Wist je dat je rabarber confituur kan maken met slechts 2 ingrediënten? Goedkoper kan niet! Met tips welk ander seizoensfruit je mee onder je rabarber kan mengen: dus meer smaken en meer variatie op je boterham of pannenkoeken.
BONUS: hoe lekkere kersenconfituur maken – met tips en variaties.
Belangrijk: zorg ervoor dat je rabarber-gelei mengsel voor je het in potjes doet niet zomaar kookt, maar wel opborrelt alsof het karamel was. Kwestie van een stevige, dikke confituur te maken die goed bewaard in plaats van lopend spul dat moeilijk smeert en snel begint te gisten.
Inhoud
Hoe rabarber confituur maken
Ieder zal al wel op de verpakking van geleisuiker gelezen hebben: 4 minuten koken met fruit en klaar is je confituur… Dat is dus een vuistregel waar je toch een beetje mee moet uitkijken.
Stel je rabarberstelen zijn super vochtig en je zet je vuur na het koken superlaag en je zet je klok op 4 minuten… Wat zal er gebeuren? Na 4 minuten heb je als het ware een soep gekookt boordevol suiker. Maar het fruitmengsel is nauwelijks ingedikt. Waarom? Omdat er teveel water in je rabarber zit.
Hoe weet je zonder scheikunde laboratorium testen of er veel of weinig vocht in je rabarber zit? Dat weet je niet, maar…
Wat je wel kan zien is hoe dik je suiker/fruitmengsel is tijdens het koken. Hoe meer water je doet verdampen uit je pot (vandaar de keuze van een brede, ondiepe pot… zelfs een wok is hier geschikt), hoe dikker de suikeroplossing. De karamel- en stroopmakers onder ons zullen duidelijk zien wanneer het vocht genoeg is ingedikt: wanneer het mengsel begint te borrelen (net zoals bij het binden van een dikke saus).
Wie hier niet mee vertrouwt is, die kan als volgt zien of het fruit genoeg gekookt heeft om dikke confituur te maken:
- je houten lepel zal blinken
- een beetje van het mengsel op een bord uitgieten en koud blazen: is de confituur stijf genoeg, dan zit je uiteraard goed (maar dit duurt al gauw langer dan een minuut, en hoe minder je fruit kookt, hoe “verser” de smaak)
- een druppel van het hete mengsel dat je in een koud glas water druppelt, zal onmiddellijk een bolletje vormen en naar beneden zakken
Wie echter 100% zeker wil zijn, die draait het vuur uit wanneer je denkt dat de confituur dik genoeg is. Giet wat in een bord en zet een kwartiertje in de ijskast. Kan je na dat kwartier het bord boven je hoofd omdraaien zonder er iets naar beneden valt, dan zit je goed. Zoniet zal je je hoofd moeten gaan wassen :-) en ga je ofwel:
- alles weer aan de kook brengen en verder koken
- een blaadje gelatine door de nog warme confituur roeren en de test weer herhalen.
Rabarber confituur: mixen of niet mixen?
Wil je de rabarber mixen, doe dat dan in het begin. Eerst rabarber aan de kook brengen, dan mixen en dan pas de suiker erbij.
Vind je op het einde dat de stukjes rabarber toch nog te groot zijn, probeer ze dan kleiner te stampen met een aardappelstamper.
Maak je rabarber confituur op grootmoeders wijze, dan nooit mixen: spaart bovendien werk en afwas uit!
Wil je zo klein mogelijke stukjes rabarber in de jam, begin dan met de rabarber zo klein en fijn mogelijk te snijden.
Heb je toch liever geen brokken in je rabarber confituur, dan moet je rabarbergelei maken. Reken 2 kilogram rabarber voor 1 kilogram vocht. Opnieuw rabarber in stukjes snijden en gaar koken zonder suiker. Dan alles door de passe-vite (roerzeef) zodat je rabarbersap overhoudt. Het sap afwegen, evenveel minuutsuiker afwegen, alles bij elkaar aan de kook brengen en blijven koken tot je gelei de gewenste dikte heeft (zie hierboven hoe je dat zal weten).
Welk fruit kan er ook bij in rabarber confituur?
In bovenstaande foto: knoesels (kruisbessen of stekelbessen) met rabarber: verhouding 1 | 1.
