Heb je veel courgettes in je tuin?
Maak er dan 1 van deze 7 lekkere courgettesoepen mee!
+ Bonus courgettesoep recept van Jeroen Meus.
+ 7 tips om je courgettesoep met veel extra’s te serveren.
Dus gegarandeerd genieten van een heerlijk dampende kom soep met een zomergewas waar je niet genoeg van zal krijgen.
We vertrekken met het oerdegelijke basis recept van Jeroen Meus. Variëren dan naar hartelust en eindigen met een bonus van Jeroen Meus om je courgettesoep meer kleur en meer smaak te geven.
Courgettesoep maken met grote joekels van courgetten

Heb je dat ook dat vanaf de tweede helft van augustus je elke dag je tuin in kan gaan om alweer een verse courgette te oogsten? Courgettes blijken dan duidelijk dagelijkse kost te worden. Tot de dag dat je dan ook nog eens een vergeten overgrote joekel van een courgette vindt onder al het gebladerte. Je weet wel, van die kanjers die je maar al te graag aan je vrienden uitdeelt. Want hoe meer joekel, hoe minder smaak maar hoe meer je geeft :-) .
Nochtans kan je deze joekels ook makkelijk verwerken:
- in stukken snijden en zo de diepvries in om er later soep mee te maken. (Om maar niet te zeggen dat je ze eerst nog enkele minuten kan blancheren…)
- maar als je dan toch gaat courgette snijden, (blancheren?), diepvriespotjes wassen, afdrogen en vullen… Laat ook alles gewoon even gaar pruttelen in een grote soeppot, zonder verder omkijken! Resultaat: kant en klare potjes courgettesoep in je diepvries. Daar waar je met je diepvries courgettes naderhand telkens weer aan de slag moet. Tijd en werk uitgespaard dus!

Wat dagelijkse courgettesoep recepten betreft kan je behalve hier ook te rade gaan bij degene die van Dagelijkse Kost zijn beroep heeft gemaakt…
Inderdaad vind je bij Jeroen Meus flink wat varieties op zijn basis recept dat volgt.
De variaties bestaan meestal uit extra ingrediënten die erbij gaan. Zoals bijvoorbeeld simpelweg verse blaadjes van basilicum mee pureren met de gegaarde courgettes. Of hetzelfde met munt, peterselie, raketsla, bieslook, pesto…

- flink wat vetstof (hoeveboter of olijfolie)
- flink wat uien (4)
- enkele knoflookteentjes (4)
- 1 joekel van een courgette (of minstens 2 kg middelgrote courgettes)
- 3 liter kippenbouillon (wegens courgette zelf heeft niet veel smaak, wie extra ingrediënten gaat toevoegen, die kan ook gewoon groentebouillon toevoegen)
- kruidentuiltje (basilicum en tijm)
- rotszout en flink wat vers gemalen peper
Het makkelijkste recept om lekkere courgettesoep te maken lees je hier: bovendien klaar in 10 minuten… Vetstof verwarmen en er de in stukken gesneden ui in aanstoven.
- Koflookteentjes schillen, pletten en mee aanstoven.
- Grote courgette in stukken snijden en toevoegen.
- Overgieten met bouillon tot je soeppot goed gevuld is.
- Kruidentuiltje erbij, peper en rotszout, aan de kook brengen en (een 20tal minuten) gaar laten pruttelen.
- Kruidentuiltje eruit vissen, soep pureren, proeven en eventueel bijkruiden: klaar!
Kan het nog eenvoudiger? Eigenlijk wel, wanneer je de ui en knoflook niet aanstooft zoals in deze nog meer eenvoudige courgettesoep.

