2 heerlijke recepten uit SOS Piet voor appelcake met en zonder eieren: een eenvoudige vier vierde cake met appels en Piet’s appelcake met verse gist maar zonder eieren.
Voor een appel kaneel cake voeg je bij het eerste recept wat kaneel bij de appels vooraleer ze onder het deeg te roeren.
Klassieke cake recepten (boter, ei, bloem, suiker) lukken altijd als je exact de ingrediënten afweegt en de suiker volledig oplost tijdens het kloppen. Eieren komen in allerlei maten en gewichten, zorg ervoor dat je het totaal gewicht van je eieren zonder de schaal in onderstaand recept ook 250 gram is. Een ei uit de supermarkt weegt dikwijls maar 50 gram, dus gebruik dan 5 in plaats van 4 eieren. Of weeg eerst je eieren en weeg dan van de andere ingrediënten hetzelfde gewicht.
De suiker wordt met de dooiers opgeklopt "tot room": geen echte room natuurlijk, wel een luchtig, lichter gekleurde romige massa waarom je geen suiker meer hoort knarsen ("wit kloppen" is de keukenterm, of een "ruban" maken: blijven kloppen tot de dooiers als een lint van de kloppers druipt als je de kloppers opheft).
Klop je ook het eiwit stijf, gebruik dan de helft van de suiker om de eierdooiers luchtig te kloppen en de andere helft om het eiwit stijf te kloppen. Beweeg met je kloppers goed in het rond in de kom, zodat al het eiwit wordt opgeklopt. Goed opgeklopt eiwit kan je zonder schrik in de kom boven je hoofd omdraaien.
Appelsoorten
Aanbevolen appels voor in appelcake recepten:
- Bramley
- Goudreinet
- Granny Smith
- Jonagold
- Jonathan
- Lombart
- McIntosh
- Winesap
Minder geschikt:
- Cortland
- Gala
- Golden Delicious
- Red Delicious
Als je zowel appelmoes als stukjes appel wil zien in je appelcake, neem dan een mengeling van verschillende soorten appels.
Keukentips
- Bewaar appels nooit maast groenten: de appels laten je groenten sneller verouderen.
- Om de beste appelcake te bakken raden we aan geen hete lucht te gebruiken. (de hete lucht ventilator van je oven afzetten).
SOS Piet vier vierde cake
Een vier vierde cake wijst op het exact afwegen van bloem, suiker, boter en eieren in exact dezelfde verhouding. Vertrekkend van een ei van 60 gram meet je dan 60 gram bloem, 60 gram boter en 60 gram suiker af. Of zoals in elk kookboek terug te vinden vermenigvuldigd met 4:
- 4 eieren (250 gram)
- 250 gram bloem (voor een luchtiger cake, gebruik zelfrijzende bloem!)
- 250 gram suiker
- 250 gram echte boter
- wat extra boter en bloem om de cakevorm in te vetten en te bebloemen
Piet gebruikt 2 Jonagold appels, ikzelf had vandaag maar 1 appel bij de hand, sneed deze in schijfjes en duwde ze bovenaan in het beslag nadat het in de bakvorm was gegoten.
Appelcake bakken
- Boter uit de ijskast halen en op kamertemperatuur laten komen: dat kan wel een uurtje duren, dus doe dit alvast. Je kan het proces ook versnellen door de boter met een vork te bewerken (plat drukken en roeren). De boter is goed als ze aanvoelt als zalf.
- Niet hete luchtoven: voorverwarmen op 200 graden.
- Ronde cake vorm overal met een beetje boter invetten. Strooi er dan wat bloem in, draai de cakevorm naar alle kanten zodat er overal wat bloem aan de boter blijft plakken en schudt het teveel aan bloem weer uit de vorm.
- Eierdooiers en eiwit scheiden (Piet doet dit niet, zodat de cake ietwat plat blijft – zie foto – Ik vind elk appel cake recept met stijfgeklopt eiwit veel luchtiger en lekkerder, voor het kleine beetje extra werk in de keuken).
- Neem een kom, doe er het eiwit en 125 gram suiker in en klop het eiwit superstijf: dat kan wel een flink aantal minuten duren.
