Zin in lekkere taart maar de bakker is gesloten? Begin nu aan deze makkelijke rabarbertaart en in 30 minuten kan je er al van smullen. In plaats van rabarber kan je ook appels gebruiken.
2 recepten: het eerste supersnel, het tweede voor als je flink wat tijd hebt op een regenachtige of winterse dag. Beide recepten zijn zeer makkelijk. Het snelle recept is snel omdat je het fruit met het deeg tegelijk in de oven zet. Je maakt vormpjes uit bladerdeeg. In plaats van ze eerst blind te bakken en klassiek te vullen met banketbakkersroom en fruit, besmeer je ze gewoon met aangezoete slagroom. Hierbovenop leg je je fruit en bak je het geheel in een warme oven tot het bladerdeeg gerezen is (dit duurt een 20tal minuten).
Het trage recept gaat eerst traagjes de rabarber garen, maakt dan siroop van het sap en bakt de taartjes blind.
Boodschappenlijstje snelle rabarbertaart
- 2 rabarberstelen, in dunne plakjes gesneden
- 375 gram bladerdeeg
- 1 losgeklopt ei
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 eetlepel crème fraîche
Hoe snel rabarbertaartjes maken
Ook snel is te vertrekken van 4 vierkante vellen, het vijfde snijd je in repen en op elke zijkant van de 4 eerste vellen plak je een extra reep als rand. Vind je dat taarten rond moeten zijn, volg dan het recept hieronder:
- Oven voorverwarmen op 200-220 C.
- Rol het bladerdeeg dun uit en met behulp van een cutter (ronde uitsteekvorm of kommetje) snijd je 4 cirkels van 14 cm in diameter. Gebruik een iets kleinere cutter (ronde uitsteekvorm of kommetje) om een iets kleinere cirkel uit het midden van de 14 cm cirkel te snijden: houd de randen apart.
- Leg de vier cirkels op een bakplaat, prik overal in met een vork en bestrijk de randen met het losgeklopte ei. Gebruik het overgehouden randen om een rand te maken rondom de cirkel (zoals een laag koninginnehapje of vol-au-vent) door de rand zachtjes met je duim op het onderste vel te drukken.
- Laat de bladerdeegvormpjes afkoelen totdat je ze nodig hebt (kan al 1 dag op voorhand in de ijskast of 1 maand in de diepvries klaargemaakt en bewaard worden).
- Meng in een klein kommetje de bruine suiker met de crème fraîche en bedek hiermee de bodem van elk taartje.
- Schik de rabarberstukjes mooi overlappend over de crème fraîche en strooi er dan flink wat poedersuiker over.
- Bak de rabarbertaartjes 20 minuten in de oven tot ze mooi opgeblazen en goudbruin gebakken zijn.
- Laat de taartjes indien gewenst een paar minuten afkoelen en serveer met een bolletje ijs.
"Trage" rabarbertaart ingrediënten
- 1/2 kg verse rabarberstengels
- 1 grote, onbespoten sinaasappel: sap en fijngeraspte schil
- 250 gram basterdsuiker of griessuiker
- 50 gram echte marsepein, snel in blokjes gesneden (wordt toch gepureerd)
- 2 eetlepels slagroom
- 1 groot vierkant vel (of 8 vierkante velletjes van 375 gram samen) bladerdeeg
- 50 gram gepelde pistache noten, fijngehakt
- poedersuiker
"Trage" rabarbertaart maken
- Verwarm de oven voor op 110 ° C (met ventilator op 90 ° C of gasstand ¼)
- Neem een bakplaat, leg hierop de rabarberstengels naast elkaar, giet er sinaasappelsap over, strooi er de geraspte schil over en de suiker, dek af met aluminiumfolie en laat anderhalf uur bakken.
- Giet daarna het vrijgekomen sap in een sauspannetje, breng aan de kook en laat indikken (volume halveren). Laat dan afkoelen.
- Zet ondertussen de oven op 200 ° C (met ventilator op 180 ° C of gasstand 6).
- Doe de marsepein en de slagroom in een klein blendertje en pureer tot een pasta.
- Snijd het deegvel in 8 gelijke vierkanten of neem de reeds gekochte vierkante velletjes.
- Leg op een met boterpapier bedekte bakplaat.
- Neem een scherp mes en snijd een vierkant dat 1 cm van de rand blijft, zonder door de bodem van het vel te snijden: de buitenkant is de rand, de binnenkant is voor de vulling.
- Spreid de marsepein over het binnenste vierkant uit (dus ga niet over de inkeping van je mes-snede). bestrooi met poedersuiker en laat een 10 tot 12 tal minuten bakken tot het deeg krokant gebakken is en gerezen.
- Snijd de rabarberstelen in reepjes en leg ze in de gebakken bladerdeegvelletjes. Bestrijk de stelen met het ingedikte rabarbersap.
- Bestrooi met pistachenoten en poedersuiker. Serveer de rabarbertaarten met de rest van het ingedikte sap.
Een reactie achterlaten