Haat je die TV chefs met hun verse kruiden, wanneer je zelf alleen kruidenpotjes hebt? Maak dan dit eenvoudig courgettesoep recept met kruiden die je makkelijk in huis zal hebben.
Met tip hoe je zelf lekker gekruide “gehaktballetjes” kan maken zonder je handen echt vuil te maken, zodat je je courgettesoep een extra Italiaans smaakje zal geven.
Eenvoudige courgettesoep maken met kruiden uit je kruidenpotjes
Onderstaande courgettesoep is een basisrecept. Alle ingrediënten voor deze ietwat Italiaanse soep zijn normaal in ieders keuken aanwezig. Om de courgettensoep een origineel en verser tintje te geven, kan je deze soep serveren met verse dille. Maar zoals gezegd: niet iedereen heeft zoals op TV een balkon vol bloempotten met verse kruiden.
Toch proberen zou ik zeggen om op je balkon wat kruiden te telen. Gegarandeerd zal niet alles groenten zoals je wel zou willen. Dus zaai en wat groeit is een winner. Zo staat er hier bij ons al jaren een basilicumplant die al mooi houterige twijgen heeft, meer bloemen dan we wel zouden willen, maar ons zo nu en dan lekker verse basilicumblaadjes geeft. Leuk voor in salade en alles waar ook maar tomaten in verwerkt worden.
Maar zeg je dat op jouw balkon niets wil groeien? Neem dan een bloempot, vul met potaarde en duw er wat knoflookteentjes in. Gegarandeerd zal je dan wat lekker groene “pijnajuintjes” oogsten, al zijn het uiteraard lookstengels. Oogt hetzelfde als bieslook en smaakt even lekker.
Maar… we gingen courgettesoep maken … Op een hete dag kan je onderstaande soep ook koud opdienen.
Volg je een dieet om je cholesterol te verlagen: wil je zo weinig mogelijk verzadigde vetten in je soep en 0mg cholesterol in je soep? Houd het dan plantaardig!
Vervang:
- de 50 gram hoeveboter door 50 ml (olijf) plantaardige olie en
- de 250 ml melk door 20 gram ongezouten cashewnoten: 1 uur laten weken in water, afspoelen en dan in de blender met 200 ml water in meer dan 1 minuut tot cashewnotenmelk mixen.
Nog meer gezond: we vervangen chemisch bereid wit keukenzout met sojasaus, wat bovendien de 5de basissmaak umami in je soep brengt. Gewoon zout zit hoogstwaarschijnlijk al in je groentebouillon, gegarandeerd wanneer je een bouillonblokje hebt gebruikt.
Ben je niet op dieet? En heb je zin in gehaktballetjes, maar geen tijd om balletjes te rollen? En ook geen zin om de niet echt smaakvolle gehaktballetjes van bij de slager te kopen? Een leuke variatie op gehaktballetjes is eerst een Italiaanse worst te kopen. Deze worst bevat immers ook de Provençaalse kruiden.
Snijd je (Italiaanse) worst gewoon in stukjes en begin te bakken in olie. Is je worst gaar gebakken, verwijder het vlees dan uit de pan en gebruik het vet om je soepgroenten in aan te stoven. Wil je sneller werken, bak dan eerst je stukjes worst langs alle kanten bruin, voeg dan de soepgroenten toe en laat zo aanstoven. Dan pas water, courgette en extra groenten uit uw ijskast of tuin toevoegen en gaar koken (zie ook ons lekker recept voor Italiaanse soep met courgette en vele groenten.)
Smakelijk!
Franse eenvoudige courgettesoep met kruiden die iedereen in huis heeft
Ingrediënten
- 8 kleine courgettes
- 3 geschilde aardappels in kubusjes gesneden
- 2 uien grof gesnipperd
- 50 gram boter of plantaardige olie voor minder verzadigde vetten, voor een cholesterol dieet
- 250 ml volle melk of cashewnotenmelk voor minder verzadigde vetten voor een cholesterol dieet, zie wat hoger hoe de melk te maken
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 liter groentebouillon al dan niet gemaakt met instant groentebouillon blokjes al verkiezen we voor pakjes en zakjes de klaar in 1 seconde biologische Rapunzel groentebouillon die Sandra Bekkari gebruikt in haar recept voor Courgettesoep met zalm
Italiaanse, Provençaalse en andere kruiden:
- 1/4 theelepel gedroogde tijm
- 1/4 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1/2 theelepel gedroogde basilicum
- 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
- indien je het hebt: 4 eetlepels fijngehakte verse dille of andere verse tuinkruiden
Bereiding
- Neem een grote pot en breng daarin de 1 liter bouillon aan de kook.
- Neem een pan en smelt hierin de boter of warm de olie op. Bak hierin de uien snippers glazig.
- Voeg de aardappels, courgette, tijm, rozemarijn, basilicum en zwarte peper toe en laat 5 minuten stoven.
- Voeg er de gestoofde groenten en de kokende bouillon bij en laat een 15tal minuten sudderen (tot alle groenten gegaard zijn: hoe kleiner je de groenten snijd, hoe sneller ze garen).
- Mix de courgettesoep met een staafmixer of blender (laat dan wel de soep wat afkoelen vooraleer je een blender gebruikt).
- Voeg de (noten)melk toe en breng de courgettesoep opnieuw tot kookpunt.
- Voeg sojasaus toe en laat 2 minuten zachtjes verder koken. Proef en voeg meer kruiden of sojasaus toe naar smaak.
- Serveer de courgettesoep gegarneerd met de verse dille of andere verse tuinkruiden.
- En... Hoe maak jij courgettesoep? Druk dit recept niet af zonder een reactie te laten onderaan :-)
Een reactie achterlaten