2 makkelijke recepten om kaastaart met speculaasbodem te maken met ofwel een vette vulling ofwel een lekker, luchtige vulling.
Met een "echte" kaastaart wordt nog steeds een taart bedoelt op basis van roomkaas (en dus geen volstrekt magere platte kaas) type halfvette kaas St Moret (8% vet) of makkelijk in de supermarkten te verkrijgen Philadelphia kaas (23% vet).
Om het geheel nog smeuïger te maken voegen we extra room of mascarpone toe (mascarpone is ook een roomkaas, maar dan zonder lebmaagstremsel).
In het recept onderaan gebruiken we roomkaas en extra room of mascarpone. Voor een even lekkere maar lichtere vulling klik je hier op dit recept voor platte kaastaart met speculoos.
Kaastaart recept ingrediënten
- 400 g roomkaas (St Moret, MonChou, Philadelphia) of halfvette of vette plattekaas
- 100 gram mascarpone of room
- 70 gram griessuiker
- 2 biologische eieren
- echt vanille extract of zest van een onbespoten citroen
Speculaasbodem:
- 150 gram van speculaas (of wat je voorhanden hebt van koekjes zoals zandkoekjes, kokoskoekjes of petit beurre koekjes)
- 50 gram gesmolten, echte boter
Indien gewenst voor de garnering:
- coulis van vers fruit naar wens
Hoe zelf kaastaart maken met speculaasbodem
- Neem een plastiek zak voor de diepvries, breek er de speculaas in en rol verder plat met een deegrol. Een cutter gaat wel sneller.
- Neem een taartvorm, leg er bakpapier over en strooi er de kruimels in.
- Voeg de gesmolten boter toe en meng goed door elkaar.
- Druk het geheel goed aan met bijvoorbeeld een plat glas en probeer ook een rand te maken.
- Zet in een voorverwarmde oven van 180 graden, laat 5 tot 10 minuten droog bakken en laat afkoelen.
- Klop de eierdooiers met de helft van de suiker zo luchtig mogelijk op. Voeg er de roomkaas, de room, het vanille extract of de zest van citroen aan toe en meng op de laagste snelheid.
- In een andere kom klop je de eiwitten met de rest van de suiker zo stijf mogelijk op tot er duidelijke pieken ontstaan.
- Spatel het eiwit onder het kaasmengsel en stort in de afgekoelde speculaasbodem die nog in de vorm zit.
- Bak een 30 tot 50 tal minuten op 180 ° (het midden zal nog steeds een beetje bewegen als je de taartvorm uit de oven neemt).
- Laat even afkoelen, dek af met plastiekfolie en laat de kaastaart verder een nacht rusten in de ijskast. Serveert overheerlijk met een coulis van aardbeien of ander kleinfruit.
ga het snel proberen
Laat weten hoe het lukt Katty?