Makkelijk en lekker aardappelgratin recept met gehakt, spinazie, spek en gehakt, zodat je in slechts 1 schotel een compleet warme maaltijd kan serveren.
Een ovenschotel dus met lagen: vertrek met aardappelpuree, daarboven gebakken spinazie en daarboven zeer smaakvol gehakt op basis van hamburgers gebakken met flink wat ajuin. Voor extra smaak wordt op de tweede laag spinazie geraspte kaas gestrooid en op de ganse schotel leg je enkele repen spek.
Recept aardappelgratin voor 6 personen
- 1 kg aardappelen
- 200 ml room
- zout, peper en nootmuskaat
- 1 kg spinazie (uit de diepvries)
- 4 hamburgers (uit de diepvries)
- 3 rode uien in kleine stukjes gesneden
- 4 eetlepels poedersuiker
- 6 plakjes spek
- geraspte Gruyère kaas
Aardappelgratin maken
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Schil de aardappelen en kook ze in water voor ongeveer 20 minuten.
- Giet de gekookte aardappelen af, doe er zout, peper, nootmuskaat en room bij en pureer.
- Doe de spinazie in een warme pan en bak even aan zodat het water vrijkomt: giet het nat weg of laat het verdampen. Als de pan droog is, voeg dan wat zout, peper en een klontje boter toe en zet apart.
- (Laat de eventueel bevroren hamburgers ontdooien).
- Schil de uien, hak fijn en bak in een pan met wat boter op een middelmatig vuur glazig. Doe er dan 4 eetlepels suiker en 1 theelepel zijn bij. Roer alles goed om en laat een 10 tot 15 minuten op een zeer laag vuur karameliseren.
- Voeg er dan de hamburgers bij, maak het gehakt los, roer goed onder de uien en laat een 5tal minuten bakken op een laag vuur.
- In een ingevette vuurvaste schotel doe je eerst een laag aardappelpuree, gevolgd met een laag spinazie en een laag uien met gehakt. Leg er opnieuw een laag spinazie over, deze keer bestrooid met geraspte Gruyère kaas. Doe er een extra laag aardappelpuree over, leg er de 6 stukken spek op en dek goed af met een dikke laag geraspte Gruyère kaas.
Dit aardappelgratin recept is serveerklaar na 15 minuten in de oven: eet smakelijk!
Leave a Reply