Heerlijk zelfgemaakte koekjes smullen kan met dit makkelijk recept voor de enige, echte, lekkere zandkoekjes die brokkelen in je mond.
Zandkoekjes worden gemaakt met een zeer droog deeg zonder eieren.
Klaar in , 4.5 sterren gebaseerd op3 reviews.
2 mogelijkheden om de koekjes af te bakken: nog een beetje wit van binnen en met de suiker er mooi rond gepaneerd. Ofwel gewoon uitgestoken, met eierdooier ingeborsteld en kristalsuiker erover gestrooid.
Zandkoekjes recept
Maak een droog deeg met vet, poedersuiker en bloem, zeker geen eieren gebruiken:
- 125 gram bloem in kommetje
- 80 gram boter, op kamertemperatuur
- 50 gram poedersuiker
- 2 snuifjes zout
- 10 gram vanillesuiker
Afwerking:
- 1 eierdooier
- kristalsuiker (om over de koekjes te strooien of uitgestrooid op een bord om de koekjes te paneren)
Zandkoekjes bakken
- Meng de bloem met het zout, de poedersuiker en de vanillesuiker.
- Doe er de in kleine stukjes gesneden boter bij en kneed, kneed en we herhalen: kneed lang en goed tot een stevig, homogeen deeg: niet te droog en niet plakkerig. Indien te droog (afhankelijk van de bloem) voeg je 10 gram meer boter toe.
- Doe het deeg in een plastiekfolie en laat 1 uur afkoelen in de ijskast.
- Verwarm ondertussen de oven op tot 180 graden C.
- Haal het deeg uit de ijskast. Voor de koekjes met gepaneerde suikerrand:
- rol het deeg uit tot een worst van ongeveer 2 vingers dikte.
- Rol de worst door de losgeklopte eierdooier (snijd de worst eventueel in 2 of 3 om makkelijker te werken) en rol dan door de kristalsuiker.
- Snijd de worst in schijfjes van 0.5 tot 1 cm dikte en leg op een bakplaat bedekt met boterpapier.
- Voor de met suiker bestrooide koekjes – zie foto:
- Rol het deeg met een deegrol zo goed en zo kwaad als dat gaat zo dun mogelijk uit (5 tot 10 mm)
- Steek er met een koekjessteker koekjesvormen uit en leg op een bakplaat bedekt met boterpapier
- Neem een borsteltje en bestrijk de bovenkant van de koekjes met losgeklopte eierdooier
- Strooi er naar wens kristalsuiker over.
- Bak de zandkoekjes in de oven voor 20 tot 25 minuten, haal uit de oven en laat afkoelen.
Vraagje aan de ervaringsdeskundigen: Hoeveel koekjes haal je (ongeveer) uit dit recept?
Al enorm veel succes mee geoogst! Ik bak ze minstens 2x per maand, vnl. met de eierdooier en suiker gepaneerd.
Ne
echt suuuuper lekker , echt een aanrader !!!!! en je hoeft er niet perfect nederlands voor te kunnen 😉
afwerken met cacao of amandelschilfers 😉
Wat een zinsbouw. Kunnen die vertalingen niet in correct Nederlands ?
ik probeer de zandkoekjes maar vervang bloem deels door gemalen noten