Een extra warm en lekker chili con carne recept uit Mexico om makkelijk zelf klaar te maken.
Dit heerlijk recept serveert heerlijk op een portie rijst met een kom bieslookroom apart op tafel gezet.
Inhoud
Chili con carne: Makkelijker dan Jeroen Meus
In Dagelijkse Kost, gebruikt Jeroen veel extra groenten in de saus. Ook zijn rode wijn laten we hier achterwege. Het blijft zo een meer Mexicaans recept.
Voor zij die aan hun gezondheid denken en niet teveel verzadigde vetten consumeren, kan je de zure room vervangen door Griekse yoghurt (met ongeveer 10 ten honderd aan vet) of gewone yoghurt: snijd er wat bieslook in fijn, kruid indien gewenst met extra wat peper en zout ( enkele druppels citroensap en wat vers geperste look) en klaar is de extra dip.
Recept chili con carne ingrediënten
- 500 gram gehakt van kwaliteit rundvlees
- 1 grote ui of 2 sjalotten, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode chilipeper zonder zaadjes, of met alle zaadjes als je pikant eten gewoon bent of met de zaadjes van 1 helft
- blaadjes van 2 takjes tijm, grof gehakt
- olijfolie geschikt om te bakken
Droge kruiden voor onder het chili con carne gehakt:
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 theelepels paprikapoeder (niet pikant dus)
- theelepel gedroogde oregano
Voor de saus:
- 400 gram bruine bonen, uitgelekt en afgespoeld
- 3 verse tomaten, grof versneden
- 400 gram gehakte tomaten uit blik
- 100 tot 200 ml bouillon van kip of rundvlees
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 kaneelstokje
- 1 laurierblad
- peper en zout
Bijgerechtje:
- een handvol gehakte bieslook
- 200 ml crème fraîche
Hoe chili con carne maken
Roer in een aparte kom de bieslook in de zure room samen en zet terug in de ijskast.
- Stoof in een pan met 2 eetlepels olie de ui, knoflook, peper en tijm.
- In een andere pan bruin je het gehakt op een matig vuur in een beetje olie.
- Voeg de gedroogde kruiden aan het uienmengsel toe en roer tot ze hun aroma vrijgeven.
- Roer er dan het gehakt goed onder.
- Voeg de verse tomaten en de tomaten uit blik toe en laat een 5 tal minuten koken zonder deksel.
- Voeg de bouillon van kip of rund toe en roer er tomatenpuree naar smaak onder.
- Voeg het kaneelstokje en de laurier toe, breng aan de kook en laat sudderen.
- Als de saus begint in te dikken voeg je de bruine bonen toe en kook 5 tot 10 minuten verder zodat de bonen de smaken kunnen opslorpen.
- Proef en voeg meer zout aan de chili con carne toe indien nodig.
BONUS Bijgerecht – Chili Con Carne Jamie Oliver
Dit heerlijk chili con carne recept van Jamie Oliver moet je geproefd hebben: onweerstaanbaar lekker met kikkererwten, het lekkerst met chorizoworst of Vlaams met spek.
Klassiek wordt het gerecht gemaakt met gehakt vlees (rundsvlees, alhoewel ook ongelooflijk lekker met spek!), gestoofd met pepers, ui, en knoflook, dikwijls met bonen en tomaten. Jamie praat zoals altijd sneller dan hij denkt en vindt dat je de bonen evengoed kan vervangen door aardappelen…. aardappelen Jamie?:
Volgens Jamie Oliver:
Dit gerecht is een klassieker. De meeste van mijn vrienden houden van de kikkererwten, maar ja kan even goed boterbonen of zelfs blokjes aardappelen gebruiken. Gebruik meer chili als je smaakpapillen dat toelaten. Dit chili con carne recept is genoeg voor 6, dus als je voor 4 kookt kan je de rest invriezen, of de volgende dag serveren op een gepofte aardappel"!
Het originele recept lees je in Jamie Oliver’s kookboek: Jamie’s Ministry of Food
Wijzelf hebben het geluk een beenhouwer te kennen die zelf chorizoworsten maakt (niet in de charcuterie, maar wel vers om te bakken in de pan). We vervangen dan ook maar al te graag het gehakt in onderstaand recept met deze chorizoworsten.
Jamie Oliver’s chili con carne ingrediënten
- 2 middelgrote uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 middelgrote wortelen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 rode paprika’s
- olijfolie
- 1 volle theelepel chilipoeder
- 1 volle theelepel gemalen komijn
- 1 volle theelepel kaneelpoeder
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 blik van ongeveer 400 gram kikkererwten
- 1 blik van ongeveer 400 gram rode bonen (geen witte bonen in tomatensaus!)
- 2 blikken van ongeveer 400 gram elk met gehakte tomaten
- 500 gram gehakt van rundvlees van goede kwaliteit of chorizoworsten
om te bakken (dus niet uit de charcuterie-afdeling) - 1 klein bosje gewassen verse koriander
- 2 eetlepels balsamicoazijn
Serveer met:
- 400 gram basmatirijst, gepofte aardappelen of stokbrood
- 1 potje van ongeveer 500 gram biologische natuuryoghurt
- 1 potje van 230 gram guacamole (Tip van Ons Kookboek: snel zelfgemaakte guacamole met 1 teentje knoflook, 1 advocaat, zout, top van een grote chilipeper, 1 sjalot, een snuifje komijn, een beetje citroensap of limoensap en vlees van 1 tomaat in de blender)
- 1 limoen
Hoe maakt Jamie Oliver zijn goede oude chili con carne recept klaar?
- Schil de uien en de knoflook en snijd fijn. Snijd de selder en wortelen ook fijn. Het is een stoofpot gerecht, dus geen speciale keukentechniek nodig, gewoon in stukjes snijden.
- Halveer de paprika’s, verwijder de steeltjes en de zaden en snijd in stukken.
- Zet je grootste braadpan op een middelmatig vuur met 2 scheuten olijfolie.
- Voeg al de gesneden groenten.
- Voeg het chilipoeder, de komijn en de kaneel, alsook een flinke snuif zout en peper toe.
- Roer om de 30 seconden voor ongeveer 7 minuten tot de groenten zacht en licht gekleurd zijn.
- Voeg de uitgelekte kikkererwten en bonen toe alsook de ganse blikken tomaten.
- Voeg het gehakt toe en breek de grotere brokken met een houten lepel.
- Vul 1 van de lege tomatenblikjes met water en giet dit in de pan.
- Pluk de korianderblaadjes van de stengels en leg ze in de koelkast.
- Hak de koriandersteeltjes fijn en roer onder de stoofpot.
- Voeg de balsamicoazijn toe alsook een flinke snuif zout en peper.
- Breng aan de kook en draai het vuur laag, zet een deksel er ietwat scheef op en laat ongeveer 1 uur sudderen, roer zo nu en dan om.
Jamie Oliver garneert zijn chili con carne met verse korianderblaadjes en serveert met:
- rijst: geef ieder een bord rijst met chili con carne er bovenop of een bord rijst en de ganse pot saus in ’t midden van de tafel
- couscous
- gepofte aardappelen
- een stuk knapperig stokbrood
Als bijgerechten een flinke kom salade, een kommetje yoghurt, een kommetje guacamole en wat schijfjes citroen.
Chili con Carne is geen mexicaanse bereiding. Oorsprong is Texaans. Is tot op vandaag een erkend gerecht in Texas.