Op zoek naar het makkelijkste zandkoekjes recept?
Dit is het!
Geniet van deze ongelooflijk lekkere koekjes die brokkelen in je mond.
Ideaal om op woensdagnamiddag je kinderen of kleinkinderen mee te laten bakken!
Inhoud
Wat zijn zandkoekjes?

Ken je de Petit Beurre koekjes?
Dat zijn zowat de bekendste soort zandkoekjes.
“Echte” zandkoekjes worden gemaakt met een zeer droog deeg zonder eieren.
In Petit Beurre wordt aan het koekjesbeslag een beetje melk toegevoegd.
Voor onderstaand recept heb je 2 mogelijkheden om de koekjes te bakken:
- makkelijk uitsteken, inborstelen met eierdooier, bestrooien met kristalsuiker of
- ietwat wit van binnen met suiker rondomrond gepaneerd.
Hoe maak jij je koekjes? laat het weten in een reactie!
Zandkoekjes recept
Maak een droog zandkoekjesdeeg met echte boter, poedersuiker en bloem.
Zeker geen eieren gebruiken!

Hoe maak je Zandkoekjes? - Nog Lekkerder dan Petite Beurre!
Ingrediënten
- 125 gram bloem in kom of op een werkblad
- 80 gram hoeveboter op kamertemperatuur!
- 50 gram poedersuiker
- 2 snuifjes zout
- 10 gram vanillesuiker
Voor de afwerking:
- 1 eierdooier losgeslagen in een kommetje
- kristalsuiker om over de koekjes te strooien of uitstrooien op een bord om de koekjesranden te paneren
Bereiding
- Meng de bloem met het zout, de poedersuiker en de vanillesuiker.
- Doe er de in kleine stukjes gesneden boter bij. Kneed. Kneed... En we herhalen: kneed lang en goed tot een stevig, homogeen deeg. Blijf kneden tot een niet te droog en niet te plakkerig deeg: dus tot de bloem al de boter
- heeft opgenomen. Is alle boter opgenomen maar blijkt je deeg toch te droog (afhankelijk van de bloem): voeg dan 10 gram meer boter toe en probeer opnieuw.
- Wikkel het zandkoekjesdeeg in een plastiekfolie en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
- Verwarm dan de oven op 180 graden C.
- Haal het deeg uit de koelkast.
Voor de koekjes met gepaneerde suikerrand:
- Rol het deeg uit tot een worst van ongeveer 2 vingers dikte. Snijd de worst in stukken zodat deze in het kommetje met eierdooier passen.
- Rol de worst door de losgeklopte eierdooier en rol dan door de kristalsuiker.
- Snijd de worst in schijfjes van 0.5 tot 1 cm dikte en leg op een met boterpapier bedekte bakplaat.
Voor zandkoekjes volledig met suiker bestrooid:
- Rol het deeg met een deegrol - zo goed en zo kwaad als dat gaat - zo dun mogelijk uit (5 tot 10 mm).
- Steek er met een uitsteekvormpjes koekjes uit en schik op een met boterpapier bedekte bakplaat.
- Neem een borsteltje en bestrijk de bovenkant van de koekjes met losgeklopte eierdooier.
- Strooi er naar wens kristalsuiker over.
Koekjes Bakken
- Bak de zandkoekjes een 20 tot 25tal minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Bonus: 5 lekkere koekjes recepten uit de oude doos :-)
Oude doos? Deze lekkere koekjes werden in 2013 toegevoegd…
Vraagje aan de ervaringsdeskundigen: Hoeveel koekjes haal je (ongeveer) uit dit recept?
Al enorm veel succes mee geoogst! Ik bak ze minstens 2x per maand, vnl. met de eierdooier en suiker gepaneerd.
Ne
echt suuuuper lekker , echt een aanrader !!!!! en je hoeft er niet perfect nederlands voor te kunnen ;-)
afwerken met cacao of amandelschilfers ;-)
ik probeer de zandkoekjes maar vervang bloem deels door gemalen noten