Zeer makkelijk eend recept zodat je zonder oven – dus goedkoop – en snel kan genieten van lekkere eend met snelle sinaasappelsaus.
Eend is gaar gekookt als het vlees begint weg te trekken van het been. Serveer een eend nooit direct na het uit de oven of pot komt, maar laat het gevogelte eerst wat rusten.
Wat naamgeving betreft: een barbarie eend wordt in Nederland muskuseend of Kaapse eend genoemd.
Tenslotte gebruiken we in onderstaand recept geen bouillon maar een fond. Een bruine fond is een 8 tot 9 uren ingekookte, wat dikkere bouillon van schenkel en beenderen (van rund, kalf of lam), eerst bruin gebakken met olie of boter in de oven en verrijkt met groenten en kruiden. Normaal wordt een pan gedeglaceerd met de fond als basis voor een saus met extra ingrediënten.
Je kan bruine fond kant en klaar kopen in de winkel of ‘s morgens zelf beginnen koken zodat het ‘s avonds klaar is. Maak een heel grote pot fond ineens, zodat je dag werk beloond wordt met flink wat extra porties die je kan invriezen en gebruiken als basis voor andere feestelijke sausen.
Ingrediënten
Voor de eend:
- 1 barbarie eend
- een klontje melkerijboter
- tijm en laurier
- peper en zout
Voor de saus:
- 300 ml bruine fond
- sap van 3 sinaasappelen
- een halve sinaasappel met schil
- balsamico azijn
- suiker
- zout en peper naar smaak
- klontjes echte boter
Eend bereiden
- Zoek een pot op maat van de eend.
- Kruid de eend aan alle kanten met peper en zout.
- Smelt een klontje melkerijboter in de pot en bruin hiermee de eend langs alle zijden gedurende een 5tal minuten.
- Doe een deksel op de pot laat de eend voor 25 tot 30 minuten garen, draai de eend regelmatig om. Zoals gezegd: je eend is gaar als het vlees van het been weg begint te trekken.
- Haal de vogel uit de pot, dek af met aluminiumfolie en laat rusten.
Saus Bereiden:
- Giet al het vet uit de pot.
- Bedek de bodem van de pot met suiker en laat karameliseren.
- Blus met het sinaasappelsap en de balsamico azijn.
- Voeg nu de bruine fond toe en roer alle aanbaksels los.
- Voeg de laurier en tijm toe en de laat de saus tot de helft inkoken.
- Snijd de halve sinaasappel in zeer fijne schijfjes en voeg bij de saus.
- Werk de saus op met klontjes echte boter. Proef en voeg indien nodig meer zout en peper toe.
Laat de eend minstens 15 minuten rusten alvorens aan te snijden en te serveren.
Een reactie achterlaten