Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Panna Cotta Recept

August 30, 2014 door Ons Kookboek

3 heerlijke panna cotta recepten: snel en makkelijk klaar te maken, met aardbeien of frambozen of een lekker exotisch panna cotta recept.

Panna cotta is Italiaans voor gekookte room: een Italiaans gelatine dessert bereid door het sudderen van room, melk en suiker, gemengd met gelatine en laten afkoelen tot het stolt.

Het recept is ontstaan in de Noord Italiaanse streek van Piemonte. Het wordt ondertussen in geheel Italië gegeten, geserveerd met wilde bessen, chocolade saus, fruit of karamel.

Basis recept panna cotta

  • 1 liter slagroom
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels vanille extract of 1 vanillestokje in de lengte doorgesneden
  • 2 pakjes gelatinepoeder (4 1/2 theelepels)
  • 90ml (6 eetlepels) koud water

Hoe panna cotta klaarmaken

  1. Verwarm de room en de suiker in een pannetje en roer tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur.
  2. Voeg ofwel het vanille extract toe, ofwel verwijder je de zaadjes uit het vanillestokje (gebruik voor een ander gerecht) en laat het vanillestokje een half uur trekken in de warme room.
  3. Vet 8 kleine potjes in met olie met een neutrale smaak. Of serveer het dessert in wijnglazen, zodat je het niet moet ontvormen.
  4. Strooi het gelatinepoeder over het ganse oppervlakte van het koude water in een middelgrote kom en laat 5 tot 10 minuten staan. (gooi gelatinepoeder nooit op een hoopje in water: de gelatine in het midden kan dan geen water opslorpen)
  5. Giet het warme panna cotta mengsel over de gelatine en roer tot de gelatine volledig is opgelost: er kleven dan geen gelatinekorrels meer aan je roerlepel.
  6. Giet het gelatine dessert in de ingevette potjes en laat minimum 2 tot 4 uur afkoelen in de ijskast.
  7. Ga met een mes rond de rand van elk potje en ontvorm het dessert op een serveer bordje. Garneer naar believen met aardbeien, frambozen of chocoladesaus.

Panna cotta maken met gelatineblaadjes

Panna Cotta Recept

Gebruik 25 gram of 6 gelatineblaadjes en week ze 5 tot 10 minuten in het koude water. Wring de blaadjes zeer zachtjes uit en roer ze dan onder de warme, gezoete en op smaak gebrachte room (puntje 5)

Panna cotta met oosterse ingrediënten (uit de toko) voor 4 personen

  • smaakloze plantaardige olie of vet
  • 3 blaadjes gelatine (of anderhalve theelepel gelatinepoeder opgelost in 2 eetlepels water)
  • 1 blikje kokosmelk van 400ml
  • 250 ml room
  • 45 gram fijngehakte palmsuiker (gula java, gula melaka, donkerbruine suiker)
  • 6 limoenblaadjes (kafir lime leaves)
  • 1 stengel citroengras: alleen het bleke gedeelte, grof gehakt

Ananas saus / Mango saus

  • 1/2 verse ananas, geschild, harde kern verwijderd, in stukjes gesneden
  • 45 gram fijngehakte palmsuiker
  • 60ml water
  • zaadjes van 1 vanillestokje

Exotische panna cotta bereiden

  1. Borstel 4 kommetjes van elk 200 ml in met olie of vet.
  2. Plaats de gelatine blaadjes gelatine in een kom met koud water en laat een 5 tal minuten zacht worden.
  3. Meng de kokosmelk met de room, suiker, limoenblaadjes en citroengras in een middelgrote pot op een matig vuur.
  4. Breng aan de kook en roer een 5 tal minuten tot alle suiker is opgelost.
  5. Neem van het vuur.
  6. Verwijder de gelatine uit het water en voeg aan het kokos-melk mengsel.
  7. Roer langzaam om tot alle gelatine is oplost.
  8. Laat 1 uur staan zodat de smaak van het citroengras en de citroenblaadjes in de room kan trekken.
  9. Maak ondertussen de ananassaus: doe de ananas, palm suiker, water en vanillestokje in een pot op een matig vuur.
  10. Laat een 5tal minuten koken of totdat alle suiker is opgelost. Voor de mangosaus voeg je de stukjes mango pas toe na het koken.
  11. Doe in een vuurvaste schotel, dek af met plastiekfolie en laat afkoelen in de ijskast.
  12. Zeef het kokosmelk mengsel gelijkmatig in de 4 potjes, zodat de citroenblaadjes en het citroengras in de zeef achterblijft.
  13. Bedek met plastiekfolie en laat 4 uur in de ijskast stollen.
  14. Draai na 4 uur de kommetjes om op een bordje. Giet er de ananas of mangosaus over en serveer de panna cotta onmiddellijk.

Artistiek serveren

Panna Cotta Recepten

Om je panna cotta recepten nog meer in het oog te laten springen, zet je de glazen of kommetjes scheef tijdens het opstijven, en je krijgt mooie, scheve lijnen in je dessert:

Panna cotta recepten met frambozen, aardbei, rode vruchten…

Panna Cotta met rode vruchten

Niets mooier dan rode laagjes in je anders wit dessert, niets makkelijker dan 1 glas bijna volledig gevuld met panna cotta met daarbovenop een simpele fruitsaus:

  • 60 ml water
  • 1 1/2 theelepels gelatinepoeder
  • 240 ml fruitsap of saus van aardbeien, frambozen, granaatappel (of maak een gele laag met ananassaus of mango zoals in het recept hierboven)
  • suiker naar smaak

Los de gelatine op in het water, giet er dan het fruitsap bij en giet het mengsel over reeds gestolde panna cotta.

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Comments

  1. Tanja Janssens says

    April 29, 2014 at 12:46 pm

    Ziet er zó lekker uit..

    Reply
  2. Olivia Tomlinson says

    April 9, 2013 at 3:58 pm

    hihi

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Spruitjes koken
  • Konijn klaarmaken
  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Witloof stoven
  • Ontbijt Sandra Bekkari
  • Butternutsoep

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Granola Sandra Bekkari
  • Broccoli stomen
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer