Hoe eet je met plezier meer lekkere, gezonde groenten? Door ze te verwerken in aardappelpuree zoals deze makkelijke broccolistamppot met tip om ook de kinderen ervan te laten smullen.
Van alle broccoli recepten is dit toch wel het makkelijkst en alhoewel niet exotisch, best lekker. Het is aardappelpuree, maar lichter, helderder en kleurrijker: met meer vezels en vitaminen. Als je de broccoli samen met de aardappelen kookt, pureren de roosjes heel makkelijk tot broccolipuree. Voor een wat meer beetgaar resultaat is het beter de broccoli bloemen enkele minuten apart te roerbakken of te stomen. De harde stelen van de broccoli smijt je niet weg: snijd ze in stukken en kook samen met de aardappelen.
In plaats van boter onder de aardappelpuree te mengen, kan je een gelijke hoeveelheid olie in een pan doen en hierin de broccoli enkele minuten in roerbakken. Doe dan alles bij de aardappelpuree en breng op smaak. Of probeer onderstaand recept waar de smaak wordt opgefleurd met een citroenschil en verrijkt met parmezaanse kaas.
Aardappelpuree kan je mooi en speels vormgeven in je bakvormpjes: je kinderen zullen deze kerstboom alvast met plezier oppeuzelen.
Stamppot broccoli ingrediënten
- 750 gram aardappelen
- 180 gram broccoliroosjes
- 4 eetlepels boter
- geraspte schil van 1 citroen
- 4 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
- zout
Broccoli stamppot maken
- Schil de aardappelen en leg ze in hun geheel in een grote pot met koud water. Voeg er flink wat zout aan toe en zet op een hoog vuur.
- Van zodra het water kookt, was je de broccoliroosjes en plaats in een stoommandje (of vergiet dat in je pot past, Ikea heeft een ideaal niet al te grote pot met vergiet) over de aardappelen en zet een deksel op de pot (het is ok als er stoom ontsnapt).
- Stoom de roosjes gaar voor 3 tot 6 minuten, haal ze uit de “stoompot” en laat de aardappelen verder koken tot ze gaar zijn (30 tot 40 minuten als je echt grote aardappelen gebruikt).
- Giet de aardappelen af, bewaar wat van het kookwater en laat de aardappelen uitlekken.
- Doe de gestoomde roosjes in een kom en pureer met een staafmixer (of in een food processor / keukenrobot) tot een redelijk gladde broccolipuree.
- Stamp de aardappelen met behulp van een aardappelstamper.
- Voeg broccoli puree en boter toe en blijf stampen, voeg zoveel kookwater van de aardappelen toe tot de puree zacht genoeg is. proef wel vooraleer meer kookwater bij te voegen, want het kookwater is erg zout (als je er flink wat zout ingedaan had in het begin natuurlijk).
- Voeg de geraspte parmezaanse kaas toe en de citroenschil en meng goed.
- Proef en breng verder op smaak met indien nodig meer zout of voeg melk toe als de puree niet zacht genoeg is maar zout genoeg van het kookwater.
Deze broccolistamppot serveert heerlijk met gehakt, rosbief of blinde vink.
Een reactie achterlaten