Heb je appels teveel: zin in taart, maar geen zin in werk?
Ga dan snel deze appelcrumble bakken.
Heerlijk met een bol roomijs of …
Maak alles klaar ’s avonds en bak af ’s morgens: je lekkerste ontbijt ooit!
Inhoud
BUDGET Tip: gratis raapappels – valappels
Vanaf augustus vallen de appels van de bomen. Flink wat van deze appels worden door de eigenaars niet gebruikt…
Zonde… Zeker dezer dagen wanneer alles alsmaar duurder wordt.
Deze valappels zijn niet perfect, maar… Na het wegsnijden van wat je niet kan gebruiken: heb je gegarandeerd flink wat over om flink wat appelmoes, appeltaart en wat nog te maken… (appelcider!).
Kijk dus even rond in je buurt en vraag of je daar de appels mag rapen.
De echtgenoot van Karin kwam hier vandaag (9 september 2022) alvast met 20 kg appels thuis :-)
Tips en Weetjes
…Op de foto rechts: Diepvriesfruit borrelde op tijdens het bakken van crumble
met diepvriesfruit…
Crumble desserts zijn ideaal om te maken want:
- zelfde smaak en beet als fruittaartjes,
- maar met een minimum aan werk voor het deeg en
- makkelijk gebakken in een vuurvaste kom(metje).
Crumbledeeg maak je makkelijk met de hand. Maar het kan sneller:
- Gewoon de ingrediënten voor het "deeg" in je keukenrobot.
- Even op pulse (aan/uit) zetten: totdat je ingrediënten veranderen in grove korrels van verschillende grootte.
Crumbledeeg maken in je keukenrobot: hoeft niet langer dan 1 minuut te duren. Je maakt kruimels, dus alles behalve een mooie, homogene deegbal!
De idee is snel te werken:
- vers fruit in een kommetje (al dan niet voorgekookt: hoe kleiner je de stukjes snijdt, hoe sneller het fruit natuurlijk zal garen in de oven),
- crumble erbovenop (al dan niet mooi aangedrukt of gewoon grof erover gestrooid – dit laatste bakt sneller),
- het deeg krokant bakken en
- smullen.
Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
Ingrediënten
Voor het crumble deeg:
- 250 gram echte boter uit de ijskast in kleine stukjes gesneden
- 125 gram griessuiker
- 125 gram bruine suiker
- 300 gram zelfrijzende bloem
- 1 snuifje zout
- indien gewenst: 2 theelepels kaneel
Voor het fruit:
- 4 grote appels klokhuis verwijderen en in hapklare stukken gesneden. Appels kunnen geschild worden. Liever niet! Want de schil zal zorgen voor extra smaak zorgen en minder werk...
- of 600 gram fruit uit de diepvries naar believen, hoef je zelfs niet te laten ontdooien. Uiteraard wordt het dan crumble met de naam van je gekozen fruit.
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 175 graden.
- Doe alle ingrediënten voor het crumble deeg in een kom en meng met de hand tot een kruimelige, korrelige deegklontertjes.
- Neem een ovenschaal van 20x20 cm en schik het fruit op de bodem.
- Strooi er de crumble deeg bovenop.
- Bak de appelcrumble voor 2 tot 3 kwartier... Of bakken totdat het (diepvries)fruit begint op te borrelen. Ofwel bakken totdat je crumble deeg goudbruin gebakken is.
Extra recepten: Wat kan je nog bakken of maken met appel?
- Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
- Hoe maakt grootmoeder het appelcake recept van de Boerinnenbond uit Ons Kookboek?
- 4x Makkelijke Appelcake Maken met Jeroen Meus + Vruchtencake recept dat altijd
lukt - 2 appelcake recepten van Piet Huysentruyt uit SOS Piet: met en zonder eieren…
- Oma’s Breugelcake: een ouderwetse appelcake uit Het Bakboek van het KVLV (‘KVLV’ was beter bekend als ‘Boerinnenbond’, noemt nu alweer ‘Ferm’)
- 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
- 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke kost!
- Budget én lekker: Broodpudding met appel
- Appeltaart op grootmoeders wijze: lekker en klassiek!
- Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
- 3x Appelbol – Heerlijk met ‘n bol roomijs of ‘n toefje room
- Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
Davy zegt
Zeer lekker recept, een echte aanrader