Leer wat een groene smoothie precies is, waarom ze zo gezond zijn en 7 tips hoe je de lekkerste, goedkoopste en gezondste groene smoothies kan maken en drinken.
Wist je dat de blender in onze keuken het meest gebruikte keukenapparaat is? Een goede blender kost 10 keer minder dan een goede oven, maar je gebruikt hem al snel 10 keer meer. Wij gebruiken hem alvast minstens 2 keer per dag om eerst notenmelk voor ontbijt en dan een smoothie/fruitdrankje te mixen voor bij het avondeten.
Als je het goed doet zijn smoothies ideaal om je lichaam een zeer groot assortiment aan voedingsstoffen te geven, die je anders moeilijk in je dieet krijgt ingepast.
Groene smoothies – drankjes met groenten EN fruit – bieden je lichaam 1 van de beste manieren om je bloedbaan te overspoelen met een hoge dosis aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten, die je een geweldige boost aan levensenergie zullen geven.
Vandaar dat we je ten sterkste aanraden om te beginnen met deze +100 Groene Smoothies: lekkere en beproefde recepten, zodat je zelf niet meer moet gaan experimenteren en sommige beginnersfouten maken die je hieronder kan lezen.
7 tips om het beste uit je groene smoothies te halen
Beginnende smoothie drinkers doen al wel eens iets “fout”…Maar weet: dat je beter 1 “fout” smoothie drinkt dan helemaal geen smoothie.
Zelfs als je zoals wij flink wat fruit in je groene smoothie mengt, en het dikwijls ook nog gebruikt als drankje bij het avondeten… je bent alvast meer rauwe groenten en fruit aan het eten en je bent dus op weg naar een betere gezondheid. Dat alles is nog steeds veel beter dan helemaal geen groenten en fruit eten!
Om de lekkerste, goedkoopste en gezondste groene smoothies te maken, hoop ik dat volgende tips je het meeste uit je groenten en fruit zullen geven.
1. Minder zoet fruit en meer groene groenten
Een logische fout: ieder beginner kent wel een lekker recept met veel zoet fruit of met extra ongeraffineerde suikers erbij. En wij geven grif toe: onze groene smoothies voor bij het avondeten bevatten meer fruit dan groenten.
Alhoewel fruit je lichaam direct een boost geeft van vitaminen, mineralen en enzymen, de grote hoeveelheid fructose stelt je lichaam bloot aan een hoge dosis fruitsuiker of fructose.
Als je in 1 keer een glas zoet fruit drinkt, schiet je suikerspiegel de hoogte in. Deze piek heb je niet als je het fruit rustig, hap na hap zou opeten. Daarom drinken we ons smoothie verspreid over het ganse avondeten + er al voor en er ook nog een beetje na.
Wil je het echter perfect doen, probeer dan de hoeveelheid fructose van fruit af te bouwen in je smoothies. Let op: dit gaat niet van vandaag op morgen, daar kunnen gerust weken over gaan vooraleer je smaakpapillen tevreden zijn met minder suiker. Vele mensen hebben immers smaakpapillen die gewoon zijn om 10 klontjes suiker te proeven in 1 blikje Coca Cola. (39 gram suiker in een blikje van 355ml).
Raar maar waar: voeg wat citroensap of limoensap toe aan je groene smoothie, en je smaakpapillen gaan het geheel aan smaken in je drankje beter appreciëren zonder te vragen naar meer suiker. Citroen en limoen zijn laag aan suiker maar hoog aan smaak!
2. Maak groene smoothies… groener!
Hoe meer groene groenten, hoe gezonder je drankje. Groen is de kleur van het chlorofyl in de plant, wat meer zuurstof geeft aan je lichaam en je lichaam zuivert. Dit geeft je lichaam zogenaamde detox waar je wellicht al van gehoord hebt. Het verbetert je bloedcirculatie en geeft je een ontzagwekkende natuurlijke energieboost!
Een van de beste groene groenten voor het maken van een groene smoothie is de Romaine sla: probeer het eens als je dat nog niet gedaan had! Je zal aangenaam verrast zijn over hoe geweldig het smaakt en hoe goed het alle andere groene ingrediënten complimenteert in je drank.
Heb je geen idee welke groene combinaties lekker zijn, onthoudt dan de volgende beproefde combinaties en vuistregels:
- Romeinse sla is nummer 1, gewone groene (en rode) sla vormen nummer 2
- Begin dan met enkele blaadjes sla af te wisselen met wat boerenkool, snijbiet, paksoi en alle andere donkergroene groenten die je normaal gezien eerst zou stomen, wokken of koken alvorens te eten (of waarvan je niet eens wist hoe ze klaar te maken).
- Voor een extra smaak voeg je een schijfje citroen of limoen toe, inclusief de zeste/schil – daar zitten immers de meeste smaken en flavonoïden.
- Tenslotte geeft een klein teentje knoflook een flinke hoeveelheid scherpte aan je drank.
Begin voorzichtig en wordt langzamerhand creatiever door alle groenten toe te voegen die je maar lekker vindt. Dit is precies hoe de recepten in het boek +100 Groene Smoothies in een handomdraai worden aangeboden: van beginners tot gevorderden.
3. Groene smoothies 30 minuten voor het eten
Groene smoothies zijn geen maaltijdvervangers en eigenlijk ook geen drankjes voor bij de maaltijd. Je maakt en drinkt ze idealiter een half uur voor je maaltijd. Beter nog: indien mogelijk een half uur vooraleer je gaat ontbijten op een lege maag. Waarom? Omdat je lichaam dan het snelst in staat is om alle geweldige voedingsstoffen van het smoothie te absorberen met een minimum verbruik van energie voor je spijsvertering.
