Wist je dat je koekjes kan bakken zonder boter, zonder olie en zonder vet? Ga aan de slag met dit lekkere taai taai recept zodat je kan genieten van vetarm snoepgoed.
Echte taai taai maak je 2 weken alvorens je ze wil opeten.
Wat smaak betreft doet het koekje een beetje denken aan speculaas met flink wat anijs in verwerkt, en daar houdt de vergelijking totaal op. Want wat structuur betreft heeft het niets met een krokant, hard speculaaskoekje te maken. Taai taai is zoals het woord het al zegt flink taai en behalve bijten moet je er ook even aan trekken alvorens je een stukje in je mond krijgt.
Het gebak is alles behalve vet, wegens geen boter noch olie in het deeg.
Taai taai recept
- 250 gram honing
- 150 gram stroop
- 1 eetlepel anijszaad
- 225 ml water
- 250 gram patentbloem
- 500 gram roggemeel
- 20 gram speculaaskruiden (bijvoorbeeld 6 delen kaneelpoeder, 1 deel nootmuskaat of foelie, 1 deel kruidnagel of probeer het speculaaskruiden recept uit Deldense moppen)
- 100 tot 150 ml karnemelk
- 1 eetlepel maïzena
- 1 klein pakje bakpoeder
- bakolie, boter en melk voor invetten bakplaat en afwerken koekjes.
Taai taai maken
- Doe de honing, stroop, anijszaad en water in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat afkoelen.
- Meng de patentbloem met het roggemeel en de speculaaskruiden.
- Roer het stroopmengsel door een zeef in het bloemmengsel. Kneed alles goed door elkaar, dek af met een doek en laat 1 week in een koele plaats rusten.
- Zeef dan de maïzena en het bakpoeder over het koekjesdeeg, voeg de karnemelk toe en meng alles goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Je hebt nu houten vormen voor speculaaspoppen of andere figuren nodig. Vet de vormen in en vul ze met het deeg.
- Verwijder overtollig deeg buiten de vorm met een mes zodat het oppervlak mooi glad is.
- Draai de vormpjes om en ledig het deeg op een ingevette bakplaat.
- Indien je geen vormpjes hebt, maak je kleine bolletjes van het deeg en duw ze wat plat op een ingevette bakplaat.
- Bestrijk de koekjes met een borstel met melk.
- Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten tot ze mooi donker goudbruin zijn.
- Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze opnieuw een week vooraleer je taai taai op te eten.
Leave a Reply