Makkelijk en snel recept om bruine bonen met rijst te maken zodat je een lekker en heerlijk vullend rijstgerecht kan serveren.
Lekker exotisch met bonen, kip en verse, zoetzure komkommer. Om snel te werken gebruiken we bonen uit blik en filet van kip, wat maakt dat dit geen authentiek recept uit Suriname meer is.
BBR is een zeer populair gerecht uit Latijns America, de Nederlandse Antillen en de Caribbean en is ook bekend als "arroz con frijoles" in het Spaans en "feijão com arroz" in het Portugees. Klaar binnen het uur.
Recept bruine bonen met rijst
- 1/2 kilo kippenfilet (voor meer smaak en vlees kan je een ganse kip gebruiken, in beetklare stukken snijden en pas in het recept de kooktijd aan tot de stukjes kip gaar zijn)
- 1 theelepel curry
- 1 theelepel paprikapoeder
- zwarte peper naar smaak
- 60 gram boter
- 1 gehakte ui
- 1 gehakte paprika
- 1 eetlepel fijngehakt knoflook
- 2 in blokjes gesneden tomaten
- 1 bakje champignons (250 gram) in 4 gesneden
- 250 ml kopje water
- 1 bouillon blokje (van Knorr)
- 2 laurierbladeren
- 1 blik bruine bonen (van ongeveer 425 gram): spoel met water en laat uitlekken
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels ketjap manis (zoete Soja Sauce, of als je het niet in huis hebt: gebruik gewone soja saus en voeg meer suiker toe)
- 1 kopje rijst
Voor de zoetzure komkommer:
- 1 komkommer
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel Dijon mosterd
- 1/2 eetlepel azijn
- 1/2 theelepel pepper
Recept zoetzure komkommer
- Om de zoetzure komkommer snijd je de groente in dunne schijfjes, voeg 1 theelepel zout toe en laat ongeveer 15 minuten rusten.
- Knijp het vocht uit de komkommer en voeg 1 eetlepel suiker, 1 theelepel mosterd, 1/2 eetlepel azijn en peper toe naar smaak.
Surinaamse bruine bonen met rijst koken
- Snijd de kip in stukken en voeg kerrie, paprikapoeder en peper toe naar smaak.
- Doe de boter in een koekenpan, wacht tot ze licht bruin kleurt, voeg dan de kip toe en laat bruinen.
- Als het vlees gebruind is, voeg je de gesneden ui, paprika en knoflook toe en laat verder sudderen tot de ui glazig wordt.
- Als de ui zacht en doorschijnend is, voeg je de gesneden tomaat en champignons toe, alsook het water, bouillonblokje en de laurierblaadjes.
- Voeg dan de bruine bonen toe met een eetlepel azijn, 1 eetlepel suiker en 2 eetlepels ketjap manis.
- Laat de bonen voor 20 minuten sudderen.
- Kook ondertussen de rijst: doe 2 kopjes water in een pot en breng aan de kook. Voeg er dan 1 kopje rijst aan toe en laat 20 minuten koken (of volg de richtlijnen op de verpakking van de rijst).
Serveer de bruine bonen met kip en rijst en wat zoetzure komkommer of gewoon met verse tomaten en wat verse basilicumblaadjes.
Een reactie achterlaten