Op zoek naar een nieuwe manier om je avocado’s te eten? Maak dan deze avocado smoothie: een makkelijk en lekker verfrissend drankje zodat je elk moment van de dag kan genieten… en toch helemaal anders dan de hartige en pittige, Mexicaanse guacamole dip.
Toen ik nog in Leuven studeerde, probeerde ik mijn “vreemde” talen zoveel mogelijk te oefenen door te praten met buitenlandse studenten (dat spaarde flink wat reisgeld uit…)! Wat de Franse taal betreft, kwam ik dikwijls over de vloer bij een Marokkaanse studente.
Tijdens de vastenmaand merkte ik voor de eerste keer dat wat ik onder vasten verstond: “kariger omgaan met alleen basisvoedsel”, duidelijk anders was dan de moslim versie. Bij hun betekent vasten dat je niet eet van zonsopgang tot zonsondergang… Wist ik toen dus niet.

Mijn eerste groene smoothie dus, jaren voordat dat begrip een heuse trend werd.
Zoals gezegd wordt dit avocado smoothie in Marokko vooral tijdens de vastenmaand Ramadan geserveerd, wegens het is snel en makkelijk gemaakt, het is voedzaam en onmiddellijk flink vullend.
Ik zei het al: ik vond het bijna zo lekker als roomijs. De melk kwam dan ook koud uit de ijskast en de Marokkanen schijnen in al hun gerechten flink vrijgevig te zijn met aan te zoeten… Ideaal voor een zoetebek zoals ik toentertijd.

Maar in het Marokkaanse avocado smoothie was er net iets meer/anders dan gewoon suiker, avocado en melk… Wat dan wel? Amandelnoten! Inderdaad: in plaats van gewone melk, gebruikte mijn Marokkaanse vriendin zelfgemaakte amandelmelk. Hoe? Per 10 gram amandelen 100 ml water en alles 1 minuutje mixen in een blendertje: klaar! Kan je enkele dagen koel bewaren in je ijskast.
Je maakt het smoothie naar eigen smaak en dikte. Weet dat je 1 avocado al snel met een ganse liter melk kan mengen, om toch nog een smeuïg drankje over te houden. Begin met een beetje melk en mix, zodat je daarna naar wens kan verdunnen.
Zelfde regel geldt voor de suiker: voeg een beetje suiker toe (1 eetlepel per avocado), mix en proef. Niet zoet genoeg: voeg dan opnieuw wat suiker toe en mix opnieuw.
Goedkoop smoothie maken, Paleo smoothie en De Voedselzandloper
Avocado is niet direct het goedkoopste vruchtgewas. Je kan daarom bij de avocado banaan mee mixen: maakt het zoeter zonder toegevoegde suiker – dus supergezond! – en je smoothie gaat niet aan smaak noch smeuïgheid inboeten! Probeer ook eens een appel door je smoothie te mixen en laat weten wat je daarvan vind. Wie creatief is, laat een reactie onderaan!
Nogmaals herhalen voor wie geen toegevoegde suikers wil en geen koemelk drinkt (zoals in de 2 bovenvermelde diëten) die gebruikt als ingrediënten:
- avocado
- zelf gemaakte amandelmelk (per 10 gram droge amandelen 100 ml water en na de amandelen een nachtje te hebben geweekt: het weekwater weggieten en de amandelen + vers water een minuutje in de blender mixen tot amandelmelk)
- avocado uiteraard
- ijsblokjes indien gewenst
- banaan als “zoetstof” (ook honing of gedroogde dadels zijn toegelaten in bovenstaande diëten, maar wie suiker wil vergezellen met verse vezels, gebruikt alleen vers, zoet fruit: een mango is uiteraard heel zoet, maar een rijpe banaan is veel goedkoper)
Smakelijk!

Avocado smoothie
Ingrediënten
- 1 rijpe! avocado reken maximaal een halve avocado per persoon
- indien gewenst: 1 tot 2 rijpe bananen maakt het smoothie niet alleen zoeter maar ook dikker, dus meer melk nodig en maakt het al gauw genoeg milkshake voor 2 personen
- naar gewenste dikte ook afhankelijk van de grootte van je avocado 500 - 750 ml amandelmelk (of volle melk al dan niet met extra smaakmakers: vanille-extract, amandelextract, amandelnoten...)
- naar smaak indien nodig: 1 theelepel tot 1 eetlepel voor de zoetebekken echte honing van bij de imker of ongeraffineerde bruine suiker of ontpitte dadels (begin met 1, 8 dadels wordt flink zoet)
- enkele ijsblokjes indien gewenst
Bereiding
- Snijd de rijpe avocado in de lengte rondomrond de pit half door, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in de blender.
- Voeg geen of een weinig zoetstof (dadel, honing, bruine suiker...) naar keuze toe (of zeer rijpe banaan) en 250 ml melk toe en mix tot een smeuïge drank.
- Voeg dan extra melk en ijsblokjes toe, tot de gewenste dikte bereikt is.
- Proef en voeg indien nodig meer zoetstof toe en mix opnieuw.
- Giet je avocado smoothie in 2 tot 3 (4) glazen en serveer.
Een reactie achterlaten