Lekker, makkelijk en klaar in minder dan 30 minuten: andijviestamppot voor in de winter en andijvie aardappelsalade voor in de zomer of voor mensen met lactose intolerantie.
Deze recepten is voor 4 personen, met 10 minuten voorbereiding en 20 minuten kooktijd. Snel klaar want de rauwe andijvie wordt bij de nog warme aardappelen gevoegd en zo opgewarmd.
Andijvie is een groene plant, lijkt op salade maar is familie van witloof. Krulandijvie (met dus duidelijk krullende bladeren) smaakt meer bitter dan andijvie met glad blad.
Voor mensen die geen melkproducten consumeren, kan je de aardappelpuree maken met cashewnotenmelk (week 20 gram noten 1 uur in water, spoel, blend met 100 ml water: je hebt nu een melk met grofweg 10% vetgehalte, volledig plantaardig zonder lactose). Heb je geen noten, serveer de aardappelen en andijvie dan in een warme salade met een vegetarische dressing (zie onderaan).
Ingrediënten voor stamppot met andijvie
- anderhalve kilogram gewassen, biologisch geteelde bloemige/kruimige aardappelen (Dore of Irene of makkelijker te verkrijgen Bintje): laat de schil eraan voor extra voedingswaarde en vezels en snijdt in stukken
- 400 gram andijvie, gewassen en fijngesneden
- 350 gram gerookte gekookte worst
- 200 gram ontbijtspek, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 150 ml volle melk
- 50 gram boter (of spekvet)
- zout en versgemalen zwarte peper
- indien gewenst: een snuifje nootmuskaat
Andijviestamppot met spekjes en rookworst maken
- Doe de aardappelen in een pan met koud water en zout en breng aan de kook. Zet het vuur lager en kook de aardappelen ongeveer 15 (tot 20) minuten tot ze zacht zijn.
- Terwijl de aardappelen koken, verhit je de olie in een koekenpan en bak hierin het spek tot het mooi gekleurd en krokant is. Leg het spek na het bakken op een stukje keukenpapier om het overtollige vet op te slorpen.
- Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet de aardappelen af in een vergiet en laat uitlekken.
- In de nog warme aardappelpot verwarm je de melk en de boter (of spekvet uit de koekenpan), voeg er de aardappelen aan toe en pureer.
- Voeg de andijvie toe en roer met een houten lepel totdat de andijvie warm is en verwelkt: een 5 tal minuten.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Meng het spek in de andijviestamppot en verdeel over de borden.
- Snijd de rookworst in schijfjes en serveer bovenop de puree.
- Serveer andijviestamppot met een flinke schep mosterd.
Aardappelsalade met andijvie
Belangrijk is in de eerste plaats de keuze van de aardappelen: voor puree gebruik je bloemige aardappels, voor aardappelsalade gebruik je vastkokende (Nicola, Charlotte, Ratte).
In plaats van de ingrediënten te pureren, snijd je de net gekookte aardappels in schijfjes, voeg er de gesneden andijvie bij en zet onder elkaar met een lekkere vinaigrette: meng bijvoorbeeld 1 theelepel Dijon mosterd met 1/2 theelepel zout, 1/4 theelepel peper en 3 eetlepels appelazijn. Meng er onder voortdurend roeren 10 eetlepels olijfolie door (of maak de emulsie supersnel in een klein blendertje).
Meng de dressing door de andijvie aardappelsalade en voeg indien gewenst meer peper, zout of verse tuinkruiden toe (dille, bieslook, peterselie).
Annemiea Yerna zegt
heerlijk toch met dit weer……………..