- Klop in een andere kom 125 gram suiker met de eierdooiers "tot room": het volume verdubbelt op zijn minst, de kleur van de dooiers wordt veel lichter en je mag geen suikerkristallen meer horen knarsen tijdens het kloppen. (ook dit kan een flink aantal minuten duren: blijven kloppen dus…)
- Klop de zachte boter door de eierdooiers.
- Voeg de bloem bij de dooiers en de boter toe en meng onder elkaar met de kloppers.
- Schil de appels in dunne halve maantjes of zo klein mogelijke dobbelsteentjes en roer met een houten lepel of spatel onder het deeg. Ikzelf duwde de appelschijfjes pas in het beslag nadat het in de bakvorm was gegoten.
- Met een spatel werk je het stijfgeklopt eiwit door het deeg: in 2 keer (dus eerst de eerste helft van het eiwit erdoor spatelen, dan de andere helft).
- Doe het deeg in de deegvorm en zet onmiddellijk in de oven, zet de temperatuur dan op 180.
- Laat een 35 tot 40 minuten bakken: Prik er voorzichtig in met een priem of satestokje. Is de priem nog vochtig : laat de appelcake dan nog 5 minuten verder bakken in de oven en prik dan opnieuw.
SOS Piet appelcake zonder eieren
In dit recept lijkt Piet Huysentruyt van kok in laborant te veranderen. Alleen dat laboranten niet zo goed zijn in het werken met gist en deeg als koks zoals Piet Huysentruyt (alhoewel dat ook niet voor alle laboranten geldt!).
Recept voor appelcake zonder eieren
- 2 Jonagold appels in halve maantjes gesneden
- 250 gram bloem
- 200 ml lauw water
- 150 gram suiker
- 20gr verse gist
- 2 eetlepels gesmolten Alpro Soya margarine voor bakken en braden, wij verkiezen reuzel: beter en gezonder naar onze mening is een eerlijk dierlijk product dan een kunstmatig behandeld plantaardig product. Margarine’s zijn geharde, plantaardige olieën. Plantaardige olie op zich is gezond (met de juiste verhouding van de omega vetzuren zoals bv. in olijfolie), chemisch bewerken van deze olieën kan niet gezond zijn.
SOS Piet’s appelcake zonder eieren bakken
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Verdeel de bloem in 2 gelijke porties.
- Los de gist op in lauw water.
- Voeg de suiker bij 1 deel van de bloem en meng door elkaar. Voeg de gesmolten vetstof toe en meng onder elkaar met de kloppers.
- Voeg het lauwe gist mengsel bij het andere deel van de bloem en roer goed door elkaar.
- Voeg de 2 bloem mengsels bij elkaar en klop door elkaar met de kloppers op lage snelheid tot een glad en vloeibaar deeg.
- Voeg nu de in schijfjes gesneden appel toe en roer ze onder het deeg mengsel.
- Giet in een vooral ingevet en bebloemde bakvorm en dek af met een vochtige handdoek of met vershoudfolie.
- Laat het appelcake deeg een dertig tal minuten rijzen op een warme plaats.
- Plaats in de oven en laat een 30 tal minuten bakken.
Appelcake warm uit de oven smaakt heerlijk geserveerd met vanille roomijs.
de appelcake zonder eieren smaakt nogal naar gist ook al heb ik hem laten rijzen. en eenmaal de cake uit de vorm in stukken uitelkaar vallen zonder dat ik er aan kwam
Moet er geen ZOUT aan het cakebeslag toegevoegd?
Cake of appelcake bakken op 200°C in een hete luchtoven: dan is de cake verbrand, droog en keihard.
Oven voorverwarmen op 170° en het laatste kawrtier op 150° en dan zal de cake wel te eten zijn.
Cake was niet gaar met de aangegeven temperatuur en baktijd.
Al meerdere recepten van piet wat niet kloppen, berlijnse bollen bv , hoeveelheid recept voor 30 berlijnse bollen ??
Altijd in de cake prikken en zien dat je stokje of breinaald er droog uitkomt. Soms wel een uur bakken op 160 graden, dat moet je zelf bekijken.
Berlijnse bollen: afweeggewicht is normaal gezien 50 gram, dus 30 stuks vraagt naar 1500 gram deeg.
Indien meer vragen Sabine: stellen maar!