Snel rijst met kip recept zodat zelfs de traagste kok binnen 30 minuten zal genieten van een heerlijke rijstschotel: sneller en goedkoper dan afhalen!
Op onze gezonde soep site zagen we een maissoep voorbijkomen waarbij vermeld staat, dat ze sneller gemaakt is dan wanneer je in je auto zou stappen en de soep gaat afhalen bij de Chinees…
Onder hetzelfde snelle motto maken we onderstaand kip recept met rijst en broccoli. Persoonlijk vind ik de versie in een Chinees restaurant lekkerder, maar het gaat hem in dit recept vooral om snelheid.
Je kan dit recept ook maken met teriyaki saus, maar deze keer gaan we voor ietwat meer “Thaise” smaak… Uiteraard kan je wat je uit een flesje schudt nooit vergelijken met wat je in Thailand eet, maar zoals we reeds zegden: de nadruk licht op de snelheid van het recept, zodat ieder toch snel zal genieten van een zelfgemaakt gerecht na een drukke dag.
Bovendien smaakt het toch uitgesproken anders dan kipfilet gebakken met kipkruiden.
Je kan zelf verder creatief experimenteren met een lekkere saus: zolang je er sojasaus, sesamolie, een zoete confituur (pruimen en abrikozen zijn ideaal), wat pittige kruiden en wat vers zuur bijvoegt, ben je meestal goed bezig.
Hoe zoeter je saus, hoe meer je deze kan karameliseren rondom een anders toch wel flauw smakend stuk kipfilet. Kies ook voor een niet neutraal smakende vetstof, zodat je ook daarmee wat meer smaak in de kipfilet bakt.
Smakelijk!
Rijst met kip
Ingrediënten
- rijst voor 4 personen
- 500 gram broccoliroosjes
naar smaak en inspiratie:
- 1 eetlepel vissaus
- 5 tal eetlepels zoete Thaise chili saus
- 1 eetlepel sojasaus
- 60 ml vers geperst limoensap
- 1 theelepel maïzena
indien nodig na proeven:
- bruine suiker naar smaak
Om de kipfilet te bakken:
- 2 eetlepels sesamolie
- 600 gram kipfilets
Voor extra garnering:
- naar wens 2 eetlepels sesamzaadjes
Bereiding
- Begin met de rijst te koken zoals op de verpakking vermeld. Wie rijst los koop, voegt water toe tot 2 vingers boven de rijst, breng aan de kook en laat (een 12 tal minuten) garen.
- Ga ondertussen de broccoliroosjes stomen (in een stoommandje of stoompot) tot ze beetgaar zijn (een 2 tot 3tal minuten).
- Maak ondertussen de "Thaise saus" door de chilisaus te mengen met de vissaus, sojasaus, maïzena en het limoensap.
- Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en bak er de kipfilets in gaar (1 tot 3 minuten aan elke kant, de ervaring maakt de meester, is het je eerste keer dat je kipfilets bakt, snijdt ze dan na enkele minuten open: roos vlees is niet gaar, wit vlees wel).
- Neem de filets uit de pan, zet het vuur lager, giet de thaise saus in de pan en roer met een houten lepel eventuele aanbaksels los van de bodem in de saus. Roer om tot de saus indikt.
- Proef: is de saus te zuur of te scherp, roer er dan wat bruine suiker door.
- Voeg de gestoomde broccoliroosjes en gebakken kipfilets toe, roer zachtjes om zodat zowel vlees als groenten met saus bedekt zijn en laat indien gewenst 1 tot 2 minuten verder karameliseren (met extra bruine suiker lukt dit beter, maar weet dat er al flink wat suiker in de Thaise chili saus verborgen zit!).
- Garneer met sesamzaadjes of zet naast je rijst met kip een kommetje sojasaus (met fijngesneden verse knoflook en verse chili indien voorhanden) en een kommetje sesamzaadjes.
Een reactie achterlaten