3 heerlijke panna cotta recepten: snel en makkelijk klaar te maken, met aardbeien of frambozen of een lekker exotisch panna cotta recept.
Panna cotta is Italiaans voor gekookte room: een Italiaans gelatine dessert bereid door het sudderen van room, melk en suiker, gemengd met gelatine en laten afkoelen tot het stolt.
Het recept is ontstaan in de Noord Italiaanse streek van Piemonte. Het wordt ondertussen in geheel Italië gegeten, geserveerd met wilde bessen, chocolade saus, fruit of karamel.
Basis recept panna cotta
- 1 liter slagroom
- 100 gram suiker
- 2 theelepels vanille extract of 1 vanillestokje in de lengte doorgesneden
- 2 pakjes gelatinepoeder (4 1/2 theelepels)
- 90ml (6 eetlepels) koud water
Hoe panna cotta klaarmaken
- Verwarm de room en de suiker in een pannetje en roer tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur.
- Voeg ofwel het vanille extract toe, ofwel verwijder je de zaadjes uit het vanillestokje (gebruik voor een ander gerecht) en laat het vanillestokje een half uur trekken in de warme room.
- Vet 8 kleine potjes in met olie met een neutrale smaak. Of serveer het dessert in wijnglazen, zodat je het niet moet ontvormen.
- Strooi het gelatinepoeder over het ganse oppervlakte van het koude water in een middelgrote kom en laat 5 tot 10 minuten staan. (gooi gelatinepoeder nooit op een hoopje in water: de gelatine in het midden kan dan geen water opslorpen)
- Giet het warme panna cotta mengsel over de gelatine en roer tot de gelatine volledig is opgelost: er kleven dan geen gelatinekorrels meer aan je roerlepel.
- Giet het gelatine dessert in de ingevette potjes en laat minimum 2 tot 4 uur afkoelen in de ijskast.
- Ga met een mes rond de rand van elk potje en ontvorm het dessert op een serveer bordje. Garneer naar believen met aardbeien, frambozen of chocoladesaus.
Panna cotta maken met gelatineblaadjes
Gebruik 25 gram of 6 gelatineblaadjes en week ze 5 tot 10 minuten in het koude water. Wring de blaadjes zeer zachtjes uit en roer ze dan onder de warme, gezoete en op smaak gebrachte room (puntje 5)
Panna cotta met oosterse ingrediënten (uit de toko) voor 4 personen
- smaakloze plantaardige olie of vet
- 3 blaadjes gelatine (of anderhalve theelepel gelatinepoeder opgelost in 2 eetlepels water)
- 1 blikje kokosmelk van 400ml
- 250 ml room
- 45 gram fijngehakte palmsuiker (gula java, gula melaka, donkerbruine suiker)
- 6 limoenblaadjes (kafir lime leaves)
- 1 stengel citroengras: alleen het bleke gedeelte, grof gehakt
Ananas saus / Mango saus
- 1/2 verse ananas, geschild, harde kern verwijderd, in stukjes gesneden
- 45 gram fijngehakte palmsuiker
- 60ml water
- zaadjes van 1 vanillestokje
Exotische panna cotta bereiden
- Borstel 4 kommetjes van elk 200 ml in met olie of vet.
- Plaats de gelatine blaadjes gelatine in een kom met koud water en laat een 5 tal minuten zacht worden.
- Meng de kokosmelk met de room, suiker, limoenblaadjes en citroengras in een middelgrote pot op een matig vuur.
- Breng aan de kook en roer een 5 tal minuten tot alle suiker is opgelost.
- Neem van het vuur.
- Verwijder de gelatine uit het water en voeg aan het kokos-melk mengsel.
- Roer langzaam om tot alle gelatine is oplost.
- Laat 1 uur staan zodat de smaak van het citroengras en de citroenblaadjes in de room kan trekken.
- Maak ondertussen de ananassaus: doe de ananas, palm suiker, water en vanillestokje in een pot op een matig vuur.
- Laat een 5tal minuten koken of totdat alle suiker is opgelost. Voor de mangosaus voeg je de stukjes mango pas toe na het koken.
- Doe in een vuurvaste schotel, dek af met plastiekfolie en laat afkoelen in de ijskast.
- Zeef het kokosmelk mengsel gelijkmatig in de 4 potjes, zodat de citroenblaadjes en het citroengras in de zeef achterblijft.
- Bedek met plastiekfolie en laat 4 uur in de ijskast stollen.
- Draai na 4 uur de kommetjes om op een bordje. Giet er de ananas of mangosaus over en serveer de panna cotta onmiddellijk.
Artistiek serveren
Om je panna cotta recepten nog meer in het oog te laten springen, zet je de glazen of kommetjes scheef tijdens het opstijven, en je krijgt mooie, scheve lijnen in je dessert:
Panna cotta recepten met frambozen, aardbei, rode vruchten…
Niets mooier dan rode laagjes in je anders wit dessert, niets makkelijker dan 1 glas bijna volledig gevuld met panna cotta met daarbovenop een simpele fruitsaus:
- 60 ml water
- 1 1/2 theelepels gelatinepoeder
- 240 ml fruitsap of saus van aardbeien, frambozen, granaatappel (of maak een gele laag met ananassaus of mango zoals in het recept hierboven)
- suiker naar smaak
Los de gelatine op in het water, giet er dan het fruitsap bij en giet het mengsel over reeds gestolde panna cotta.
Ziet er zó lekker uit..
hihi