Makkelijk recept om zelf kersentaart te bakken, zodat je in het begin van de zomer goedkoop een zeer lekkere taart kan bakken.
Wil je een mooi deksel met kleine gaatjes, rol dan het deeg voor het deksel uit, prik er dan met een vork gaatjes in, alvorens op de gevulde taart te leggen. Makkelijker is zoals beschreven in het recept: gewoon het deeg uitrollen en als het over de taart ligt, dan pas een paar slippen in snijden. Heb je nog wat deeg over, steek er dan een motiefje uit en plak met water of een beetje eiwit op het deegdeksel.
Vul de taart met koude vulling en verkruimel indien gewenst eerst een laagje verkruimelde koekjes bovenop het deeg van de taartbodem alvorens de taart met de fruitvulling te vullen.
Deeg en vulling: boodschappenlijstje en recepten
Voor het deeg:
- 1 vers, biologisch ei
- 2 verse eierdooiers: 1 voor in het deeg, 1 voor de garnering net voor het bakken
- 50 gram griessuiker
- fijn geraspte schil van een halve, onbespoten citroen
- 160 gram boter, een half uur op kamertemperatuur gebracht
- 210 gram gezeefde bloem
- Meng in een grote kom met de kloppers van de mixer het ei, 1 eierdooier, zout, suiker en de fijn-geraspte citroenschil.
Blijf kloppen tot je geen suikerkristallen meer over de bodem van je kom hoort schuren. - Voeg dan de boter toe en klop tot room.
- Voeg onder voortdurend kloppen (begin op lage snelheid, anders vliegt je
keuken vol bloem) de bloem toe en klop tot je een niet plakkerig deeg krijgt. Voeg meer bloem toe als het deeg toch plakkerig aanvoelt. - Kneed met de hand verder, vorm een dikke bol en laat 30 minuten in de ijskast rusten. Maak ondertussen de taartvulling.
Voor de taartvulling:
- 250 ml volle melk
- 1/2 theelepel vanille extract
- 2 biologische eierdooiers
- 100 gram griessuiker
- 30 gram maïzena
- 30 gram boter
- 750 gram verse, ontpitte kersen (hoeveelheid hangt een beetje van je taartvorm af)
- 2 eetlepels kersen brandewijn
- Verwarm de melk en roer er het vanille-extract door.
- Met de kloppers van de mixer, klop de eierdooiers luchtig op met de suiker. Klop er daarna de bloem door.
- Onder voortdurend roeren voeg je de warme melk bij het maïzena-suiker-ei mengsel. Breng langzaam aan de kook onder voortdurend roeren totdat het mengsel goed dik te wordt. Voeg nu de boter toe en laat afkoelen. Het sap van de kersen zal het mengsel dunner maken, dus zorg voor een dik melk mengsel.
- In een aparte pot doe je de kersen, suiker en 2 eetlepels kersen-brandewijn en breng langzaam aan de kook. Laat sudderen voor 8 tot 10 minuten en roer zo nu en dan door elkaar zodat de suiker en de brandewijn goed omgeroerd wordt. Laat afkoelen.
Kersentaart bakken
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Boter een taartvorm in (met wat extra boter of olie) en strooi er wat bloem over: wat niet aan de boter plakt, weer uit de vorm gieten.
- Neem het deeg uit de ijskast, neem 2/3de van de bol en rol dit uit. Dit deeg rolt ietwat moeilijk uit, dus doe zo goed mogelijk je best totdat het deeg ruim je taartvorm kan bedekken.
- Bedek de taartvorm met het uitgerolde deeg: eventuele barsten plak je weer dicht door er wat deeg op te duwen.
- Giet nu je afgekoelde pudding (melk-mengsel) in de vorm en maak ietwat gelijk.
- Voeg nu de kersen bij de taart en verspreid ze gelijkmatig.
- Neem het overige derde deel van de bol deeg, rol uit en bedek hiermee de taartvorm. Druk het deksel tegen de rand van de taartvorm en maak een slip in het midden van het taart-deksel zodat de warme stoom kan ontsnappen tijdens het bakken van de taart in de oven.
- Neem de overgebleven eierdooier en bestrijk hiermee je taart. Indien gewenst kan je wat griessuiker over de taart strooien.
- Laat een 45 tal minuten bakken in de oven totdat het midden van de taart nat is van de stomende kersen en de korst van de taart goud gebakken is.
Serveer deze kersentaart met vanille ijs indien voorhanden.
Een reactie achterlaten