Makkelijk en lekker recept om Italiaanse gehaktballetjes te maken zodat je snel lekkere pasta kan serveren met tomatensaus.
Dit recept is klaar in minder dan 1 uur. Wil je nog sneller werken, dan kan je in plaats van gehakt, gewoon vers bereide Italiaanse worst kopen bij je slager, in stukjes snijden en gebruiken als "balletjes" in onderstaand recept.
Het gehakt zal extra smaak geven aan je tomatensaus. Italiaans: dus serveer met pasta naar keuze die je eerst beetgaar of 1 minuut minder kookt dan op de verpakking staat aangegeven.
Recept Italiaanse gehaktballetjes voor 4 personen
Voor het gehakt:
- 800 gram gehakt rundvlees (voor minder droge gehaktballen: 500 gram varkensgehakt, 300 gram rundsgehakt)
- 1 bosje peterselie: fijngehakt
- 1 ei
- peper en zout
- bloem
Voor de pasta:
- 300 gram pasta
- kokend water met zout en een scheutje olie
Voor de tomatensaus en de gekookte pasta:
- 1 fijngesneden ui
- 4 teentjes knoflook: fijngesneden
- 2 tomaten: grof gehakt
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 100 ml olijfolie
- 100 ml witte wijn
- 100 ml kippenbouillon
- 1 laurierblad
- 1 takje verse oregano
- indien gewenst: verse basilicum
- zout en peper
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus maken
- Meng het gehakt met het vlees, de peper, het zout, de helft van de peterselie en het ei. Maak kleine gehaktballetjes met uw vingers en rol ze balletjes door de bloem.
- Kook de pasta in gezouten kokend water zoals op de verpakking is vermeld. Laat uitlekken en zet apart.
- Bruin de gehaktballen in hete olijfolie, neem ze uit de pan en zet apart.
- Stoof in dezelfde vetstof van het gehakt 1/2 van de ui met 1/2 van het knoflook. Blus de pan met de wijn, schraap eventuele aanbaksels van de bodem en voeg de tomaten de puree, het laurierblad en de helft van de bouillon toe. Breng aan de kook en laat op een laag vuur sudderen voor 15 minuten.
- Voeg de gehaktballetjes en de oregano bij de tomatensaus en laat 10 minuten verder sudderen op een laag vuur.
- Bruin de rest van de ui met de rest van de knoflook en wat olijfolie in een pan. Bevochtig met de rest van de bouillon en verwarm hierin onder voortdurend roeren de pasta.
- Serveer je Italiaanse gehaktballetjes met tomatensaus – roer er wat verse basilicum door – en pasta.
zeer goed