Kan het nog anders? Uiteraard: alvast 3 variaties van Jeroen Meus zelf op zijn eigen basisrecept.
Ons recept hieronder lijkt op dat van Jeroen, maar we voegen 2 extra smaken toe:
- voor een romige courgettesoep zonder room: flink wat knoflook. Je zal het niet echt proeven maar wel duidelijk zien en voelen in je mond. Meer hierover later.
- voor meer pit: gember (kan ook cayennepeper en waarom niet: chorizo! Bak je chorizo in wat vetstof zodat je niet alleen extra pit en paprika aan je soep
toevoegt… De extra smaakvolle vetstof uit de chorizo maakt je aangestoofde groenten alleen maar lekkerder. Iets minder pittig maar wat vet betreft dezelfde idee: bak eerst spekjes. Stoof daarna de soepgroenten in het spekvet. - we voegen geen aardappelen toe. Mag uiteraard wel en zal je soep na het pureren en opnieuw even doorkoken een smeuïg, romig gevoel geven zonder roomproducten toe te voegen.
7 tips om courgettesoep met extra smaken te serveren

Wie lust er geen korstjes of balletjes? Maar er is meer en… Ook ideaal om je courgettesoep uit de diepvries net dat ietsje meer te geven dan gewoon maar opgewarmde, ontdooide kom soep:
- voor meer zoute smaak: kaas als garnering. Ofwel dus bij op tafel zetten, zodat iedereen naar eigen wens kaas over de soep kan raspen. Ofwel mee door de soep pureren. BUDGET: koop de goedkope kaasoverschotten van je kaaswinkel, zodat je wat variatie zal hebben aan smaak wegens je weet nooit op voorhand wat voor restje er in de aanbieding is. Voordeel: telkens weer een andere smaak in of op je soep zonder een ander recept te moeten gebruiken. Makkelijk toch!
- wie graag wat zuur proeft in de soep, die kan serveren met fijn gesneden stukjes verse tomaat of met een schijfje citroen
- toastjes + zuur = zuurdesembrood roosteren en apart mee serveren
Op zoek naar een lekkere, makkelijke courgette soep, klaar in minder dan 1 uur? Je doet het met dit recept van Kris Vanhoutte voor de amateur kok. toastjes + zout = geraspte kaas over sneden brood strooien en gratineren in de oven
- wie extra eiwitten wil serveren, die kan dat met hardgekookt ei, zalm snippers, krokant gebakken spekjes . Of fijn gesneden rauwe vis overgieten met de kokende soep en onmiddellijk serveren
- voor een meer romige soep: room. zure room of Griekse yoghurt door de gepureerde soep roeren. Of noten fijn mixen in een blendertje en deze room door je soep roeren
- last but not least: courgettesoep verder op smaak brengen door er na het pureren naar smaak mosterd door te roeren. Mosterd geeft zowel pit als zuur, 2 smaken die de courgette mist. En net zoals met kaas kan je hier dus naar hartelust andere mosterdsoorten gebruiken (ook mosterdpickles door de soep pureren!) voor weer andere smaken zonder het recept te wijzigen.
Hoe gezonde soep maken met wat de natuur of je tuin je te bieden heeft

