Kies uit 1 van deze 5 Sinterklaas koekjes recepten!
Taai taai op grootmoeder’s wijze, oude en vernieuwende pepernoot recepten, en kruidnoten.
Lees en proef ook het recept voor zelf gemaakte speculaaskruiden: zodat jij je koekjes naar jouw eigen smaak zal bakken.
Inhoud
Wat is taai taai?
Wist je dat je de authentieke taai taai makkelijk zelf kan maken? Zonder boter, zonder vet? Met dit recept zal je zalig genieten van Sinterklaas snoepgoed…
Echte taai taai maak je 2 weken alvorens je ze wil opeten.
Wat smaak betreft doet dit koekje een beetje denken aan speculaas met flink wat anijs in verwerkt… En van uitzicht wordt het soms ook als poppetjes verkocht. Maar daar houdt de vergelijking totaal op. Want wat structuur betreft heeft het niets met een krokant, hard speculaaskoekje te maken. Taai taai is zoals het woord het al zegt: flink taai! En behalve bijten, moet je er ook even aan trekken: alvorens je een stukje in je mond krijgt.
Het gebak is alles behalve vet, wegens geen boter noch olie in het deeg.
Hoe taai taai maken?
Ingrediënten
- 250 gram honing
- 150 gram stroop
- 1 eetlepel anijszaad
- 225 ml water
- 250 gram patentbloem
- 500 gram roggemeel
- 20 gram speculaaskruiden bijvoorbeeld 6 delen kaneelpoeder, 1 deel nootmuskaat of foelie, 1 deel kruidnagel of probeer het speculaaskruiden recept uit Deldense moppen *
- 100 to t 150 ml karnemelk
- 1 eetlepel maïzena
- 1 klein pakje bakpoeder
- bakolie boter en melk voor invetten bakplaat en afwerken koekjes.
Bereiding
- Doe de honing, stroop, anijszaad en water in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat afkoelen.
- Meng de patentbloem met het roggemeel en de speculaaskruiden.
- Roer het stroopmengsel door een zeef in het bloemmengsel. Kneed alles goed door elkaar, dek af met een doek en laat 1 week in een koele plaats rusten.
- Zeef dan de maïzena en het bakpoeder over het koekjesdeeg, voeg de karnemelk toe en meng alles goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Je hebt nu houten vormen voor speculaaspoppen of andere figuren nodig. Vet de vormen in en vul ze met het deeg.
- Verwijder overtollig deeg buiten de vorm met een mes zodat het oppervlak mooi glad is.
- Draai de vormpjes om en ledig het deeg op een ingevette bakplaat.
- Indien je geen vormpjes hebt, maak je kleine bolletjes van het deeg en duw ze wat plat op een ingevette bakplaat.
- Bestrijk de koekjes met een borstel met melk.
- Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten tot ze mooi donker goudbruin zijn.
- Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze opnieuw een week vooraleer je taai taai op te eten.
Makkelijk pepernoten recept
Makkelijk pepernoten recept zodat je zelf snel lekkere koekjes kan bakken zonder bewaarstoffen en je bij elke beet precies weet wat je eet.
Om de spraakverwarring op te helderen… Voor sommigen zijn pepernoten hetzelfde als taai taai: het rekbaar taai Sinterklaasgebakje zonder boter van hierboven. Voor ons zijn pepernoten hetzelfde als kruidnoten (kruidnoot: ook weer niet te verwarren met nootmuskaat): koekjes op basis van tarwebloem met specerijen gemengd.
Zoals de naam doet vermoeden zijn er mensen die de koekjes kruiden met peper en fijngehakte noten doorheen het koekjesdeeg mengen. Onderstaand recept leunt aan bij speculoos. Dat zijn koekjes die wat op speculaas lijken maar… zonder alle speculaaskruiden.
Ingrediënten
- 225 gram zelfrijzende bloem
- 120 gram zachte, ongezouten melkerijboter
- 55 gram lichte bruine, niet geraffineerde suiker
- 1 biologisch ei
- 3 eetlepels (donkere) honing, afmeten nadat je de lepel enkele minuten in kokend water hebt gedompeld, zodat de honing niet aan de lepel blijft plakken: wel zorgen dat je je niet verbrandt aan de lepel
- 2 theelepels appelazijn
- 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
- 1 eetlepel gemalen gember, (of 1/3 eetlepel kaneel en 2/3 eetlepels gember als je niet echt van gemberpoeder houdt)
Hoe maak en bak je de pepernoten?
- Oven voorverwarmen op ongeveer 190 graden °C.
- Klop de boter in een kom tot een gladde room.
- Blijf roeren en voeg stapsgewijs de suiker toe, blijf kloppen totdat het geheel licht en luchtig is.
