Geniet van dit makkelijk pudding recept met slechts 4 ingrediënten: lekker verfrissend en klaar in 20 minuten, met typisch exotische smaken uit Maleisië: santan, pandan en gula melaka.
Sago gula melaka is 1 van mijn top favoriete Maleisische nagerechten: zeer makkelijk te maken of te kopen, al moet je dan wel opletten dat je wel degelijk 4 top ingrediënten voorgeschoteld krijgt!
Sago gula melaka met pandan bladeren

Sagobolletjes doen onmiddellijk denken aan tapiocabolletjes, maar:
- tapioca wordt gewonnen uit de wortel van de cassava plant
- sago wordt gewonnen uit palmbomen.
Gula melaka is een artisanaal gewonnen suiker opnieuw van palmbomen: het sap van jonge palmbloemen wordt ingekookt tot een zeer aromatische suiker. Zeer lekker in dit dessert maar bijvoorbeeld ook als “verborgen smaakbommetje” binnenin ‘onde-onde‘, een ander Maleisisch dessert dat je moet geproefd hebben.
In de Lage Landen ook te koop als palmsuiker, of te vervangen met artisanaal gewonnen bruine suiker.

Verse kokosroom is het andere ingredient dat… wel… vers is best. Uiteraard in Maleisië makkelijk vers te verkrijgen: gewoon even de supermarkt binnenlopen en hopen dat de dagelijkse verse voorraad niet uitgeput is. Je kan kokosroom ook zelf maken volgens dit recept, maar je kan het ook in blik, karton of poeder kopen. Belangrijk is echter zolang te zoeken tot je kokosroom vindt die je lekker vindt en die vers smaakt: dus geen ranzige smaak noch verbrande smaak noch blikjessmaak.
Pandan bladeren… een tropische plant die er wat uitziet als een yucca plant, maar met een specifiek aroma dat ook wel eens de Aziatische vanille wordt genoemd. Het sap heeft bovendien een groene kleur, wat verklaart waarom flink wat Maleisische desserten groen gekleurd zijn. Een smaakmaker dus, die je uiteraard kan vervangen met echte vanille (smaakt uiteraard anders maar evenzeer lekker in dit recept).
Verder een ideaal dessertje wegens ieder vindt het lekker en het is zo gemakkelijk te maken, dat er eigenlijk geen reden is om het niet klaar te maken :-) Smakelijk!

Top Favoriet Dessert uit Maleisië Sago Pudding Gula Melaka
Ingrediënten
Voor de sago:
- 900 ml water
- 4 eetlepels sago
Voor de kokosmelk:
- 250 ml kokosmelk
- rotszout of zeezout
Voor de suiker:
- 2 to t 3 pandan bladeren
- 2 eetlepels water
- 70 gram gula melaka palmsuiker
Bereiding
- Breng het water aan de kook.
- Roer en de sago door en blijf koken tot de sago doorzichtig wordt.
- Giet sago in kokend water om te koken tot het doorzichtig wordt.
- Verdeel in potjes en laat een uurtje opstijven in de ijskast.
- Voeg een snuifje rotszout of zeezout toe aan de kokosmelk, breng aan de kook en zet apart.
- Knoop de pandan bladeren in een dot. Doe wat water met de suiker in een sauspannetje, voeg de opgeknoopte pandan bladeren toe en smelt de alsook tot stroop. Zet apart.
- Zodra de sago pudding opgesteven is, giet je er wat kokosmelk over en roer er de suikerstroop door. Voeg wanneer het meer dan 30 graden is zoals in Maleisië, ook nog enkele ijsblokjes toe. Makkelijk toch? Smakelijk!
Een reactie achterlaten