Zeer goedkope en makkelijke erwtensoep van Piet Huysentruyt zodat je met weinig geld een zeer lekkere en vullende soep op tafel kan zetten.
Dit recept, met verse, diepvries en spliterwten, maakt een lekkere, smeuïge soep mede dankzij het gebruik van varkenspoten. Met een beetje geluk kan je varkenspoten dezer dagen zelfs gratis krijgen bij je betere beenhouwer of slager.
"Poten en oren" is een ietwat vergeten gezegde en ook de varkenspoten en oren zijn in de vergetelheid geraakt. Gelukkig zijn er nog "oudere" chefs die het in hun jeugd niet breed hadden, zoals Piet Huysentruyt, die zowel in de keuken als bij de slacht werken onder het motto: er mag niets verloren gaan.
Erwtensoep recept
- 1/2 kg spliterwten
- 300 gram erwtjes: vers of ingevroren
- 2 poten van een varkentje, of gewoon een stuk spekvlees om soep van te maken (vraag je slager om raad)
- 4 ajuinen
- 4 aardappels
- 4 stengels prei
- 1 knolselder
- 6 blokjes bouillon
- (3 liter) water
Indien gewenst:
- gebakken broodkorstjes
- Parmezaanse kaas schaafsels en crème fraîche (denk eraan dat Piet dit recept maakte vooraleer hij een trombose had, dus ga niet speciaal kaas of room kopen voor bij deze soep, wel kan je restjes kaas die je al had over de soep raspen)
- of serveer zoals wij dat graag doen met extra rookworst
Erwtensoep maken
- Snijd alle soepgroenten (ajuin, prei, knolselder en aardappels) in stukken en stoof met de poten aan in vetstof.
- Voeg water en bouillon toe, breng aan de kook en laat pruttelen tot de varkenspoten gaar zijn (1 uur).
- Neem de varkenspoten uit de pot, voeg de spliterwten toe en laat verder pruttelen voor 30 minuten.
- Doe ondertussen het varkensvlees van de poten.
- Pureer de soep.
- Doe de verse of diepgevroren erwten en het varkensvlees bij de soep en laat 15 minuten pruttelen.
- Serveer deze lekkere winterse erwtensoep met broodkorstjes, schijfjes rookworst en een stevige snede echt granenbrood.
LEKKER OP EEN KOUDE WINTERAVOND