Onderstaande courgettesoep smaakt zeer romig alhoewel geen room noch melk worden gebruikt. Kwestie van mensen met een lactose-intolerantie (of Het Paleo Dieet of De Voedselzandloper…) mee te laten genieten.
De romige smaak wordt gebracht door de knoflook: een geheel bolletje knoflookteentjes per kilogram courgette. Gekookte knoflook verliest immers zijn scherpe smaak tijdens het koken. Maar: knoflook heeft emulsifiërende eigenschappen of anders gezegd: het maakt de soep smeuïger.
- Vermits de meeste wetenschappelijke studies echter gesponsord worden door de pharmaceutische industrie, wordt er verder weinig aandacht besteed aan de genezende kracht van echte voeding, wat wel jammer is.
- Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat knoflook in geringe mate cholesterolverlagende en bloeddrukverlagende eigenschappen heeft. En gelukkig zijn er dezer dagen chefs zoals Sandra Bekkari, die knoflook als superfood promoten.
Makkelijk en zeer lekker voorgerecht: courgettesoep met zalm of garnalen zodat je met flink wat brood in 1 keer een volledige maaltijdsoep kan serveren. Wil je toch snel en makkelijk meer gezonde maaltijden in je dagschema inlassen, koop dan de snel klare, rauwe recepten uit zoals deze:
- 50 groene smoothies in een handomdraai: vers fruit en groenten in je glas zonder koken, dus onmiddellijk genieten. Of..
- Of eet meer superfood uit eigen tuin zoals… pompoen! Goedkoop tijdens het seizoen (op het einde van het courgette seizoen).
Bonus van pompoen: in tegenstelling tot courgettes: makkelijk een winter lang te bewaren.
Extra Bonus: pompoen kookt nog steeds sneller gaar dan aardappelen, dus een ideale aardappelvervanger met bovendien meer smaak! Iets wat de Mexicanen duizenden jaren geleden al wisten…
Toentertijd bestond hun basisvoedsel uit pompoen, mais en bonen… Of: uit een vruchtgewas, een graangewas en een peulgewas. Over gevarieerde basisvoeding gesproken in plaats van elke dag bintjes te eten…! Kunnen ze bij het strikte paleo dieet nog veel van leren.
7 TOP favoriete courgettesoep recepten van Ons Kookboek
Bonus: KLIK HIER voor lekkere, gele courgettesoep!
Meer inspiratie nodig? 7 makkelijke en lekkere courgettesoep recepten : kies uw recept uit onze lijst gezonde courgettesoepen.
Ideaal voor je slanke lijn: lekkere courgettesoep van Piet Huysentruyt zonder vetstof! + BONUS recepten hoe je courgette verwerkt in seldersoep, wortelsoep, preisoep en courgette broccoli soep. Courgettesoep met tomaten: Op zoek naar een snel, makkelijk, gezond en lekker soep recept? Ga dan aan de slag met deze tomaten courgettesoep die je in minder dan een half uur kan serveren.
- Makkelijk courgettesoep recept: Opnieuw klaar in 30 minuten… Deze soep krijgt haar feestelijk tintje dankzij… BUDGET! : smeerkaas.
- Courgette soep: Makkelijk en snel klaar Belgisch basisrecept van chef Kris Vanhoutte uit: “Koken voor de amateur-kok”
- Maak deze Courgettesoep in 10 minuten… met korstjes! Lekker vullend om zo alleen te eten of als voorgerecht voor een perfect avondmaal. En we herhalen het nog eens: supergezond!
- Courgettesoep met prei: makkelijk, lekker, goedkoop genieten! Maak deze lekkere courgettesoep met prei, zodat je met slechts 5 ingrediënten goedkoop en met een minimum aan werk zal genieten van een heerlijk zomerse soep.
- Courgettesoep met roomkaas: Je SNELSTE en LEKKERSTE warme kom courgettesoep ooit… Maak dit MAKKELIJK courgettesoep met roomkaas recept in minder dan 30 minuten, met slechts 3 ingrediënten, zodat je zonder lang in de keuken te staan snel zal genieten van een romige kom soep boordevol smaak en energie.
- Tot slot de eenvoud zelve boordevol tips en weetjes, deze keer ook een soep maken tip om af te slanken, van Piet Huysentruyt: Courgettesoep SOS Piet
Bonus: Courgettesoep Jeroen Meus
Lekkere courgettesoep van Jeroen Meus met veel ui, veel look en veel basilicum: zal je zo maken!
TIP: om een lekkere én groene courgettesoep te maken gaat Jeroen apart puree maken van:
- basilicum: dat zit boordevol smaak maar kleurt zwart bij het koken
- spinazie: dat smaakt minder maar blijft mooi groen tijdens het koken
Met dit makkelijk courgettesoep recept zal je snel genieten met klein potje hete soep (met smeerkaas!) voor op een regenachtige dag. Begin met 4 gesneden uien an te stoven in een soeppot met een flinke scheut olijfolie.
- Pel naar wens knoflookteentjes en voeg toe.
- Roer. Vind je je pot te droog worden, voeg dan meer olijfolie toe.
- Snijd 5 middelgrote courgetten in schijven van 1 cm en stoof mee aan. Roer om.
- Kruid met tijm en rozemarijn uit een kruidenpotje. Roer om.
- Overgiet met groentebouillon totdat de courgettes flink onder staan. Flink onder: want straks voegen we nog de gare spinazie en basilicum toe. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de courgetten gaar zijn (of gewoon een half uurtje).
- Breng in een andere pot water aan de kook. Voor er 1/2 zak jonge spinazieblaadjes en 2 bussels verse basilicum aan toe. Snuifje baksoda erbij en laten pruttelen. (enkele minuten is voldoende wanneer je alleen blaadjes gebruikt!)
- Schep de spinazie en basilicum bij de gare courgette in de soeppot.
- Pureer met de staafmixer.
- Proef en breng je mooi groene courgettesoep verderop smaak met zout en zwarte peper.
Jeroen serveert met ciabatta toast en geitenkaas.
Uiteraard heeft ieder huisgezin of iedere keukenpiet wel haar of zijn eigen favoriete courgetesoep recept. Welk is dat van jou? Laat het weten onderaan in een reactie?!?

