Op zoek naar een lekker en uiterst makkelijke recept om pruimentaart te bakken? Ga dan deze lekkere taart bakken volgens een recept dat lukt bij iedereen.
Gebruik verse pruimen en zelf gemaakt brokkeldeeg en voeg naar eigen smaak een extra laagje van je favoriete verkruimelde koekjes en/of nootjes toe.
De lekkerste pruimen zijn op het eind van de pruimentijd te verkrijgen: de uiterst sappige blauwe Reine Victoria of de groene Reine Claudes. Vermits de blauwe pruimen uiterst sappig zijn en we de taartbodem niet blind bakken, leggen we een "waterafstotend, vetlaagje: kruimels met boter" over de taartbodem zodat deze tijdens het bakken van het fruit niet te wak wordt door het sap dat vrijkomt uit de pruimen..
Wat smaak betreft kan je creatief zelf je favoriete koekjes verkruimelen of je favoriete nootjes fijnhakken. Probeer alvast walnoot, hazelnoot, ongezouten (verse) pindanootjes, amandelen tot zelfs zonnebloempitten.
Gebruik je pruimen uit de diepvries, dan gaat meer sap uit het fruit lopen. Warm daarom de pruimen eerst op in de gelei, bind eventueel verder met wat maïzena of vanillepuddingpoeder. Laat afkoelen en giet over de kruimellaag die je eerst op de taartbodem hebt gestrooid.
Pruimentaart recept
Taartbodem:
- 180 gram bloem
- 1 snuifje zout
- 45 gram bruine suiker (cassonade)
- 105 gram koude boter, in blokjes gesneden
- ongeveer 45 ml (3 eetlepels) koud water
Taartvulling:
- 75 gram fijngehakte nootjes (walnoot, hazelnoot)
- 40 gram kruimels van speculaas of andere koekjes
- 100 gram suiker
- 60 gram gesmolten boter
- 1 kilogram verse pruimen (ongeveer 16 grote, blauwe pruimen)
- 150 gram warme perzikconfituur of abrikozen gelei
Hoe maak je een pruimentaart met verse pruimen
- Voor de kruimeldeeg taartbodem zeef je de bloem in een kom, voeg er het zout en de bruine suiker aan toe en meng door elkaar.
- Voeg de koude boterstukjes toe en werk door de bloem met 2 messen, met je vingertoppen of even in een keukenrobot tot een fijne en kruimelige textuur.
- Voeg net genoeg koud water toe om een deegbol te vormen. Kneed niet verder als je een deegbol kan maken.
- Wikkel de deegbol in plasticfolie en laat een 20tal minuten rusten in de ijskast.
- Warm de oven voor op 200 graden Celsius en zet een rooster onderaan de oven.
- Bebloem een werkvlak en rol er het deeg op uit.
- Bekleed een taartvorm van 25 cm diameter en snijd wat over de rand hangt weg.
- Voor de "ondoordringbare" nootjeslaag neem je een andere kom en meng er de fijngehakte nootjes, de koekjeskruimels, de suiker en de gesmolten boter in. Giet of duw dit mengsel over de taartbodem.
- Snijd de pruimen halfdoor, verwijder de pit en snijd in halve maantjes.
- Schik de pruimenschijfjes op het notenmengsel in cirkels.
- Strijk er de warme confituur of gelei over en laat 15 minuten bakken. Zet dan de temperatuur op 180 graden en laat een 30tal minuten verder bakken tot de korst van de pruimentaart goudbruin gebakken is.
Deze taart is té lekker.
voila … juist uit de oven – nu laten afkoelen
iets voor morgen eens te proberen xx
En hoe smaakte ze Anita?
Ik wil wel proeven:)
Deze maar eens proberen morgen met onze pruimen!