Geniet van deze lekkere, snelle en makkelijke tiramisu zonder eieren: met ook wat koffie likeur voor wat extra koffie smaak.
Maak liefst een dag op voorhand: tiramisu staat liefst minimum 4 uur in de ijskast.
Gebruik het beste cacaopoeder dat je kan vinden want de klassieke tiramisu combinaties zijn mascarpone, koffie en chocolade.
Vermist er geen eieren worden gebruikt, is dit een serieus zwaar (romig) dessert en raden we dan ook aan het te serveren in kleine porties. Voor je gezondheid: geniet moet, maar geniet met mate.
Voor mensen met ei-allergie zoals Kristel terecht opmerkt: lange vingers worden met eieren gebakken, speculaas trouwens ook. Lees dus goed wat op de verpakking staat van de koekjes die je koopt of bak zelf koekjes zonder eieren zoals deze zandkoekjes die je kan vormen als lange vingers en ook bestrooien met wat meer kristalsuiker, maar zorg er dan wel voor niet te beborstelen met ei maar wel met notenolie.
Wil je ter voorkomen van salmonella besmetting geen rauwe eieren eten, dan kan je natuurlijk wel gebakken koekjes gebruiken met eieren in dit dessert.
Ingrediënten van tiramisu zonder ei
- 480 gram mascarpone
- 1 eetlepel koffie likeur
- 50 gram poedersuiker (indien graag zoeter kan je makkelijk 100 gram poedersuiker gebruiken)
- 450 ml room
- 1 kopje (250ml) sterke koffie
- 60 ml rum (kwestie van eens iets anders te nemen dan Amaretto)
- ongeveer 48 lange vingers
- echt, ongezoet cacaopoeder
Makkelijke tiramisu bereiding
- Voeg de helft van de suiker bij de room en klop stijf.
- In een andere kom, klop je de mascarpone met de rest van de suiker en de koffie likeur.
- Roer de room langzaam in de mascarpone.
- Zorg dat de koffie koud is (anders gaat de alcohol verdampen) en voeg de rum toe.
- Dip de lange vingers in de koffie-rum en leg op de bodem van een bakvorm of springvorm.
- Smeer nu een laag mascarpone-room over de lange vingers en werk af met wat cacaopoeder over de mascarpone te strooien.
- Herhaal stappen 5 en 6 totdat de lange vingers op zijn.
- Als de bovenste laag mascarpone is, strooi er dan wat cacaopoeder op en zet in de ijskast. Als de bovenste laag lange vingers zijn, zet dan direct weg in de ijskast en strooi net voor het serveren cacaopoeder op de tiramisu.
Voor tiramisu met aardbeien werk je deze tiramisu zonder eieren gewoon af met enkele aardbeien bovenop.
Tiramisu zonder eieren met een beetje aardbeien
dit was een streling op je tong en zo lekker8
opgepast als je ei-allergie hebt: in alle lange-vinger-koekjes die ik tot nu toe gevonden heb, zit ei… tenzij je er zonder ei vindt, is dit recept dus niet ei-vrij…
De tiramisu was echt lekker. Mijn vrouw en ik hebben het wel met iets minder amaretto klaargemaakt. En met een eetlepel hazelnoot-poeder maakt je het recept helemaal áf.
Culinaire groetjes
Mariette en Mireille