(dus bijvoorbeeld 500 gram rabarber mengen met 500 gram stekelbessen)
Alhoewel de zure rabarber uit je tuin een ideaal ingredient is om met flink veel suiker toch wel 1 van de lekkerste confituren te maken, kan je ook aan de slag met volgende klassiekers. Liefst net zoals stekelbessen: ook uit je tuin:
- Aardbei rabarber confituur in verhouding 3 | 1 (dus bijvoorbeeld 750 gram rabarber mengen met 250 gram aardbei)
- Pruimen rabarber confituur: gelijkaardige verhouding als de aardbeien 3 | 1
- Rabarber met gedroogde (uiteraard daarna geweekte) abrikozen: gelijkaardige verhouding als de aardbeien 1 | 1
Wie nog ander fruit bij rabarber confituur doet, die laat het graag weten in een reactie, dankuwel! Hieronder alvast het basisrecept om rabarber confituur te maken met minuutsuiker (waar op het pak vermeldt staat 1 kg fruit per 1 kg minuutsuiker). Smakelijk!
Hoe rabarberconfituur maken?
Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituur die je makkelijk zal maken
Ingrediënten
- 1 kg rabarber of meer, gewoon evenveel rabarber als geleisuiker gebruiken!
- 1 kg minuutsuiker 1 + 1, dus niet degene waar staat 'extra fruit', lees dus goed wat je koopt: je wil een pak waar je 1 kg geleisuiker per 1 kg fruit moet gebruiken
Bereiding
- Was de rabarberstelen, schil ze niet maar snijd ze meteen in kleine stukjes.
- Neem een brede pot, doe er de rabarber in en breng op een zacht vuurtje aan de kook.
- Voeg de suiker toe en meng onder voortdurend roeren. Meng met een houten lepel en ga ook over de bodem van de pot zodat niets aanbrandt.
- Van zodra alle suiker is opgelost zetje het vuur flink hoog en roer je tot je rabarber confituur de gewenste dikte heeft (zie tests hierboven).
- Doe de confituur in reine consider: makkelijkst deze met draaideksel: vullen met de hete confituur, deksel erop, potje omdraaien en zo laten afkoelen.
- Vergeet daarna niet je potten een etiket mee te geven met datum en naam van het gekozen fruit, rabarber dus in dit geval.
2x lekkere kersenconfituur maken: met 5 tips en variaties
Kersen bevatten net zoals rabarber weinig pectine. Volg dus niet blindelings een recept, maar doe de confituurtest. Tenzij je graag niet al te stijve marmelade wil zoals in grootmoeders recept hieronder.
Grootmoeders kersenconfituur zonder geleisuiker
Ingrediënten:
- 1 kg kersen
- 750 gram suiker
Bereiding:
- Verwijder de pitten.
- Zet de kersen met een weinig water op en laat koken tot ongeveer de helft van het sap verdampt is.
- Voeg dan de suiker bij en laat koken onder voortdurend roeren. Eindresultaat: een niet zeer stijve confituur.
Kersenconfituur maken met geleisuiker
Ingrediënten:
- 1 kg ontpitte kersen
- 1 kg minuutsuiker (versie 1kg geleisuiker voor 1 kg fruit)
- sap en zeste van 1 citroen
Bereiding:
- Rasp de zeste van de citroen. Doe met het sap van de citroen en de ontpitte kersen in een pot. Breng an de kook en laat onder deksel een 15 minuten
pruttelen tot de kersen gaar gekookt zijn. - Roer er dan de minuutsuiker door. Blijf roeren (zonder deksel) totdat alle suiker is opgelost en je confituur dik genoeg is (doe de confituurtest).
Tips en variaties:
- Voeg naar smaak speculaaskruiden toe: enkele peulen kardemom of een klein kaneelstokje is altijd lekker.
- Rasp 10 cm verse gemberwortel, knijp het sap eruit en voeg toe.
- Vervang de citroen met 3 limoenen.
- Voeg 3 eetlepels amandelpoeder toe nadat de suiker is opgelost.
- Drijven je kersen boven? Heb je confituurpotjes met deksel, draai de potjes na het vullen direct om. Zo zitten ze straks na omkeren wel op de
bodem. Of draai de potjes zo nu en dan om, zodat de kersen tijdens het afkoelen zich over de ganse pot zullen verdelen.
Jamjam! Hoe carré confituur maken en genieten in 30 minuten van je kersenconfituur in gebak!
Patrick zegt
Al iemand Rabarber met Ananas gemaakt ????????
Chris zegt
Hoe kan kan je rabarberjam bewaren? Ik heb nog een paar potjes van 2016 gevonden. De smaak is nog goed…
Ons Kookboek zegt
Smaak en geur zijn je beste raadgevers: smaakt en ruikt alles nog goed, dan is de jam normaal gezien goed.
