• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Bruine bonen met rijst

Lekker exotisch gerecht uit Suriname: bruine bonen met rijst, kip en verse, zoetzure komkommer.

Onskookboek.be » Winterrecepten » Bruine bonen met rijst

Laat een Reactie achter

Makkelijk en snel recept om bruine bonen met rijst te maken zodat je een lekker en heerlijk vullend rijstgerecht kan serveren.

Lekker exotisch met bonen, kip en verse, zoetzure komkommer. Om snel te werken gebruiken we bonen uit blik en filet van kip, wat maakt dat dit geen authentiek recept uit Suriname meer is.

BBR is een zeer populair gerecht uit Latijns America, de Nederlandse Antillen en de Caribbean en is ook bekend als "arroz con frijoles" in het Spaans en "feijão com arroz" in het Portugees. Klaar binnen het uur.

Recept bruine bonen met rijst

  • 1/2 kilo kippenfilet (voor meer smaak en vlees kan je een ganse kip gebruiken, in beetklare stukken snijden en pas in het recept de kooktijd aan tot de stukjes kip gaar zijn)
  • 1 theelepel curry
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • zwarte peper naar smaak
  • 60 gram boter
  • 1 gehakte ui
  • 1 gehakte paprika
  • 1 eetlepel fijngehakt knoflook
  • 2 in blokjes gesneden tomaten
  • 1 bakje champignons (250 gram) in 4 gesneden
  • 250 ml kopje water
  • 1 bouillon blokje (van Knorr)
  • 2 laurierbladeren
  • 1 blik bruine bonen (van ongeveer 425 gram): spoel met water en laat uitlekken
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels ketjap manis (zoete Soja Sauce, of als je het niet in huis hebt: gebruik gewone soja saus en voeg meer suiker toe)
  • 1 kopje rijst

Voor de zoetzure komkommer:

  • 1 komkommer
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 1/2 eetlepel azijn
  • 1/2 theelepel pepper

Recept zoetzure komkommer

  1. Om de zoetzure komkommer snijd je de groente in dunne schijfjes, voeg 1 theelepel zout toe en laat ongeveer 15 minuten rusten.
  2. Knijp het vocht uit de komkommer en voeg 1 eetlepel suiker, 1 theelepel mosterd, 1/2 eetlepel azijn en peper toe naar smaak.

Surinaamse bruine bonen met rijst koken

Bruine Bonen met Rijst

  1. Snijd de kip in stukken en voeg kerrie, paprikapoeder en peper toe naar smaak.
  2. Doe de boter in een koekenpan, wacht tot ze licht bruin kleurt, voeg dan de kip toe en laat bruinen.
  3. Als het vlees gebruind is, voeg je de gesneden ui, paprika en knoflook toe en laat verder sudderen tot de ui glazig wordt.
  4. Als de ui zacht en doorschijnend is, voeg je de gesneden tomaat en champignons toe, alsook het water, bouillonblokje en de laurierblaadjes.
  5. Voeg dan de bruine bonen toe met een eetlepel azijn, 1 eetlepel suiker en 2 eetlepels ketjap manis.
  6. Laat de bonen voor 20 minuten sudderen.
  7. Kook ondertussen de rijst: doe 2 kopjes water in een pot en breng aan de kook. Voeg er dan 1 kopje rijst aan toe en laat 20 minuten koken (of volg de richtlijnen op de verpakking van de rijst).

Serveer de bruine bonen met kip en rijst en wat zoetzure komkommer of gewoon met verse tomaten en wat verse basilicumblaadjes.

Filed Under: Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen...

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!