- Klop er dan het ei, de appelazijn en de honing onder.
- Meng het bakpoeder en het gemberpoeder in de bloem en klop de bloem geleidelijk in de boterroom tot een glad en stijf deeg.
- Neem een eetlepel deeg en maak hiervan een bolletje ter grootte van een walnoot.
- Plaats de bolletjes deeg op een beboterd bakblik en laat 5 cm tussen iedere deegbolletje.
- Plaats de bakplaat in de oven en laat het deeg een 15 tal minuten bakken totdat de bodems licht goudbruin worden. Het is normaal dat de koekjes bovenaan openbarsten.
Laat de pepernoten enkele minuten afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster. Bewaar ze in een luchtdichte doos of zak.
Hoe maak je pepernoten?
Kijk hier hoe je zelf makkelijk pepernoten kan maken… Zodat je goedkoop en vooral lekker kan snoepen zzo
rond Sinterklaas.
Zeer makkelijk recept: meng alle ingrediënten door elkaar, rol deegbolletjes, bak en smullen maar.
Hoe zelf speculaaskruiden maken
Speculaaskruiden kan je in de winkel kopen of je kan je eigen mengeling zelf maken. Als je niet alle kruiden in huis hebt, weet dan dat vooral kaneel belangrijk is, gevolgd door gember, kruidnagel en foelie of nootmuskaat.
- 4 theelepels gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 theelepel gemalen foelie of nootmuskaat
- 1 / 3 theelepel gemalen gember
- 1 / 5 theelepel – een snuifje – gemalen witte peper
- 1 / 5 theelepel – een snuifje – gemalen kardemom
- 1 / 5 theelepel – een snuifje – gemalen koriander
- 1 / 5 theelepel – een snuifje – gemalen anijszaad
Natuurlijk kan je zelf naar eigen smaak de kruiden mengen naar eigen verhouding: toch alvast enkele tips: foelie smaakt zachter dan nootmuskaat, ga vooral niet teveel kruidnagel toevoegen, kardemom heeft ook een sterke smaak, al vind ik kardemom wel erg lekker in koekjes.
Pepernoten ingrediënten
- 125 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 50 gram bruine suiker
- 25 gram echte boter
- 1 eetlepel melk
- 1 eetlepel golden siroop
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 eetlepel speculaaskruiden
Hoe pepernoten bakken
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Doe alle ingrediënten in een kom en kneed ze met de hand totdat het deeg niet meer aan de handen plakt. Voeg meer melk toe als het deeg te droog is.
- Maak kleine bolletjes van het deeg, leg het bolletje op een ingevette bakplaat en druk het zachtjes aan.
- Laat de pepernoten 15 tot 20 minuten goudbruin bakken in de oven.
2x makkelijk pepernoten bakken – anders dan anders
2 lekkere pepernoten recepten zodat je ofwel makkelijk en snel kan genieten van de koekjes ofwel lekkere koekjes kan bakken met walnoten en een laagje chocolade of glazuur errond.
Met pepernoten bedoelen we in het eerste recept kruidnoten koekjes gebakken met tarwebloem en boter: we gaan zelf speculaaskruiden mengen, de koekjes bakken en ondertussen makkelijk glazuur maken met poedersuiker en citroenzuur. Je kan de koekjes natuurlijk ook dompelen in gesmolten chocolade (witte, melk of pure chocolade: alvast 3 keer een andere kleur).
Het gebak in het tweede recept leunt aan bij taai taai: een ietwat rekbaar snoepgebakje dat geen boter bevat.
1. Pepernoten recept met walnoten
- 525 gram zelfrijzende bloem
- 300 gram honing
- 150 gram gemalen walnoten
- 125 gram suiker
- 125 gram echte boter
- 2 theelepels kaneelpoeder
- ½ theelepel kruidnagelpoeder
- ½ theelepel piment (kan vervangen worden met 1/4 theelepel nootmuskaat en 1/4 theelepel peper)
- 4 eetlepels rum
- 1 ei
Voor het glazuur:
- 200 gram poedersuiker
- sap van 1 citroen
Bereiding:
- Roer de honing, boter en suiker onder elkaar tot alle suiker is opgelost.
- Meng in een andere kom de 500 gram zelfrijzende bloem met de kruiden en de walnoten.
- Roer de rum in het bloemmengsel.
- Voeg bloem en botermengsel bij elkaar, voeg het ei toe en kneed tot een vast deeg.
- Strooi de rest van de bloem over de deegbol, doe het deeg in een plastiekfolie en laat een nacht rusten in de ijskast (je kan het ook een paar dagen voor het sinterklaasfeest kneden, in de ijskast leggen en op sinterklaasdag bakken.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Kneed het deeg na het rusten nogmaals even door elkaar en haal er eventueel stukjes noot uit.
