• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Pruimentaart

Op zoek naar een lekker en uiterst makkelijke recept om pruimentaart te bakken? Ga dan deze lekkere taart bakken volgens een recept dat lukt bij iedereen.

Onskookboek.be » Taart Recepten » Pruimentaart

6 Reacties

Op zoek naar een lekker en uiterst makkelijke recept om pruimentaart te bakken? Ga dan deze lekkere taart bakken volgens een recept dat lukt bij iedereen.

Gebruik verse pruimen en zelf gemaakt brokkeldeeg en voeg naar eigen smaak een extra laagje van je favoriete verkruimelde koekjes en/of nootjes toe.

De lekkerste pruimen zijn op het eind van de pruimentijd te verkrijgen: de uiterst sappige blauwe Reine Victoria of de groene Reine Claudes. Vermits de blauwe pruimen uiterst sappig zijn en we de taartbodem niet blind bakken, leggen we een "waterafstotend, vetlaagje: kruimels met boter" over de taartbodem zodat deze tijdens het bakken van het fruit niet te wak wordt door het sap dat vrijkomt uit de pruimen..

Wat smaak betreft kan je creatief zelf je favoriete koekjes verkruimelen of je favoriete nootjes fijnhakken. Probeer alvast walnoot, hazelnoot, ongezouten (verse) pindanootjes, amandelen tot zelfs zonnebloempitten.

Gebruik je pruimen uit de diepvries, dan gaat meer sap uit het fruit lopen. Warm daarom de pruimen eerst op in de gelei, bind eventueel verder met wat maïzena of vanillepuddingpoeder. Laat afkoelen en giet over de kruimellaag die je eerst op de taartbodem hebt gestrooid.

Pruimentaart recept

Taartbodem:

  • 180 gram bloem
  • 1 snuifje zout
  • 45 gram bruine suiker (cassonade)
  • 105 gram koude boter, in blokjes gesneden
  • ongeveer 45 ml (3 eetlepels) koud water

Taartvulling:

  • 75 gram fijngehakte nootjes (walnoot, hazelnoot)
  • 40 gram kruimels van speculaas of andere koekjes
  • 100 gram suiker
  • 60 gram gesmolten boter
  • 1 kilogram verse pruimen (ongeveer 16 grote, blauwe pruimen)
  • 150 gram warme perzikconfituur of abrikozen gelei

Hoe maak je een pruimentaart met verse pruimen

Pruimentaart

  1. Voor de kruimeldeeg taartbodem zeef je de bloem in een kom, voeg er het zout en de bruine suiker aan toe en meng door elkaar.
  2. Voeg de koude boterstukjes toe en werk door de bloem met 2 messen, met je vingertoppen of even in een keukenrobot tot een fijne en kruimelige textuur.
  3. Voeg net genoeg koud water toe om een deegbol te vormen. Kneed niet verder als je een deegbol kan maken.
  4. Wikkel de deegbol in plasticfolie en laat een 20tal minuten rusten in de ijskast.
  5. Warm de oven voor op 200 graden Celsius en zet een rooster onderaan de oven.
  6. Bebloem een werkvlak en rol er het deeg op uit.
  7. Bekleed een taartvorm van 25 cm diameter en snijd wat over de rand hangt weg.
  8. Voor de "ondoordringbare" nootjeslaag neem je een andere kom en meng er de fijngehakte nootjes, de koekjeskruimels, de suiker en de gesmolten boter in. Giet of duw dit mengsel over de taartbodem.
  9. Snijd de pruimen halfdoor, verwijder de pit en snijd in halve maantjes.
  10. Schik de pruimenschijfjes op het notenmengsel in cirkels.
  11. Strijk er de warme confituur of gelei over en laat 15 minuten bakken. Zet dan de temperatuur op 180 graden en laat een 30tal minuten verder bakken tot de korst van de pruimentaart goudbruin gebakken is.

Filed Under: Taart Recepten

Reader Interactions

Reacties

  1. Dagna zegt

    augustus 15, 2021 at 9:44 pm

    5 stars
    Deze taart is té lekker.

    Beantwoorden
  2. Budin Sandra zegt

    augustus 17, 2014 at 2:08 pm

    voila … juist uit de oven – nu laten afkoelen

    Beantwoorden
  3. Budin Sandra zegt

    augustus 14, 2014 at 4:58 pm

    iets voor morgen eens te proberen xx

    Beantwoorden
  4. Ons Kookboek Recepten zegt

    september 8, 2013 at 1:20 pm

    En hoe smaakte ze Anita?

    Beantwoorden
  5. Peter Nijboer zegt

    september 6, 2013 at 9:15 pm

    Ik wil wel proeven:)

    Beantwoorden
  6. Anita Te Riet-vd Berg zegt

    september 6, 2013 at 8:06 pm

    Deze maar eens proberen morgen met onze pruimen!

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!