Geniet van ‘n echte klassieker!
Simpele appeltaart met bladerdeeg en vanille: heerlijk als dessert of snel gemaakt om te genieten als allerlekkerste vieruurtje!
Bekijk ook het bonus recept voor meer inspiratie op hetzelfde idee onder het omkaderde recept.
Inhoud
Tips en Weetjes
Er zijn 2 supersnelle manieren om te genieten van "een deegkorst met fruit".- De eerste is fruit in een kommetje te doen, er een snel gemengde crumble (al dan niet gedeeltelijk van koekjeskruimels) over de strooien en te bakken in de oven tot de crumble krokant is.
- De andere snelle manier is te vertrekken van een vel bladerdeeg uit de winkel zoals in onderstaand recept.
Fruit erop, al dan niet toevouwen, bakken, klaar.
Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten...
Ingrediënten
- 1 pak van 375 gram bladerdeeg
- 5 grote eetappels zoals Cox of Elstar
- sap van 1 citroen
- 25 gram boter in kleine stukjes gesneden
- 3 theelepels vanille suiker of 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel bruine suiker
- indien gewenst voor een blinkende taart: 3 opgehoopte eetlepels abrikozenconfituur
Bereiding
- Verwarm de hete lucht oven voor op 220 C, of de gasoven op 200 C (stand 7).
- Rol het bladerdeeg uit tot een cirkel van 35 cm diameter. Heb je een rechthoekig vel bladerdeeg, snijd er dan zo groot mogelijke rechthoeken uit die 4 cm breder zijn dan de breedte van je appelschijfjes.
- Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd in dunne schijfjes, drenk even in het citroensap en verdeel ze dan over het ronde vel bladerdeeg, blijf wel 2 cm weg van de rand. Heb je lange rechthoeken gesneden, leg
- de schijfjes dan in 1 rij en blijf ook hier 2 cm weg van de randen.
- Krul de rand(en) iets op zodat het sap van de appels niet uit de taart loopt.
- Verspreid de boter bovenop de appels en bestrooi met vanille en suiker.
- Bak de appeltaart voor 15 tot 20 minuten, totdat de appels zacht zijn en het bladerdeeg krokant gebakken en gerezen is.
- Indien je een blinkende taart wil serveren: verwarm de abrikozenconfituur en borstel over de appels en de rand van het gebak rand.
- Strooi wat poedersuiker over de appeltaart en serveer met vanille-ijs of crème fraîche.
Bonus: makkelijk appeltaartjes maken
Variatie op bovenstaand recept… Zodat je alweer snel en met zeer weinig werk zal genieten van een appeldessert uit je oven.
Je kan natuurlijk zelf bladerdeeg gaan maken… Maar het ligt gewoon kant en klaar voor het grijpen in de diepvries van je supermarkt. In de verpakking zien de vellen er dunnetjes uit… Maar eens in de oven zwelt het tot een knapperige, goudbruine korst: perfect voor fruittaarten en ander licht gebak.
Best ga je de appels niet schillen, zodat de schil de appelschijfjes kan beschermen tegen aanbranden. Het is ook de bedoeling dat een laagje abrikozengelei de rand van je appels zal beschermen tegen aanbakken… Wat soms al wel eens wil mislukken: dus snijdt wat verbrand is weg en geniet van de rest van je gebak.
Appeltaartjes ingrediënten
- 2 vellen bladerdeeg uit de diepvries in de supermarkt (dikwijls worden ze in 3 gevouwen verkocht en de verpakking lijkt op een rechthoek)
- 4 appelen, liefst biologisch
- sap van 1/2 citroen
- 1 kopje bruine suiker: flink wat bruine suiker dus, ongeveer 200 gram
- 1/4 theelepel zout
- abrikozengelei
Hoe snel appeltaartjes maken
- Oven voorverwarmen op 212 graden C (dat is tussen de 200 en de 225 stand).
- Neem de bladerdeeg uit de diepvries en laat 20 minuten ontdooien alvorens voorzichtig open te vouwen.
- Snijd de vellen ofwel in 3 (voor de appel liefhebbers: net de breedte van je appelschijfjes) of in 2 (breder dan de appelschijfjes, zodat de appels met een lekker krokant korstje zullen worden omringt) : het hangt dus gewoon af van wat je verkiest.
- Vet uw bakplaat in en besprenkel met bloem, leg er de velletjes bladerdeeg op en als het deeg te zacht wordt, leg je het geheel in de ijskast of enkele minuten in de diepvries.
- Verwijder het klokhuis van de appelen, halveer ze en snijd in zeer dunne halve maantjes.
- Doe de appel schijfje in een kom en knijp er het citroensap over.
- Meng er voorzichtig de suiker en het zout door. Laat een paar minuten rusten totdat de suiker duidelijk vochtig is.
- Leg de appelschijfjes overlappend over elkaar op het deeg en bestrijk zo goed en zo kwaad dat gaat met abrikozengelei (als je de gelei wat opwarmt in een sauspannetje, wordt het makkelijker uitstrijken met een borstel).
- Laat de appeltaart 18 tot 20 minuten bakken tot het bladerdeeg duidelijk is gerezen en goudbruin is gebakken. Let niet te veel op het sap dat mogelijkerwijze uit het deeg sijpelt.
- Haal de appeltaartjes uit de oven, (bestrooi indien gewenst met poedersuiker), snijd eventueel in brede repen en serveer.
Bonus: 4 Beproefde Appelcake Recepten – 2 op Grootmoeders wijze
- Hoe maakt grootmoeder het appelcake recept van de Boerinnenbond uit Ons Kookboek?
- 4x Makkelijke Appelcake Maken met Jeroen Meus + Vruchtencake recept dat altijd
lukt - 2 appelcake recepten van Piet Huysentruyt uit SOS Piet: met en zonder eieren…
- Oma’s Breugelcake: een ouderwetse appelcake uit Het Bakboek van het KVLV (‘KVLV’ was beter bekend als ‘Boerinnenbond’, noemt nu alweer ‘Ferm’)
Extra recepten: Wat kan je nog bakken of maken met appel?
- Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
- 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
- 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke kost!
- Budget én lekker: Broodpudding met appel
- Appeltaart op grootmoeders wijze: lekker en klassiek!
- Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
- 3x Appelbol – Heerlijk met ‘n bol roomijs of ‘n toefje room
- Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
Magda Vancoillie zegt
appel in bladerdeeg bollebussen genaamd iemand recept
Marina Marannes zegt
lekkere appeltaart, heel makkelijk recept, met dank aan Coquelicot voor de appels :)