• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Tomatensoep Piet Huysentruyt

Lekkere donkerrode tomatensoep van Piet Huysentruyt met makkelijke balletjes en veel verse tomaten.

Onskookboek.be » Soep » Tomatensoep Piet Huysentruyt

7 Reacties

Lekkere donkerrode tomatensoep met balletjes, met tip van Piet Huysentruyt: veel verse tomaten en voor je gezondheid zonder room.

"Soep maken is heel eenvoudig, als je het een keer gezien hebt", zegt Piet. Belangrijk is altijd als hoofd-ingredient de groente die de naam van de soep draagt te gebruiken.

In ons geval van tomatensoep dus flink wat verse, goede tomaten gebruiken en laten inkoken. Een goede tomaat is rijp, smaakt lekker zoet en is mooi rood.

Om de diep rode kleur van de soep te behouden (en om geen trombose te krijgen zoals Piet), wijken we af van zijn recept en voegen we geen room toe. De soep is al smeuïg dankzij de aardappelen. Om de soep nog wat dikker te maken heb je de keuze om tapioca, rijst of pasta (vermicelli) een 20 tal minuten apart te laten koken in wat bouillon (in de foto: gewoon wat spaghetti in lepelgrote stukjes gebroken) zodat je de rest van de soep toch nog kan pureren.

Tomatensoep recept

  • 10 rijpe tomaten
  • 300 gram gehakt
  • indien gewenst: 200 ml room
  • 2 aardappelen
  • 1 ajuin
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel PH groentebouillon of 1 bouillonblokje (of meer, proeven en toevoegen naar smaak na het pureren)
  • anderhalve liter water
  • vetstof om de groenten aan te stoven en bloem om de gehaktballetjes niet uit elkaar te laten vallen

Piet Huysentruyt’s tomatensoep met balletjes maken

Tomatensoep Piet Huysentruyt

  1. Snijd de aardappels en de ui fijn.
  2. Doe wat vetstof in de soeppot en stoof de ui en aardappels aan.
  3. Snijd de tomaten in 8, doe ze bij in de soeppot en roer om.
  4. Voeg er de tomatenpuree, de tomatenketchup, het water en de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat zonder deksel een 35tal minuten sudderen. Zonder deksel zodat de soep wat kan inkoken en een dieprode kleur krijgt.
  5. Draai ondertussen balletjes van het gehakt, wikkel ze wel in de bloem zodat de balletjes goed samenblijven en je het gehakt niet uit elkaar kookt. Kook de ballen een 5 tal minuten in water.
  6. Piet doet de tomatensoep in de blender en flink wat soep schiet door het deksel. Wees verstandig: pureer superhete soep nooit met een blender maar altijd met een staafmixer. Giet de gepureerde soep door een zeef zodat er geen pitjes en velletjes in de soep achterblijven.
  7. Giet indien gewenst een scheutje room in de tomatensoep, voeg de balletjes en de eventueel apart gekookte pasta-vermicelli-tapoica-rijst…bouillon toe en serveer.

Filed Under: 127 lekkere soep recepten!

Reader Interactions

Reacties

  1. Rita de Block zegt

    januari 26, 2015 at 3:41 pm

    verse tomatensoep

    Beantwoorden
  2. Jami Vande Velde zegt

    januari 11, 2015 at 10:10 pm

    Soepje staat op :D hoop dat het zeer lekker is, want ik trakteer er de collega's van mijn vriend ermee :D ?? toi toi :)

    Beantwoorden
  3. Magda Wyffels zegt

    augustus 30, 2014 at 6:58 am

    deze soep is heel lekker bedank

    Beantwoorden
  4. Marjo Vanderbiesen zegt

    augustus 28, 2014 at 8:54 am

    De soep staat op – voor ons familie week-end !

    Beantwoorden
  5. Bruno Provoost zegt

    maart 14, 2014 at 9:57 am

    Zaterdag as. tomatensoep

    Beantwoorden
  6. Lut Vannieuwenborgh zegt

    januari 5, 2014 at 10:01 am

    Ziet er lekker uit !!! Tot straks.

    Beantwoorden
  7. Miet Vannieuwenborgh zegt

    januari 4, 2014 at 10:21 pm

    ik zal deze soep maken voor 40pers..

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!