Een groen smoothie is dus geen maaltijdvervanger, maar wel een extra bonus vol van goedheid om je lichaam in een optimale gezondheid te brengen. Probeer het zelf: begin je dag met een groene smoothie en ga een half uur later pas ontbijten. Geloof me: je lichaam zal het verschil voelen.
4. Onmiddellijk vers opdrinken
Je zal er al aan gedacht hebben: ‘s morgens eerst een aantal minuten wassen, spoelen, drogen, snijden en mixen in de keuken vooraleer je smoothie klaar is: laat ik een ganse pot maken voor de ganse week. Niet doen!
Als je een smoothie laat staan zal licht en lucht langzaam maar zeker de voedingsstoffen en vooral de gezonde anti-oxidanten gaan vernietigen. Logisch toch: het voordeel van zelf smoothies maken is juist de versheid van je drankje, dus gebruik het ook vers. Lukt dat echt niet, doe het dan in een licht en luchtdichte container en zet in de ijskast. Laat zeker niet langer dan 24 uur staan: beter laat dan nooit natuurlijk: een uren-oud smoothie is nog steeds gezonder dan helemaal geen smoothie.
5. Koop alleen biologische ingrediënten
Te duur zeg je? Wat je nu betaalt aan duurder biologisch voedsel, hoef je later niet te betalen aan je dokter. Jammer genoeg betaald het ziekenfonds je niet terug als je biologisch voedsel koopt. Een rare manier van denken in een maatschappij waar iedereen de uitdrukking kent: voorkomen beter is dan genezen.
Wil je niet al je geld uitgeven aan biologisch voedsel, probeer dan alvast deze groenten en fruit – boordevol pesticiden in de klassieke landbouw – toch biologisch te kopen:
- appels
- paprika’s
- blauwe bessen
- selder
- komkommer
- druiven (tenzij de klassiek geteelde Belgische druiven uit de streek van Overijse)
- salade (net de topper wat smaak betreft in een groen smoothie)
- nectarines
- perziken
- aardappel (niet voor in je smoothie maar wel voor alledag: wij eten wegens de prijs weinig aardappels, maar kopen ze wel biologisch)
- spinazie
- aardbeien
- prinsessenbonen
- boerenkool (die je trouwens makkelijk zelf kan kweken, want deze is winterhard en kans als nateelt op je tuin in de nazomer beginnen)
Ik hoor je al zeggen: dat wil eigenlijk zeggen dat je toch alles biologisch moet kopen? Wel, hier een lijstje van groenten en fruit met een laag gehalte aan pesticiden – zoals je merkt: er zit weinig van de belangrijke groene groenten tussen, net degene die je het meest nodig hebt – :
- asperges
- avocado
- kool
- cantaloupe
- mais
- eierplant
- pompelmoes
- kiwi
- mango
- paddestoelen
- uien
- ananas
- erwtjes
- zoete aardappelen (doe je natuurlijk niet in je smoothie)
- watermeloen
Natuurlijk zullen de landbouwers zeggen dat alles veilig bespoten is en je er verder geen last van zult ondervinden. Maar wees nu zelf eerlijk: waarom spoel je je vaat goed af? Omdat je geen residu’s wil van zeep in je eten! Maar je hebt er geen problemen mee om residu’s van pesticiden, fungiciden en insecticiden te eten?
Maak jezelf niks wijs: koop zoveel mogelijk biologisch en je zal merken dat je ineens meer energie hebt en minder last hebt van verkoudheden en andere kleine maar toch vervelende kwaaltjes.
6. Neem je tijd!
We zegden het hierboven al: drink je smoothie zo vers mogelijk. Dat wil echter niet zeggen dat je je glas in 1 trek – at fundum – moet binnen gulpen.
Je lichaam is erop gericht groenten en fruit te knauwen. Dit wordt moeilijker met een smoothie, maar je kan het drankje wel even in je mond laten en het goed proeven, zodat de enzymen in je mond al aan de vertering kunnen beginnen.
Zoals met elke maaltijd: ga zitten, richt je op je drank en als het kan: eet en drink in goed gezelschap op een rustig moment.
7. Maak smoothies!
Als je nog geen smoothies maakt, is het tijd om daar nu aan te beginnen. Je lichaam zal je dankbaar zijn voor de overvloed van goedheid die je het aanbiedt: een stroom van mineralen, vitaminen, essentiële vetzuren, koolhydraten, eiwitten en nog veel meer!
Maak groene smoothies een deel van je dagelijkse routine en je zult het verschil zowel van binnen als van buiten voelen.
Je zal merken dat je lichaamsteint een meer natuurlijke glans krijgt. Je immuunsysteem wordt sterker en je voelt dat je gedurende de dag meet duurzame energie zal hebben in plaats van piek en dal momenten.
Als je gezond wil leven maar moeite hebt om genoeg rauwe groenten te eten in je dieet, dan is het maken van groene smoothies je perfecte optie!
Verspil je tijd en je geld niet aan sappen uit de winkel: ze zijn meestal niet vers en bevatten daarom geen levende, actieve voedingsstoffen meer. De meeste sappen worden immers verhit waardoor flink wat enzymen en andere gezonde voedingsstoffen worden gedood + er wordt (flink wat) suiker aan toegevoegd.
Wil jij lekker eten en toch afvallen? Of wil je meer energie? Of wil je gewoon snel lekkere, beproefde recepten met groene groenten en fruit? Je kan Onmiddellijk aan de slag met deze +100 Groene Smoothies.
Een reactie achterlaten