17 recepten om lekkere groentesoep te maken: heb je die met pistou van Jeroen Meus al geproefd?
2 makkelijkste basisrecepten: zodat je 1. niet doorgestoken of 2. gepureerde (gemixte) groentesoep zal maken + 15 lekkere groentesoepen + pistou soep van Jeroen Meus + peterseliesoep van Piet Huysentruyt.
Onskookboek.be » Soep » 17 recepten om lekkere groentesoep te maken: heb je die met pistou van Jeroen Meus al geproefd?
Ideaal voor je slanke lijn: lekkere courgettesoep van Piet Huysentruyt zonder vetstof! + BONUS recepten hoe je courgette verwerkt in seldersoep, wortelsoep, preisoep en courgette broccoli soep.
Niet doorgestoken noemt men ook juliennesoepen of brunoisesoepen: omdat de groenten in fijne reepjes (julienne) of daarna in kleine dobbelsteentjes (brunoise) zijn gesneden.
Ui, groenten en aardappelen wassen, schillen en fijnsnijden in stukjes van 2 tot 3 mm.
Olie goed heet laten worden en de ui hierin goudgeel bakken.
Groenten toevoegen, blussen met 100 ml water en enkele minuten laten stoven zodat de aroma’s vrijkomen.
Zetmeel zoals rijst of aardappelen bijvoegen, water of bouillon toevoegen, kruiden en aan de kook brengen. Laat koken tot de groeten gaar zijn en voeg 20 minuten vroeger in de kokende soep tapioca of vermicelli. Serveer bijvoorbeeld met een dot yoghurt (bij “zoete” soepen zoals wortel of pompoen), vers gesneden tuinkruiden en gebakken korstjes.
2. Doorgestoken groentesoep maken (Gemixte Groentesoep maken)
3 groenten is al wat je nodig hebt om te genieten van deze lekkere puntpaprika soep: een licht, fris vegetarisch paleo soep recept…Gemixte of doorgestoken soepen vragen minder voorbereiding omdat de groenten grof gesneden worden.
De rest van de bereiding is vergelijkbaar met het vorige basisrecept. Maar de groenten worden gepureerd als ze gaar zijn. Dikwijls zal de soep niet zolang koken als bij niet gemixte soep. Daarna de soep een 5 tal minuten verder laten koken zodat het zetmeel van de aardappelen en andere gemixte groenten kan zwellen en zo de soep zal binden.
Ondertussen stoof je indien gewenst enkele fijngesneden groenten apart in boter voor de garnering.
Want wat is beter dan een kaassoep in een dampende kom? Sandra Bekkari’s broccolisoep? Of de lekkere klassieke broccolisoep recepten met kaas van Jeroen Meus of Piet Huysentruyt?
Onderstaande recepten volgen voorgaand tweede basis recept voor gepureerde soep. Ze variëren alleen in het gebruik van groenten en hoeveelheden:
Ajuinsoep: 100 gram ajuin, 300 gram aardappelen en 1 liter water, peper en zout of een bouillonblokje
Savooisoep: 1 ui, 1 kleine savooi, 1 soepselder, 500 gram aardappelen, 2500 ml water, peper, zout en 40 gram hoeveboter
Seldersoep: 30 gram ui, 1 kleine (soep)selder, 300 gram aardappelen en 1 liter water, peper en zout of een bouillonblokje
Spruitjessoep: 100 gram spruitjes, 300 gram aardappelen en 1 liter water, peper en zout of een bouillonblokje
Tomatensoep: verse tomaten worden met de andere groeten gaar gekookt, tomatenpuree wordt pas na het pureren toegevoegd
Tuinkerssoep: 150 gram tuinkers, 500 gram aardappelen, peper, zout, 2 liter groentebouillon, bijvoorbeeld serveren met gebakken korstjes en hardgekookt ei
Na het pureren is het altijd aangeraden de soep te proeven en verder op smaak te brengen met peper en zout of een extra (stukje) bouillonblokje of kruiden. Elke groentesoep wordt al snel feestelijker door er net voor het opdienen wat room door te roeren.
Voorbeeld: Gemixte peterseliesoep van Piet Huysentruyt
Bereid je Beste Butternutsoep met Moeder’s Beproefd Recept
Voor erwtensoep, peterseliesoep of spinaziesoep werkt Piet met 2 potten:
Hij stooft de soepgroenten in 1 pot en
kookt de peterselie apart in een andere pot.
Waarom apart koken in 2 potten, hoor ik je vragen?
Om de groene kleur van de peterselie (spinazie, erwten) zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen.
Want: hoe langer je kookt, hoe minder frisgroen je kleur.
Omgekeerd: te kort gekookte groenten, pureer je dan weer niet goed zacht. Daarom kook Piet kort maar: hij pureert de peterselie in de blender. Want een blender mixt nu eenmaal beter, fijner, smeuïger dan een staafmixer.
Het makkelijkste recept om lekkere courgettesoep te maken lees je hier: bovendien klaar in 10 minuten, inclusief lekkere curry korstjes.
Dus:
soepgroenten goed garen en pureren met staafmixer in 1 pot
groene hoofdgroente apart snel gaar koken in een andere pot en met koud water mixen in een blender
de groene puree door de gemixte soepgroenten roeren en serveren.
Lijkt allemaal omslachtig, tot je Jeroen Meus hieronder groentesoep ziet maken waar hij op’t allerlaatste apart gemixte, groene pistou door roert.
Piet’s peterseliesoep is dus vooral een pure, frisse lentesoep. Al kan ze uiteraard ook maken met het loof (en de wortel!) van de wortelpeterselie. Een witte wortel die wat op pastinaak lijkt. beide zijn immers wit. Uiteraard smaakt de wortelpeterselie naar wortel. En bovenaan is en geen “ravijntje” zoals bij pastinaak.
