Maximum smaak met minimum ingrediënten: lekker, makkelijk en snel recept om courgettesoep met Boursin of andere kazen te koken. Met tip om zelf goedkope mascarpone te maken en merknamen van vette en minder vette roomkazen.
De overheersende smaak in deze soep wordt gegeven door de roomkaas of kruidenkaas. Kies daarom een kaas met smaak die je graag lust. Je hoeft je niet vast te pinnen op het merk of op de consistentie van de kaas. Elk blokje oude kaas kan je even raspen en dan pureren door de hete soep.
Romige courgettesoep met Boursin of andere roomkaas
BUDGET: Heb je geen roomkaas kaas in huis, pureer dan smeerkaas door je soep. Makkelijker kan haast niet en superlang houdbaar voor wie niet direct dikwijls in de keuken staat.
BUDGET 2: Ga je een dezer dagen courgettesoep maken met kaas? Koop dan in je kaaswinkel het goedkoopste overschotje kaas en pureer dat bij in de soep.
Wat is Boursin vraag je?
Je kent alvast jonge kaas van op je boterham. “Jong” wil hier zeggen dat de kaas een maand gerijpt heeft. Wat is er nog jonger dan jong?
Vers uiteraard! En meteen heb je de naam gegeven: Verse Kaas (of ‘fromage frais’ wat je in België ook op de platte kaaspotjes ziet staan) is dus kaas die niet gerijpt heeft. De meest gekende verse kazen zijn:
Maar wat is kaas dan wel precies?
Wel: doe of laat melk schiften en je hebt:
- het vaste gedeelte: de wrongel of natte, verse kaas
- de waterachtige gedeelte: de wei.
Een beter woord voor “vast” is “gestremd”. Stremmen van melk kan je makkelijk met:
- stremsel (het woord zegt het zelf)
- zuur.
Voor courgettesoep is met zuur gestremde kaas ideaal, wegens aan de meeste courgettesoepen voeg je voor een betere smaak iets zuur toe.
3 soorten zuur: (2 melkzuurbacteriën + elk toegevoegd zuur)
- zuur gemaakt door melkzuurbacteriën die best gedijen op kamertemperatuur. Deze maken ook karnemelk en de meeste verse kaas.
- zuur genmaakt door melkzuurbacteriën die het graag warmer hebben. Je kent ze wel: degene die je in een warme yoghurtmaker gebruikt.
- elk toegevoegd zuur: citroenzuur of wijnsteenzuur zijn de meest gangbare. Kan je zelf thuis snel uitproberen: kook 1 liter soep en giet er een scheut citroenzuur bij en wacht even… Je melk gaat korrelig stremmen en … tadaa… je hebt net ricotta gemaakt!
Hoe maak je dan vettere verse kaas zoals… mascarpone? Net zoals de ricotta hierboven, maar…Gewoon room van 25 of meer % boven de 85 graden verwarmen, citroenzuur erbij en wachten tot je de wrongel van de wei kan scheiden.
Uiteraard probeer je voor kaas zo weinig mogelijk wei in je wrongel over te houden, dus laat je de wrongel uitlekken in een kaasdoek. Het woord kaasdoek spreekt dus doekdelen euhm… boekdelen :-)
Vettere verse kaas? Dat is roomkaas dus. Deze kazen worden dikwijls afhankelijk van het vetgehalte geklasseerd. In België kent ieder halfvolle en volle platte kaas. Voor wie makkelijker merknamen herkent, zetten we niet zure roomkazen even op een rijtje van meer naar minder vet:
- Boursin (eindelijk! hoor ik je denken, hier is de Boursin)
- Paturain
- Monchou
Philadelphia
Wat is dan het verschil tussen yoghurt en verse kaas? Yoghurt bevat nog alle wei. Je kan de yoghurt ook in een kaasdoek hangen om wei te verwijderen, wat bekend staat als “hangop“.
Dus wie geen kaas in huis heeft maar wel yoghurt, die roert na het koken (en pureren) of gewoon bij het serveren wat yoghurt door de soep. Nogmaals: de smaakmaker van deze soep is de roomkaas of kruidenkaas, dus kiest wat je lekker vindt of experimenteer met verschillende kazen voor steeds weer verschillende smaken aan het basis courgettesoep recept van hieronder.
Voor ieder wat wils dus :-)
Smakelijk! Laat een reactie wanneer en hoe je zelf verse kaas maakt!
Courgettesoep met Boursin = Romig + Boordevol smaak!
Ingrediënten
- 500 gram courgette
- 1 ui
- 1 eetlepel olie
- 1 blokje groentebouillon
- 350 ml warm water
- 100 ml melk
- 100 gram Boursin
- 1/4 theelepel rotszout naar smaak
- 1/4 theelepel peper naar smaak
Bereiding
- Hak de ui fijn en snijd de courgette in stukken.
- Verwarm wat olie in een soeppot op een heet vuur, draai het vuur lager en stoof er dan de ui en de courgette in zonder dat de groenten bruinen.
- Los het bouillonblokje op in het hete water en voeg bij de groenten. Zet het vuur hoog en breng de soep aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep 15 tot 30 minuten sudderen (tot alle groenten gaar zijn).
- Pureer de soep, zet terug op een middelhoog vuur, voeg er dan de melk en de Boursin aan toe en wacht tot de soep net begint te sudderen. Proef en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
- Serveer deze toch wel vullende courgettesoep met Boursin met lekker, knapperig brood en wat fijngehakte peterselie.
- Hoe maak jij romige courgettesoep?
Een reactie achterlaten