Is de jam beschimmeld, dan raad ik af deze nog te eten, kwestie van “zeker te spelen”. Al moet gezegd dat we vroeger gewoon het soms aanwezige randje schimmel van de net geopende pot wegschepten en de rest verder opaten. Was er echter schimmel in de geopende pot, dan direct de vuilbak in.
Vooral jam met minstens 50% suiker (dus de oude 1 op 1 methode) die bovendien goed opgesteven is, kan je echt jaren en jaren bewaren.
Caroline zegt
Bedankt voor de rabarbertips. Gewoon gecombineerd met verse abrikozen in plaats van met gedroogde is het ook heel erg lekker. De helft rabarber en de helft abrikozen, gewoon ontpit en in kleine stukjes, helemaal niet veel voorbereidingswerk. Ik gebruik altijd geleisuiker maar met iets meer fruit dan aangegeven op de verpakking van de suiker, om het niet al te zoet te maken. Samen met rabarber-aardbeien mijn favoriete jam!
Pascale zegt
rabarberconfituur met rozemarijn is ook eens een aangename afwisseling! Een takje laten meekoken en er dan uithalen voor je hem in potjes doet.
Ik maak verder mijn rabarberconfituur zoals Angela, maar met maar de helft suiker! Rabarber mag nog een beetje dat zurige hebben. Zelf vind ik dat wel eens lekker (rabarberconfituur) maar eet weinig confituur in het algemeen. Toch maak ik van deze confituur heel wat potjes die geweldig geliefd zijn bij anderen :-)
Ons Kookboek zegt
Dank voor de rozemarijntip Pascale!
Pascal zegt
Mijn moeder maakt altijd rabarber-appelsien confituur, deze is ook super lekker!!!
Ons Kookboek zegt
In welke verhoudingen zo ongeveer Pascal?
Dank en prettige dag gewenst!
Angela zegt
In de tijd van grootmoeder was er geen minuutsuiker. Ik maak mijn rabarberconfituur met gewone kristalsuiker. Pluk, was en droog 1 kg rabarberstelen. Snijd ze in stukjes van max. 1 cm. Doe ze in een ruime inox kookpot en strooi er 1 kg kristalsuiker over. Dek af. Laat 1 nacht rusten, tot de suiker gesmolten is en vermengd met de rabarberstukjes. Laat het mengsel al roerend zachtjes opwarmen en dan koken tot de gewenste dikte. Niet tè dik, rabarberconfituur mag zacht vloeibaar zijn. Met gewone kristalsuiker kan ik dat beter controleren, en rabarber dikt vanzelf genoeg, net zoals rode bessen. Lukt altijd. Smakelijk !
Ons Kookboek zegt
Dank Angela!
Klopt: voor er geleisuiker werd gebruikt, werd gewoon confituur gemaakt op jouw manier :-) Ik ben in 1963 geboren en heb mijn grootouders dus wel altijd geleisuiker zien gebruiken. (is net iets later op de markt na mijn geboorte).
Voor wie met alleen suiker wil werken: weet dat rode bessen rijk zijn aan natuurlijke pectine en rabarber eerder arm is aan pectine.
Prettig confituur maken en elke andere combinatie van fruit of grootmoeders confituur recepten zijn altijd welkom Angela!
Etienne zegt
Moeten de rode bessen eerqst het sap uit halen of gewoon mixen.
Ons Kookboek zegt
Hopelijk geeft Angela ook haar recept mee!
Mixen zou ik nooit doen, wegens de aalbessen zitten vol pitjes, die je dan nog eens extra stuk gaat mixen.
Verder heb je de keuze: ofwel maak je confituur van de aalbessen, ofwel maak je gelei van het sap.
Voor confituur de geritste bessen aan de kook brengen: wanneer de bessen openbarsten voeg je de geleisuiker toe.
Vor gelei moet je eerst het sap uit de bessen persen. Dit gaat het makkelijkst door je fruit eerst in te vriezen endaarna door een sterke doek te persen (fruitpers en sapcentrifuge zijn natuurlijk je ideale keukenapparaten hier).
Succes Etienne en indiennog vragen, stellen maar!
Ons Kookboek zegt
Dank je wel Linda voor de goede tip!
linda quintelier zegt
Ik maakte laatst confituur van helft rabarber en helft afgevallen appel. LEKKER!!!