Heerlijk zelf lekker Mokka IJs maken zonder ijsmachine: doe je zo! Want al wat je zelf maakt: smaakt altijd beter!
Ok: niets makkelijker dan een echte, draaiende ijsmachine om smeuïg roomijs te maken.
Zonder ijsmachine maakte mijn moeder, net zoals haar moeder, ’s zomers lekkere potjes ‘vanilleijs’. Hoe? Suiker + vanilesuiker + geëvaporeerde melk luchtig kloppen, invriezen en als er ijs op begint te komen, nog eens opkloppen en verder invriezen.
Hieronder een ietwat meer lekkere en meer romige versie met koffiesmaak: heerlijk!
Met onderaan BONUS recepten om ijslollies te maken…
EXTRA BONUS IJS RECEPTEN:
- 2 ingrediënten Kokosijs: Makkelijkst roomijs maken zonder ijsmachine
- 7x Zelf ijs maken: met ijsmachine én zonder – altijd lekker!
Inhoud
Hoe mokka ijs maken zonder ijsmachine
Het lijkt een beetje op een typisch roomijs recept met eierdooiers. Maar met meer vet.
De 3 romige ingrediënten – koffieroom, eierdooier en slagroom – maken dat het geheel in de diepvries opstijft tot iets wat sterk gelijkt op roomijs. Want: hoe vetter het mengsel, hoe minder kristalvorming optreed. Wat dus resulteert in een smeuïger ijs.
Voor dit koffie roomijs of “café glacé” nagerecht, vertrek je van een heerlijk kopje sterke koffie. Je hebt de keuze uit:
- een kopje espresso kopje,
- oploskoffie met dubbel zoveel poeder dan normaal (niet echt een aanrader wanneer je liever niet met pakjes en zakjes kookt)
- of 2x vers gezette koffie. Dus vers gezette koffie die je opnieuw door een koffiefilter met nieuwe, gemalen koffiebonen laat druppelen.
Tel je calorieën? Geniet dan met mate: want het wordt een smeuïge calorieën-bom (met flink wat suiker en vooral veel room!).
Mokka ijs maken zonder ijsmachine: een Koud Kunstje!
Ingrediënten
- 150 ml koffieroom
- 150 ml zeer sterke vers gezette koffie
- 4 eierdooiers
- 100 gram poedersuiker
- 300 ml koude slagroom
- 2 eetlepels ijskoud water
Bereiding
- Doe de koffieroom en de koffie in een sauspan en verwarm zachtjes tot lauwwarm.
- Klop de eierdooiers en de suiker samen tot een lichtgeel dik mengsel en doe bij in de sauspan. Verwarm zachtjes onder voortdurend roeren, tot het geheel begint in te dikken.
- Zet apart en laat afkoelen.
- Klop de slagroom met het water stijf.
- Doe het afgekoelde koffiemengsel erbij en klop luchtig.
- Invriezen tot het mengsel ijs begint te vormen (1 tot 2 uur).
- Opnieuw opkloppen en verder laten invriezen tot het geheel hard is.
- Zet 30 minuten voor het opdienen in de koelkast om het mokka roomijs wat zachter te laten worden. Serveer met 'koffiebonen' van chocolade of gewoon chocoladeschaafsels.
Fruitijsjes maken – Pure verwennerij
Even lekker als roomijs!
2 lekkere recepten om ijslollies te maken: zodat je alweer zonder ijsmachine kan genieten van de smaak van zelf gemaakt roomijs.
Deze keer ook 2 mogelijkheden:
- smeuïg met banaan (en poedersuiker en citroensap voor de zuur-zoete smaak).
- Ofwel met vers fruit, yoghurt en heel belangrijk: esdoornsiroop (in plaats van gewone kristalsuiker).
Heb je geen ijslolly vormpjes? Gebruik dan bijvoorbeeld kleine yoghurtpotjes of smalle plastiek bekertjes of wegwerp koffiekopjes. Vul de potjes tot op de gewenste hoogte, laat half bevriezen in de diepvries en steek er dan een houten stokje of desnoods 2 dikke satéstokjes rechtop in: als de vulling half bevrozen is, gaan de stokjes zonder problemen rechtop blijven staan.
Heb je geen tijd om te wachten tot de lollies half bevrozen zijn, pak dan je potje of bekertje in met plastiekfolie, maak met een aardappelmesje een gleufje waar het stokje moet komen en duw daar je stokje door.
Banaan fruitijsjes recept voor 8 lollies
Ingrediënten:
- 3 bananen
- sap van 1 citroen
- naar smaak: poedersuiker (1 eetlepel)
Bereiding:
- Snijd de banaan in stukjes, voeg het citroensap toe en mix in een blender, smoothiemaker of in de smalle, hoge beker van je staafmixer: mix minstens 1 minuut – hoe langer, hoe beter.
- Proef en voeg naar wens poedersuiker toe: mix opnieuw en proef opnieuw tot je tevreden bent van de smaak. Denk eraan dat iets dat bevrozen is, “minder smaak afgeeft”.
- Giet het bananenmengsel in ijslollievormpjes of in gewone, smalle potjes en laat de ijslollies minsten 4 uur rusten in de diepvries alvorens op te eten. Voor gewone potjes kijk je na 1 uur of het mengsel half genoeg bevroren is om er je stokjes in te duwen.
Fruitijsjes met yoghurt
Ingrediënten voor ongeveer 1 liter
(10 tot 15 lollies, afhankelijk van de inhoud van de vormpjes):
- 6 abrikozen (450 gram) of een gelijk gewicht aan perziken of bessen
- 500 ml yoghurt
- 125 ml esdoornsiroop (maplesyrup)
IJslollies met yoghurt maken:
- Ontpit de abrikozen en snijd in stukjes.
- De ze met de yoghurt en de siroop in een blender en pureer. (laat goed lang mixen)
- Giet de puree in vormpjes en zet enkele uren in de diepvries.
- Ontvorm je ijslollies door ze net voor het serveren even in heet water te dompelen.
Jos van de Velde zegt
Dankuwel!!! Lekker fris ijsje gemaakt.