekje op de bodem.
- Besmeer met een dun laagje boterroom.
- Leg er een koekje op gedrenkt in koffie.
- Snijd de banaan even lang als het koekje en leg op het koekje, bestrijk links en rechts met flink wat boterroom.
- Neem een droog koekje, bestrijk met een dun laagje boterroom, duw er een in koffie gedrenkt koekje op en leg met het koffie-koekje als dak links, schuin op de banaan.
- Herhaal stap 6 maar duw rechts zodat de banaan van het petit beurre taartje mooi onder een schuin dak zit. Verwijder de overtollige boterrroom of smeer meer room binnenin de taart naast de banaan.
- Laat ook hier weer een nachtje opstijven in de koelkast.
dat hebt ge verlede maand nog in het BWH gegeten :-)
Nodig uw oude buurvrouw maar uit he als Wis ze maakt :D
Is precies al effe geleden , heb er zin IN
dat is een dikmaker!