Op zoek naar beproefde pompoensoep recepten? Dit zijn de 5 lekkerste! Staat jouw populairste recept er ook bij? Welk recept vind jij nog beter dan nr.4 van Jeroen Meus? En…
Zoals met alle soepen bij Piet Huysentruyt: het soep recept zelf is pure basis, de afwerking kan alle richtingen uit. Voor peterseliesoep kan je:
serveren met gerookte zalm
vis in blokjes snijden en pocheren in de gemixte soep
tofublokjes bij serveren
meer look in de soep en serveren met wijngaardslakken
Piet’s peterseliesoep recept:
Wie kan wachten kookt eerst de peterselie en gebruikt dat kookvocht voor de rest van de soep.
Lekkere donkerrode tomatensoep met balletjes, met tips van Piet Huysentruyt…Klassieke bereiding: 1 ui, 1 preistengel, enkele knoflookteentjes en 1 aardappel aanstoven in vetstof, gekruid met peper en zeezout. Daarna overgieten met bouillon (bij Piet was dat toentertijd 2 liter water + 1 eetlepel van zijn groentebouillon). Aan de kook brengen en een haf uur laten pruttelen.
In een andere pot peterselie garen in kokend water (7 tot 10 minuten pruttelen. Onmiddellijk afgieten in een vergiet en afkoelen met koud, stromend water.
Pureer de soepgroenten met een staafmixer. Laat nog even opkoken zodat de soep wat extra bindt door het vrijgekomen zetmeel van de aardappel.
Pureer de peterselie met wat water in een blender.
Roer de gepureerde peterselie door de rest van de groentesoep en serveer onmiddellijk!
Voorbeeld: Niet gemixte groentesoep van Jeroen Meus, met gemixte pistou
Lekker genieten van makkelijke Italiaanse courgettesoep: na 10 minuten voorbereiding laat je de soep gewoon gaar sudderen zodat je er geen omkijken meer naar hebt en iets anders kan doen. Met goedkope Italiaanse worst in plaats van chorizo…Heel klassieke groentesoep met boeiende pistou van Jeroen Meus.
Jeroen gaat echter een stuk soepvlees bij in de “groentebouillon” garen, en voegt dat soepvlees bij in de soep. Wij doen dat niet.
We vervangen diepvrieserwten met bonen uit blik en voegen extra wat tomaat toe.
Wat is Pistou Soep?
Pistou is de Provençaalse versie van de Italiaanse pesto.
Je kent de ingrediënten van pesto waarschijnlijk wel:
knoflookteentjes
pijnboompitten
grof zout
basilicum blaadjes
Parmezaanse kaas
Pecorino Sardo kaas
7 lekkere komkommersoep recepten: klassiek met boter, volledig vegetarisch of goed voor de cholesterol. Koud en snel zonder koken à la Sandra Bekkari, Puur Genieten a la Pascale Naessens of… Makkelijk en beproefd recept van Jeroen Meus.Hoe maak je het makkelijker en goedkoper, wanneer je in de Provence woont en niet direct aan die Italiaanse kazen bij de hand hebt?
Gewoon de noten en kazen vervangen met olijfolie.
Makkelijk en evenzeer lekker.
Gewoon met voor het serveren door de soep roeren.
Verder maakt Jeroen Meus dus een zeer klassieke, niet doorgestoken groentesoep, zoals in het basisrecept bovenaan.
Smakelijk!
17 recepten om lekkere groentesoep te maken: heb je die met pistou van Jeroen Meus al geproefd?
https://www.onskookboek.be
2 makkelijkste basisrecepten: zodat je 1. niet doorgestoken of 2. gepureerde (gemixte) groentesoep zal maken + 15 lekkere groentesoepen + pistou soep van Jeroen Meus + peterseliesoep van Piet Huysentruyt
groenten die je beetgaar wil serveren: Jeroen kiest voor 100 gram diepvrieserwtenniet paleo, dus logischerwijze niet gebruiken, 1 courgette en 250 gram prinsessebonen (niet paleo), wij kiezen voor bonen (niet paleo) uit blik
Voor de pistou
1bussel verse basilicumblaadjes
2teentjes knoflook
50mlof meer olijfolie
Bereiding
Giet flink wat olijfolie in een soeppot met dikke bodem.
Ui fijn snipperen en beginnen aanstoven.
Wortelen schillen, in brunoise snijden (kleine dobbelsteentjes) en mee aanstoven.
Selder wassen en in brunoise snijden.
Halve venkel: loof eraf, hart eruit en de rest in brunoise: eerst in reepjes, dan in dobbelsteentjes en mee aanstoven.
Aardappels niet te klein snijden en mee aanstoven.
Tenslotte enkele tomaten toevoegen in grote stukken gesneden.
Overgieten met zelfgemaakte bouillon en rustig laten pruttelen.
Ondertussen groenten snijden die je beetgaar wil serveren: courgette en groene boontjes in brunoise snijden.
Ondertussen maak je de pistou: 2 knoflookteentjes en flink wat verse basilicumblaadjes in een flinke scheut olijfolie met grof rotszout en peper liefst fijnstampen (Jeroen gaat mixen in een blender: veel sneller, maar net iets anders van smaak)
Wanneer de soepgroenten gaar zijn, voeg je de erwten, prinsessenbonen en courgette toe en laat 10 minuten mee pruttelen.
Wil je boontjes uit blik gebruiken, voeg die dan op het allerlaatst toe, want deze zijn immers al gaar.
Proef en kruid verder met peper en rotszout.
Roer per bord wat pistou door de groentesoep en serveer.
Dank
Graag gedaan en bedankt voor het bedankje! :-)
Laat het je smaken!