Wil je in 10 minuten lekkere pannenkoeken smullen? Ga dan onmiddellijk aan de slag met dit pannenkoeken recept van Piet Huysentruyt: mengen, bakken, smullen…
Oorspronkelijk werden pannenkoeken gebakken uit een mengsel van 50% boekweitmeel en 50% bloem. Piet Huysentruyt gebruikt gewoon bloem, maar ik vind de pannenkoeken veel luchtiger als ze – simpel en even snel klaar – met zelfrijzende bloem worden gemaakt: aan u de keuze!
Vergeleken met grootmoeder’s gistpannenkoeken, gebruikt Piet extra veel eieren (minstens dubbel zoveel), wat natuurlijk zorgt voor de extra smaak (bij gebrek aan gistsmaak). Bovendien zorgen de extra eieren ervoor dat je de pannenkoeken mooi goudbruin krokant kan bakken.
Pannenkoeken ingrediënten
- 200 gram bloem
- 70 gram griessuiker
- 4 organische eieren
- een halve liter melk
- 20 gram echte boter
- arachide-olie (Piet gebruikt bakmargarine op basis van soja, maar alles met geharde olieën – zelfs al is het dan plantaardig – vinden wij niet zo gezond, vandaar de arachide-olie. Ieder zijn gedacht natuurlijk).
Pannenkoeken bakken
- Smelt de boter op een laag vuur in een pan.
- Doe de bloem, eieren, melk, suiker en gesmolten boter in een kom en klop met een klopper tot alle klonters uit het deeg zijn verdwenen.
- Zet een koekenpan (dun en met lage rand) op het vuur, doe er een beetje arachide-olie in en laat de pan goed warm worden.
- Doe een schep van het beslag in de koekenpan en draai tegelijk met de pan zo het deeg zich gelijkmatig verdeeld over de bodem van de pan.
- Gebruik een spatel voor het draaien van de pannenkoek van zodra de bovenkant droog is. Snijd de pannenkoek indien nodig los van de rand van de pan alvorens om te draaien.
Piet Huysentruyt gebruikt zoals ik altijd een anti-kleefpan om pannenkoeken te bakken. Met wat ervaring en genoeg warme olie in de pan kan je ook een gewone pan gebruiken.
Dit zijn de slechste die ik ooit gemaakt hebt. arachide-olie bij pannenkoeken.. wie bedenkt het !!!