Op zoek naar een makkelijk recept voor gestoofde kip? Ga dan deze lekkere kip stoven met rijst en groenten in 1 pot, zodat je achteraf weinig afwas hebt.
Recept voor 4 personen, klaar in 1 uur 30 minuten, gepost door Portuguese chef Ana Patuleia Ortins uit haar Engelstalig boek "Portuguese Homestyle Cooking". In haar kookboek verzamelde Ana over de jaren recepten van vrienden en familie, zoals ze bereid worden in elk Portugees huis. Alle ingrediënten zijn zorgzaam uitgemeten en elk recept is zorgvuldig getest.
Met de verhoogde beschikbaarheid van traditionele ingrediënten kan elk recept bereid worden zoals in elke keuken in Portugal. Je kan natuurlijk ingrediënten gebruiken die inheems zijn in België en Nederland wanneer je de Portugese ingrediënten niet kan vinden om zo de recepten recept naar eigen smaak en aanbod aan te passen.
Ingrediënten voor Portugese gestoofde kip
4 soeplepels olijfolie
- 1 middelgrote ui, grofweg gesnipperd
- 1 grote zeer rijpe tomaat, ontdaan van het vel en zaden, en in stukken gesneden
- 1/2 soeplepel paprika poeder
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 1 laurierblad
- 120ml witte wijn (indien gewenst)
- een 1,1 kg tot 1,4kg kip, in stukken gesneden en afgespoeld
- 800 ml water
- 300 gram ‘long-grain’ rijst (korrels van ongeveer 7 mm)
- 2 theelepels grof zout (of naar smaak)
- 1/4 theelepel zwarte peper (of naar smaak)
- 80 gram erwten : vers of ingevroren
- 2 soeplepels versgehakte peterselie
Hoe groenten met rijst en kip stoven
- Verwarm de olie in een 5 literse pot over een middelhoog vuur. Voeg de ui toe en stoof tot een licht gouden kleur, ongeveer 10 tot 15 minuten (in het Portugees noemen we dit refogado)
- Voeg de tomaat, paprika, knoflook en laurier toe, verlaag het vuur, zet een deksel op de pot en laat sudderen totdat de tomaat zacht en half opgelost is (ongeveer 15 minuten)
- Voeg indien gewenst de wijn toe en laat nog 2 minuten sudderen. Voeg dan de kip toe en het water, voeg indien nodig extra water toe totdat de kip net onder water staat. Doe opnieuw het deksel op de pot en verwarm over een middelhoog vuur tot kookpunt. Verlaag dan het vuur en laat de kip 15 minuten sudderen.
- Voeg nu de rijst, zout en peper toe. Roer alles om en met het deksel op de pot, laat opnieuw 20 minuten sudderen.
- Voeg nu de erwten en 1 soeplepel peterselie toe . Laat opnieuw 5 minuten sudderen of totdat het vlees bijna van het been valt.
- Neem de pan van het vuur en laat 10 minuten rusten alvorens op te dienen: de rijst moet gaar zijn en het water zou door de rijst opgenomen moeten zijn.
- Versier het gerecht met de overgebleven peterselie.
Een reactie achterlaten