Wil jij je wat warmer voelen?
Maak deze ongelooflijk lekkere en hééééél makkelijke ovenschotel met gehakt, pasta en tomatensaus.
Gegarandeerd genieten en…
Nog beter als overschotje de volgende dag.
Makkelijke ovenschotel met gehakt en penne pasta

Grootmoeder maakte haar eerste “spaghetti”schotel met macaroni.
Ik toentertijd vond de saus uitermate lekker, maar de macaroni zo niet.
Deed me teveel denken aan het zoete karnemelk met macaroni en gedroogde pruimen.
Ondertussen gebruikt moeder al lang een andere holle “buisjespasta”: penne. Iets grotere holte dan de macaroni, waardoor een dikke saus met gehakt zijn weg kan vinden binnenin de pasta. Doet me direct denken aan ravioli, maar dan zonder het vele werk dat daarbij komt, wanneer je het zelf wil maken uiteraard.
Het recept vraagt voor tomaten uit blik. Moeder gebruikt tomaten van Elvea. Kies je echter voor een zuur smakend blik tomaten, aarzel dan niet om:
Klassiek en makkelijk recept om bleekselderij te koken en lekker te serveren met kaassaus, aardappel en kip. Weet jij welke groenten je beter kan stoven? ofwel de 150 ml bouillon te vervangen met 150 ml porto.
- ofwel roer je naar smaak 1 tot 2 eetlepels ketchup bij in de tomatensaus zoals Piet Huysentruyt dat aanraadt
Tot slot een makkelijk recept, waar je een zo lekker mogelijke tomatensaus op een vuurtje lang laat pruttelen. Deze kan je dus naar smaak kruiden of ingrediënten toevoegen die een tomatensaus alleen maar lekkerder maken (zoals een scheutje sherry).
Hoe maak jij je lekkerste tomatensaus (al dan niet voor een pastaschotel?).

Hoe makkelijke ovenschotel maken met gehakt en pasta? Lekker simpel op grootmoeders wijze!
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 ui
- rotszout
- naar wens: knoflookteentjes
- 500 gram gehakt kies naar eigen voorkeur en dieet, grootmoeder gebruikt gemengd gehakt van rund en varken, lekker oosters met lamsgehakt
Kruiden voor het gehakt naar wens
- 1 koffielepel gedroogde korianderblaadjes
- 1 kleine theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/4 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel muskaatnoot
- peper naar wens
- 1 blik gepelde tomaten Elvea
- 200 ml bouillon
- 1 laurlierblad
Voor de pasta
- 125 gram penne pasta
- kokend gezouten water
Voor de topping van je pastaschotel
- 1 to t 2 biologische eieren
- 200 ml room
- 30 ml melk
- 60 gram gemalen kaas
- 25 gram pijnboompitten
Bereiding
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een stoofpot. Snijd de ui fijn en begin aan te stoven. Strooi er royaal wat rotszout over.
- Schil knoflookteentjes, plet en laat mee aanstoven.
- Wanneer de uien glazig kleuren, voeg je het gehakt toe, en bak het gehakt rul.
- Kruid met de kruiden in bovenstaand lijstje en bak even verder tot de aroma's goed vrijkomen.
- Voeg de tomaten toe. Giet de bouillon in het blikje tomaten zodat je alle tomatensap met de bouillon bij in de stoofpot kan gieten.
- Voeg 1 laurierblad toe. Breng aan de kook en laat 2 tot 3 kwartier zonder deksel sudderen tot de saus weer ingedikt is.
- Ondertussen kook je de penne beetgaar zoals op de verpakking staat aangegeven.
- Oven voorverwarmen op 190 graden.
- Roer de penne door de saus en schep alles in een ovenschotel. proef en voeg indien nodig meer peper, nootmuskaat en rotszout toe.
- In een kommetje klop je de eieren los in de melk en room. Roer er de gemalen kaas door en giet over de ovenschotel.
- Strooi er nog wat pijnboompitten over.
- Zet je ovenschotel met gehakt een 40 tal minuten in de oven.
En jij… welke ovenschotels eet jij nog graag?
Een reactie achterlaten