Een extra warm en lekker chili con carne recept uit Mexico om makkelijk zelf klaar te maken.
Dit heerlijk recept serveert heerlijk op een portie rijst met een kom bieslookroom apart op tafel gezet.
Voor zij die aan hun gezondheid denken en niet teveel verzadigde vetten consumeren, kan je de zure room vervangen door Griekse yoghurt (met ongeveer 10 ten honderd aan vet) of gewone yoghurt: snijd er wat bieslook in fijn, kruid indien gewenst met extra wat peper en zout ( enkele druppels citroensap en wat vers geperste look) en klaar is de extra dip.
Recept chili con carne ingrediënten
- 500 gram gehakt van kwaliteit rundvlees
- 1 grote ui of 2 sjalotten, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode chilipeper zonder zaadjes, of met alle zaadjes als je pikant eten gewoon bent of met de zaadjes van 1 helft
- blaadjes van 2 takjes tijm, grof gehakt
- olijfolie geschikt om te bakken
Droge kruiden voor onder het chili con carne gehakt:
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 theelepels paprikapoeder (niet pikant dus)
- theelepel gedroogde oregano
Voor de saus:
- 400 gram bruine bonen, uitgelekt en afgespoeld
- 3 verse tomaten, grof versneden
- 400 gram gehakte tomaten uit blik
- 100 tot 200 ml bouillon van kip of rundvlees
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 kaneelstokje
- 1 laurierblad
- peper en zout
Bijgerechtje:
- een handvol gehakte bieslook
- 200 ml crème fraîche
Chili con carne maken
Roer in een aparte kom de bieslook in de zure room samen en zet terug in de ijskast.
- Stoof in een pan met 2 eetlepels olie de ui, knoflook, peper en tijm.
- In een andere pan bruin je het gehakt op een matig vuur in een beetje olie.
- Voeg de gedroogde kruiden aan het uienmengsel toe en roer tot ze hun aroma vrijgeven.
- Roer er dan het gehakt goed onder.
- Voeg de verse tomaten en de tomaten uit blik toe en laat een 5 tal minuten koken zonder deksel.
- Voeg de bouillon van kip of rund toe en roer er tomatenpuree naar smaak onder.
- Voeg het kaneelstokje en de laurier toe, breng aan de kook en laat sudderen.
- Als de saus begint in te dikken voeg je de bruine bonen toe en kook 5 tot 10 minuten verder zodat de bonen de smaken kunnen opslorpen.
- Proef en voeg meer zout aan de chili con carne toe indien nodig.
Chili con Carne is geen mexicaanse bereiding. Oorsprong is Texaans. Is tot op vandaag een erkend gerecht in Texas.