Makkelijk voorbeeld van een lekker galantine recept… Zodat je zelf je eigen lekkere charcuterie kan maken van kalfsvlees. Lekker geserveerd met flink gekruide mayonnaise.
Een galantine is een mengsel van gemalen vlees, wild of gevogelte. Klassiek gewikkeld in varkensnet of kunststof. Gekookt in een bouillon. Het wordt koud geserveerd als charcuterie.
Onderstaand recept gebruikt behalve kalfsvlees ook ganzenleverpastei, truffels en cognac.
Je hebt ook een neteldoek en keukentouw nodig om er het vlees tot een worst in op te rollen en zo te koken in de bouillon.
Op de foto een andere galantine: van vlees van varkenspoot.

Indrukwekkende galantine: maar heel eenvoudig te maken
Ingrediënten
Voor de charcuterie:
- 1500 gram gehakt van het kalf: zeer fijn gemalen
- 5 biologische eieren
- 2 kleine blikjes pastei van ganzenlever
- 2 kleine truffelschillen blikjes
- 3 eetlepels cognac
- peper en zout
Voor de bouillon:
- 1 bussel prei
- 1 soepselder
- 500 tal gram wortelen
- 4 ajuinen
- 3 liter water
- peperbolletjes en zout
Bereiding
- Snijd de soepgroenten in stukken en breng in een grote soeppot met het water, zout en peperbolletjes aan de kook.
- Neem een grote kom en meng er de charcuterie ingrediënten goed in door elkaar. Proef van het gehaktmensgsel en voeg indien nodig meer peper en zout toe.
- Leg het gehaktmengsel op de neteldoek in de vorm van een brood, wikkel de neteldoek stevig rond het vlees, en bind alles op: touw zowel over de uiteinden als rondomrond het brood wikkelen.
- Leg de neteldoek in de kokende bouillon en laat een 3tal uur op een laag vuurtje verder koken.
- Draai het vuur uit en laat de neteldoek in de soeppot totdat deze volledig is afgekoeld.
- Leg dan in de ijskast en pak je galantine pas uit de neteldoek als je hem gaat serveren.
Een reactie achterlaten