Zeer makkelijk recept om zelf pita te maken zodat je op elk moment van de dag of nacht goedkoop kan genieten van lekkere pitabroodjes, pizza of worstenbrood.
Ken je die tijd toen je nog student was of net uit werken ging met flink wat geld in je zakken na je eerste loon en ‘s avonds flink wat tijd om te eten en te drinken wat je maar wilt? Bij mij zat daar gegarandeerd telkens na de 3 uur en half lange avondschool een bezoekje "bij de Turk" bij: zelf gebakken dik pitabrood met een flinke schep shoarmavlees, pikante saus en euhm… enkele gezonde blaadjes sla :-) .
Nu kan je een pitabroodje zelf zo lekker of gezond maken als je wil, en vullen met wat je maar wil: lekker pittig of gewoon met mayonaise of Griekse yoghurt en wat vlees betreft: waarom niet eens snel een reeds door je slager goed gekruide (lams)worst (lamsmerguez) bakken voor in je broodje?
Wie zelf pitabroodjes wil gaan bakken: weet dat het geheime ingredient in het deeg yoghurt is: het maakt het kneden van het brood iets moeilijker maar zorgt ervoor dat je pitabroodje na eventueel te lang bakken toch niet keihard wordt. Anders gezegd: je kan een kant en klaar pitabroodje nogmaals bakken!
Of… maak Egyptische pita broodjes: Hawawshi
Neen, ik heb geen verkoudheid… "Hawawshi" is de Egyptische variant op een normaal pitabroodje. Kort door de bocht: een pitabroodje wordt gevuld met gehakt en gebakken in de oven. Wel 4 tips:
- breng het gemengd gehakt (500 gram) al dan niet op smaak met bijvoorbeeld (1) fijngesneden ui, (1) tomaat zonder de zaadjes, (2) knoflook, korianderblaadjes en peterselieblaadjes, (1/4de) paprika en droge kruiden zoals (1/2 theelepel) chilipoeder, (1,5 theelepels) 5 kruidenpoeder of kaneel+nootmuskaat+zwarte-peper en (1,5 theelepels) zout.
- vul je pitabroodje met een laag van 1 cm gehakt
- bestrijk de buitenkant van je broodje in met boter en vouw er boterpapier rond
- bak in een voorverwarmde oven van 200 graden totdat het gehakt gegaard is (een 20 tal minuten).
En nu je weet dat je kant en klare pitabroodjes nogmaals in de oven kan laten bakken, laat dan je fantasie verder de vrije loop. Wist je dat na het beleggen van beide helften van 1 pitabroodje met tomatensaus en pizzabeleg, je er leuke mini pizza’s mee kan bakken?
Makkelijk pita recept voor 2
- 1/4 kg americain natuur
- 1 eetlepel olie om te bakken
- peper en zout
- Provençaalse kruiden
- 1 tomaat
- 50 gram cheddar kaas
- (4) slabladeren naar wens
- 2 pitabroodjes
- (curry)ketchup, mayonaise of enig ander sausje – al dan niet pikant – dat je graag eet
Hoe zelf pita maken
- Warm de olie op in een kleefpan, doe er de americain in en bak het vlees: breek het gehakt met een houten lepel zodat er geen grote stukken vlees meer overblijven. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.
- Ondertussen snijd je de tomaat in 4, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in kleine dobbelsteentjes: houd apart.
- Roer op tijd in je pan met vlees.
- Ondertussen rasp je de cheddar kaas en houd ook deze apart.
- De slabladeren wassen en droogzwieren (in een handdoek "uitkloppen" als je geen slazwierdertje hebt).
- Warm je pitabroodjes op in een toaster.
- Maak een snede in de broodjes, duw er een slablad in en vul op met het gebakken gehakt. Strooi er geraspte kaas en tomaten over, giet er je sausje over en dien je pitabroodjes onmiddellijk op.
Een reactie achterlaten