Maak de snelle, Italiaanse lamsragout van Jeroen Meus of…
Kies voor het heerlijkste recept uit de Provence. Met alle Provençaalse ingrediënten: rode wijn, peterselie, tijm, knoflook en laurier. En voor de extra smaken: ui, wortel en …spek!
Inhoud
Heerlijke Italiaanse lamsragout à la Jeroen Meus
Italiaans geïnspireerd… Dus wees royaal met de olijfolie en tomaat. Kies voor een Italiaanse, droge wijn… Jeroen kiest voor rode wijn. Wil je een echte, Italiaanse Friccò maken, dan kies je voor witte wijn. Jeroen serveert zijn lamsstoofpotje met pasta. (Recept verscheen met rode wijn in Hln.be)
Ingrediënten
- olie om te bakken (in Italië is dat olijfolie)
- 1 kg lamsstoofvlees van de schouder
- rotszout en zwarte peper
- 2 grote gepelde ajuinen
- 2 gepelde knoflookteentjes
- 2 gewassen wortelen
- 3 dikke stengels gewassen bleekselderij
- 1 lange, rode chilipeper
- 1 potje tomatenconcentraat van 80 gram
- 250 ml droge, rode wijn
- 1 kruidentuiltje
- 500 ml tomatenpassata
- 1 klein blik (425ml) tomatenblokjes van Elvea
- rotszout en zwarte peper naar smaak
Hoe lamsstoofvlees bereiden
- Oven voorverwarmen op 150 graden.
- Warm de olie in je breedste pan op. Snijd het lamsstoofvlees in stukjes van gelijke grootte. Kruid met peper en zout Bruin langs alle kanten goed aan.
- Als het vlees gebruind is, hou je het warm.
- Ondertussen hak je de groenten fijn.
- Zet een ovenvaste en vuur bestendige schotel op een middelmatig vuur. Warm hierin een scheut olie op en stoof daarin de fijngesneden groenten.
- Voeg daarbij het potje tomatenpuree en laat even mee stoven tot de tomatenaroma’s goed vrijkomen.
- Overgiet met de wijn. Voeg het kruidentuiltje toe. Laat de wijn minstens tot de helft uitkoken.
- Doe er de tomatenblokjes en de tomatenpassata bij en breng aan de kook.
- Voeg tenslotte het gebruinde lamsvlees toe met het braadvocht. Breng aan de kook.
- Zet in de oven en laat op 150 graden verder garen tot het lamsstoofvees mals is. Vraag je slager om raad of test je stoofvlees na 90 minuten.
- Proef en voeg indien nodig meer zout en peper toe.

Lekker Lamsstoofvlees - De restjes zijn morgen nog lekkerder
Makkelijk lekker lamsstoofvlees recept. Laat 't stoofvlees eerst marineren, zodat je met weinig werk en weinig kookmateriaal veel smaak in het vlees krijgt!
Ingrediënten
- 1/2 kg schouderlamsvlees van de schouder
- 1/2 fles rode wijn genoeg om het vlees onder te zetten
- 1 grote ajuinen
- 1 wortel
- 3 takjes peterselie
- 1 tijm takje
- 1 laurierblad
- 150 ml olijfolie
- 3 knoflookteentjes
- 100 gram mager spek
Bereiding
- Snijd het lamsvlees in stukken en leg in een schotel.
- Snijd de ajuin in ringen, de wortel in schijfjes en leg bij in de schotel. Voeg ook de peterselie, het laurierblad en het takje tijm toe. Overgiet met wijn en giet er dan de olijfolie over.
- Roer zo nu en dan om en laat een nachtje marineren (roer het dus vanaf de volgende morgen weer om tot je gaat stoven).
- Haal de volgende dag het vlees uit de marinade en laat goed uitlekken alvorens verder droog te deppen.
- Neem ondertussen een pan, snijd het spek in stukjes en bak uit, samen met de knoflookteentjes.
- Strooi peper en zout over het stoofvlees en bak bruin in de spekpan met het spek nog in de pan.
- Voeg de gemarineerde groenten toe en een beetje van de marinade, zet een deksel op de pot, breng aan de kook en laat een 2tal uur zachtjes sudderen (voeg als de pot droogkookt meer van de marinade toe)
- Serveer het lamsstoofvlees gewoon uit de pot met gekookte aardappels of puree.
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!
Een reactie achterlaten