Lekker recept om fazant in 2 keer te roosteren zodat je zowel de borsten als de poten zeer mals kan serveren.
Fazant klaarmaken gaat het makkelijkst door de vogel zonder teveel tralala te roosteren in de oven. Dit wild vlees bevat echter weinig vet, zorg er daarom voor dat je de vogel tijdens het braden met vet of olie overgiet of de vogel met vet spek bedekt zodat het vlees niet uitdroogt of taai wordt. Een fazant is meestal genoeg voor 2 personen.
De borst wordt meestal saignant roze geserveerd en de poten worden meestal in stoofvlees verwerkt. Je kan het vlees ook mals maken door het te marineren in witte of rode wijn, maar dit zal natuurlijk de smaak veranderen.
Wil je origineel zijn, serveer het gevogelte dan met gebakken aardappels, gestoofde peren en rozijnen geweekt in brandewijn.
Recept voor fazant in de oven
- 3 dikke fazanten, in stukken gesneden klaar om in de oven te bereiden
- 2 theelepels geplette jeneverbessen
- 1 verkruimeld laurierblad
- een snuifje gedroogde tijm
- 3 geplette teentjes knoflook, grof gehakt
- arachide olie
- 100 gram van bijvoorbeeld pancetta (Italiaans gedroogd buikspek) in dunne plakjes gesneden
Fazant Klaarmaken
- Begin met de fazant 1 dag op voorhand in stukken te snijden. Trek een poot zo ver mogelijk uit en snijd hem weg van de borstkas tussen het gewricht. Herhaal met de andere poot. Knip of snijd de gehele borst met been uit de vogel alsook de vleugels. Verwijder geel vet of rood bloed van de schotwonde. Wikkel de borsten in plastiekfolie en leg in de ijskast voor de volgende dag, maak een wildfond van karkas, ingewanden, nek en vleugels (of vries in om dit later te doen) en ga nu alvast de poten in de oven braden.
- Verwarm een gasoven op 140 graden C of een elektrische oven met ventilator op 120 graden C.
- Schik de poten met het vlees naar omlaag op een braadslee of ovenschotel in 1 laag.
- Bestrooi de poten met de jeneverbessen, kruiden, knoflook, zout en peper en bedek dan met genoeg olie.
- Rooster de poten voor ongeveer 2 uur, giet er zo nu en dan het braadvet over en draai de poten na 1 uur om (klaar als het vlees zeer mals is).
- Laat de poten in het braadvet afkoelen en zet in de ijskast.
- De volgende dag haal je borst en poten uit de ijskast en laat wat op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden C voor een gasoven en 210 graden C voor een elektrische oven met ventilator.
- Kruid de borst goed met peper en zout en bedek volledig met de pancetta.
- Leg de borsten in een grote braadslee en braad voor 12 minuten.
- Voeg de poten toe en laat nog 8 tot 15 minuten verder braden, afhankelijk van hoe saignant of gekookt u uw borstvlees wil eten. Vraag uw slager of poelier om raad.
Haal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 5 tot 10 minuten verder rusten vooraleer de fazant te serveren.
Een reactie achterlaten