7x Lekkere courgettesoep maken + bonus Jeroen Meus: dus voor ieder wat wils
Ingrediënten
Voor minstens 1.5 liter courgettesoep
- 4 eetlepels boter of olijfolie
- 1 grote ui fijngesneden
- 10 teentjes jaja de ganse bol knoflook: geschild en geplet (er even met de zijkant van een koksmes of hakmes op geklopt)
- 1 stukje verse gemberwortel of 1/2de theelepel gemberpoeder
- 4 half-grote courgettes in stukjes gesneden totaal 750gram. Schil overrijpe courgettes wanneer je geen licht-bittere nasmaak wil. Voor kleine tot middelgrote courgettes mag de schil bij in de soep: meer kleur, meer smaak
- en minder werk!)
- 1 liter kippenbouillon of groentenbouillon of 1 liter water met bouillonblokjes zoals aangegeven op de bouillonblokjes
- peper en rotszout naar smaak
- indien gewenst: geraspte kaas van wat je in huis hebt
Bereiding
- Doe de boter of de olijfolie in een grote soeppot en zet op een niet te hoog vuur.
- Doe de ui en knoflook en verse gemberwortel in de pot, strooi er flink wat rotszout over en laat een 10 tal minuten zweten tot de ui zacht en doorschijnend is.
- Voeg de in stukken gesneden courgettes toe (en het gemberpoeder voor wie geen verse gember gebruikt) en stoof op een laag vuur tot de courgettes zacht zijn.
- Voeg nu de kippenbouillon, zout, peper en gember toe en laat naar wens sudderen op een laag vuur. Minstens tot de courgettes gaar zijn en al gauw een volle 3 kwartier. Niet alleen voor een joekel courgette die je niet geschild zou hebben. Vooral ook voor je knoflook: hoe langer de knoflook gaart, hoe minder smaak. Dus proeven alvorens het vuur uit te draaien!
- Mix uw courgettesoep met de mixer of laat afkoelen en pureer in een blender. Doe nooit te hete soep in een blender en vul de blender nooit meer dan half als u warme ingrediënten in uw blender mixt.
- Proef en voeg indien nodig meer rotszout en naar smaak peper toe.
- Rasp er indien gewenst wat kaas over en serveer. Zorg dat je genoeg soep maakt, want soep smaakt altijd beter de volgende dag!
- En welk is jouw favoriete courgettesoep recept of hoe maak jij ze nog lekkerder? Laat het weten in een reactie hieronder! Smakelijk!!!
Dit is echt een overheerlijke soep. Ik maak deze geregeld voor de feesten, en is steeds een winner!
Dank Joske,
Hoe maak jij je courgettesoepen, wat probeer(de) je zoal uit en wat vind je (vinden jullie) het lekkerst?
ik maak iedere week courgettes soep , wij vinden dit een over heerlijke soep , en probeer altijd wat anders uit ,