- Rol het deeg in kleine bolletjes en leg ze op 4m cm van elkaar op een bakplaat bedekt met bakpapier.
- Bak de pepernoten op 175 °C voor 12 tot 15 minuten.
- Doe ondertussen de bloemsuiker in een kom voeg heel geleidelijk het citroensap toe en roer. Voeg zoveel citroensap toe tot het mengsel ongeveer even dik is als room.
- Doe het glazuur in een plastiek zakje, snijdt een klein hoekje uit de zak en spuit over de pepernoten als ze uit de oven komen.
2. Simpel pepernoten recept – bijna taai taai
In dit recept voor 90 kruidnoten doe je alle ingrediënten onder elkaar, maak van het deeg kleine bolletjes en bak 12 minuten op 200 graden:
- 500 gram bloem
- 500 gram bloemsuiker of poedersuiker
- 100 gram gekonfijte sukade
- geraspte schil van 1 citroen
- 1 pakje bakpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel geraspte muskaatnoot
- 1 theelepel gemalen piment (allspice, Jamaicaanse peper)
- 1 theelepel peper
- Over voorverwarmen op 200 graden °C.
- Zeef de poedersuiker en meng hieronder de kruiden, sukade en de eieren.
- Meng de bloem met het bakpoeder.
- Voeg het eiermengsel bij de bloem en kneed goed onder elkaar.
- Maak kleine bolletjes uit het deeg en plaats ze op bakplaten bekleed met bakpapier.
- Bak de pepernoten klaar in een 12 tal minuten
Hoe 100 kruidnootjes maken
Zeer makkelijk recept om zelf kruidnoten te bakken, zodat je al snel 100 koekjes kan bakken… Die je kan inpakken en wegschenken: makkelijk ingepakt in cellofaan met een lint dichtgeknoopt.
Kruidnoten zijn typisch Nederlands snoepgoed… Ontstaan in de 17 de eeuw wanneer de Nederlandse schepen de kruidenroutes naar het oosten (Ceylon, Indonesië) beheersten.
Sinterklaas is dan weer een typische verchristelijking van een zaaifeest waar de zaden werden vervangen door kruid of pepernoten.
En met al het gedoe dezer dagen in Nederland over de Zwarte Pieten. Weet dat Zwarte Piet Spaanse kledij draagt van rond de jaren 1500. Weet ook dat zijn Duitse tegenhanger: "Knecht Ruprecht" de ongehoorzame kinderen zwarte kolen geeft waar de Duitse Sint de pepernoten uitdeelt. 2 folklore figuren, die niets te maken hebben met wat nu voor discussie aan de gang is.
Belangrijk is dat het sinterklaasfeest een traditie is die voor de kinderen elk jaar een ontzettend blije dag maken, dus tijd om zelf bolletjes kruidnoten te bakken en vooral niet te gaan ruzie maken.
Voor de chocoladeliefhebbers kan je de afgekoelde kruidnoten dompelen in een beetje chocolade. Laat de chocolade op de koekjes uitharden op perkament papier.
Ingrediënten
Voor het maken van het koekjesdeeg:
- 200 gram zelfrijzende bloem
- 100 gram donkerbruine suiker
- 100 gram boter
- 2 tot 3 eetlepels melk
- 4 theelepels speculaaskruiden of pompoentaart kruiden. Je kan speculaaskruiden makkelijk online bestellen of vervangen met kaneel of zelf mengen volgens de speculaas kruidenmengsels recepten op Deldense Moppen
- fijn geraspte schil van een halve sinaasappel
- 1 / 2 theelepel bakpoeder
Voor de afwerking:
- 1 losgeklopt eiwit
Kruidnotendeeg maken en bakken
- Oven voorverwarmen op 175 graden Celsius.
- Vet een bakplaat in met boter.
- Meng alle koekjes ingrediënten in een grote kom en kneed met een mixer of keukenrobot met deeghaak. Indien het deeg te dik wordt voor de mixer, kneed je het verder met de hand, totdat je een grote bol kan vormen waarvan het deeg die niet aan je handen plakt.
- Dek de deegbal af met plasticfolie en laat 1 uur rusten of 24 uur in de ijskast zodat de smaak van de kruiden in het deeg kan trekken.
- Maak nu kleine bolletjes van 12 mm diameter, leg ze op de bakplaat en duw ze met je duim ietwat vlak.
- Bestrijk de koekjes met eiwit.
- Bak de koekjes een 20 tal minuten totdat ze rijzen en ietwat donkerbruin worden.
- Laat afkoelen.
Een reactie achterlaten