Makkelijk recept om lekkere Servische bonensoep te maken met weinig ingrediënten, zodat je goedkoop een lekker vullende warme wintersoep kan maken.
Dit typisch winterrecept – Pasulj genaamd – wordt klassiek bereid met gerookt vlees zoals spek of worst, of met taaiere stukken gerookt vlees van het varken. Onderstaand recept gebruikt kielbasa: een voorgekookte, gerookte en gekruide varkensworst, ook wel als Poolse worst verkocht. Als je het niet kan vinden, is gerookt spek een lekker alternatief. En niemand belet je om chorizoworst of salami te gebruiken: natuurlijk niet meer authentiek maar zeker ook lekker.
Serveer deze bonensoep met knapperig (veelgranen) brood en als het kan een goed glas rode wijn.
Bonen laat je liefst 36 uur weken in water. Anders gezegd: zet de bonen te wijk ’s morgens als je opstaat als je de volgende avond aan je soep gaat beginnen. We willen maar zeggen: als je net voor middernacht nog bonen gaat weken en de volgende dag al vanaf de middag gaat koken, dan willen je bonen wel eens ietwat harder aanvoelen dan wat je gewoon bent uit blik of bokaal.
Ingrediënten
- 1 kg gedroogde witte bonen
- 2 uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 3 blaadjes laurier
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 grote wortel, gekuist en in schijfjes gesneden
- een 6tal peperkorrels
- 250 gram kielbasa in dikke plakken gesneden
- 1/2 eetlepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel paprika poeder
- 2 eetlepels bloem
Servische bonensoep koken
- Zet de bonen in een pot en haal er stukjes gruis en kaf uit. Spoel 2 keer onder koud water.
- Doe de bonen in een grote pot en voeg net zoveel water toe tot de bonen 3 tot 5 cm onder staan.
- Breng het water aan de kook, zet het vuur lager en laat een half uur op een laag vuur sudderen.
- Neem de pan van het vuur en giet er voldoende koud water over zodat de bonen 7.5 cm onder staan.
- Laat de boden naar de bodem zinken, wacht een 2 tal minuten giet al het water af en vervang met vers water.
- Breng het water opnieuw aan de kook en draai het vuur lager.
- Voeg de uien, knoflook, laurier, peterselie, tomatenpuree, wortel, en de peperkorrels toe aan de bonen.
- Kook het geheel zachtjes over een zeer laag vuur voor anderhalf tot 2 uur: totdat de bonen zacht zijn.
- Na 45 minuten koken, voeg je de kielbasa bij in de pot.
- Een 15 tal minuten voor serveren breng je de soep op smaak met zout (proeven en toevoegen). in een andere pan verwarm je de olie goed warm, voeg er dan de paprika aan toe en even later ook de bloem. Roer tot een dunne pasta.
- Voeg de paprika-bloempasta alles al roerende toe aan de bonensoep.
- Laat een 5 tal minuten sudderen tot de soep dik is.
Een reactie achterlaten